Formula 4

F4: Podiums voor VAR op Hockenheim. Drie verschillende winnaars met Dürksen, Bearman, Bernier

Positieve wendingen in zowel de ADAC F4 en de TCR Germany. Na de twee vorige wedstrijdweekends is het aantal deelnemers in de F4 en zowel de TCR Germany aanmerkelijk gestegen. In de F4 weer een fatsoenlijk aantal van 17 auto's op de grid met een aantal rijders van nu al een hoog niveau waarvan we in de toekomst veel mogen verwachten. Vooral de derde wedstrijd op zondag was daar een afspiegeling van.2020 Crawford
Jak Crawford ondanks crash toch nog tweede. Kort voor het einde van de wedstrijd hebben de achtervolgers zijn voorsprong volkomen teniet gedaan in R3.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Podiums voor VAR op Hockenheim. Drie verschillende winnaars met Dürksen, Bearman, Bernier
Afgelopen weekend behaalden de Van Amersfoort rijders in twee van de drie ADAC F4 wedstrijden een podium. In de eerste wedstrijd die door de Mücke Motorsport-rijder Joshua Dürksen beheerst werd zelfs een dubbelpodium. Achter winnaar Dürksen eindigden Jim Crawford en Jonny Edgar resp. als tweede en derde. Voor Dürksen betekende het na de Nürburgring zijn tweede achtereenvolgende zege dit seizoen. Dürksen was gedurende lange tijd in een fel duel met de Prema-auto van Gabriele Mini verwikkeld. Tien minuten voor het einde kwam het tot een onvermijdelijk contact tussen beiden. Mini slaagde er niet om Dürksen te passeren en viel definitief uit.

Dürksen: "Eigenlijk had ik de aanval niet veracht. Het was nogal riskant. Zeker omdat hij van verre afstand kwam. Denk dat dit een wedstrijdongeval was want dit hoort nu eenmaal bij de autosport. Na het contact had ik een aantal mechanische problemen en wilde alleen nog maar over de finish komen." Overigens kon Dürksen zondagochtend de hand in eigen boezem steken want bij een erg grove uitremactie in de "Spitzkehre" werd VAR-rijder Jak Crawford het slachtoffer. Overigens was er nog een klein novum in deze wedstrijd. De enige vrouw in het startveld, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten(UAE), Hamda Al Quibaisi behaalde een tiende plek en tevens direct haar eerste punten met het team van Prema.

2020 Durksen Dürksen in R1 gevecht met Jonny Edgar.

De tweede wedstrijd kwam op naam van de Brit Oliver Bearman die voor het team van R-ACE GP zijn allereerste F4 wedstrijd op zijn CV mocht bijschrijven. Achter Bearman eindigde Tim Tramnitz voor het team van US Racing. Aanvankelijk nam Gabriele Mini de leiding maar kwam in de beginfase bij het uitkomen van de eerste bocht zo hoog op de curbstones terecht dat zijn auto naar boven gelanceerd werd en behoorlijk harde landing maakte. Ondanks dat bleef Mini gewoon op de baan en kwam als derde over de finish. Uit meerdere zijdes was er duidelijk nogal wat kritiek op deze curbstones. Echt veilig was het inderdaad niet. Kort daarna werd de wedstrijd geneutraliseerd nadat Sebastian Montoya, die overigens op Hockenheim een heel slecht weekend had, de controle over zijn auto verloor waarvan de Tsjech Josef Knopp het slachtoffer werd. Van de herstart profiteerde de Brit Bearman die ADAC Rookie Tim Tramnitz met gemak wist te passeren en daarmee zijn allereerste podium en overwinning behaalde.

2020 Edgar
Jonny Edgar beet in R3 in het stof.

Spectaculaire slotwedstrijd
De slotwedstrijd op Hockenheim was eigenlijk een thriller waarbij de Amerikaan Jak Crawford(VAR) direct de leiding nam en beschikte al na één ronde over twee seconden voorsprong die eigenlijk halverwege de wedstrijd steeds maar groter werd. Zijn teamgenoot Jonny Edgar ging na contact in de Sachskurve kortstondig van de baan en moest zelfs nog een pitstop maken. De voorsprong van Crawford leek bijna niet meer in te halen. Maar zowel de Fransman Viktor Bernier en Giorgi Mini gaven het niet op en wisten dit gat volkomen dicht te rijden en terugviel. Aan dit fraaie youngster duel leek geen einde te komen totdat Joshua Dürksen met een vrij onbezonnen actie de VAR-rijder in de "Spitzkehre" vol torpedeerde waardoor er met een safetycar geneutraliseerd moest worden. De wedstrijdleiding besloot echter met een Code Rood definitief af te breken waardoor Crawford alsnog als tweede geklasseerd werd.


Top 3 Race 1:
1. Joshua Dürksen (DEU)
2. Jak Crawford (USA)
3. Jonny Edgar (ENG)
Top 3 Race 2:
1. Oliver Bearman (ENG)
2. Tim Tramnitz (DEU)
3. Gabriele Mini (ITA)

Top 3: Race 3
1. Victor Bernier (FRA)
2. Jak Crawford (USA)
3. Elias Seppänen (FIN)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet