Formula 4

Spaans F4: Winst voor Haverkort, Boya en Eriksen, sterk debuut Ten Brinke

race 3 podium2

De derde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap op het circuit van Jerez heeft opnieuw een mooie strijd en drie verschillende winnaars opgeleverd. De eerste race was een prooi voor Mari Boya, terwijl in race twee Valdemar Eriksen goed profiteerde van de vele aanvaringen en de winst greep. Voor de Spanjaard en de Deen was het de eerste overwinning van het seizoen. Anders was het gesteld voor Kas Haverkort die met zijn afgetekende overwinning in race drie alweer voor de vierde keer dit seizoen op de hoogste trede mocht plaatsnemen. De 16-jarige MP Motorsport-rijder zat echter door een chaotisch verlopen kwalificatie bij de eerste twee races in het deel van het veld waar de klappen vielen en zag daardoor veel kampioenschapspunten verloren gaan. Een sterk debuut beleefde de pas 15-jarige Thomas ten Brinke die in zijn eerste autosportweekend meteen richting het podium mocht en met een tweede, vierde en derde plaats een mooi visitekaartje afgaf.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Dutch Photo Agency

Na het uitstapje richting Paul Ricard keerde het Spaans Formule 4 kampioenschap met Jerez terug naar het thuisland voor ronde drie van de titelstrijd. Het veld telde 19 deelnemers waarvan er maar liefst zeven onder de vlag van MP Motorsport aan de start verschenen. Met onder andere zijn drie zeges bij de openingsronde in Navarra voerde de 16-jarige Kas Haverkort het klassement aan.

race 1 tenbrinke
Thomas ten Brinke

De Nederlander kreeg in Jerez bij MP Motorsport gezelschap van nog een aanstormend talent, de pas 15-jarige regerend wereldkampioenschap karting in de OK Junior-klasse, Thomas ten Brinke, die in Jerez zijn autorensportdebuut maakte.

vrije training haverkort
Kas Haverkort

In de op vrijdag verreden testsessies had Haverkort zijn snelheid op een droge baan al laten zien en de MP Motorsport-rijder deed dit in de op een natte baan verreden vrije trainingen van zaterdagochtend nog een keer dunnetjes over door de eerste respectievelijk tweede tijd op de klokken te zetten. De kwalificatie die de startvolgorde voor race één (snelste ronde) en race twee (een na snelste ronde) moest bepalen werd op een opdrogende baan verreden en dat maakte de uitslag onvoorspelbaar, zeker omdat een deel van de rijders voor regenbanden koos een deel voor slicks. Gaandeweg de sessie doken de tijden omlaag waarbij slicks de juiste keuze bleek. Dit pakte echter niet voor iedereen even goed uit. Haverkort werd op het beslissende moment gehinderd door op regenbanden rijdende concurrenten en had daarnaast nog eens de pech dat hij als een van de eerste rijders aan zijn laatste ronde begon, waardoor hij in de slotminuut van de kwalificatie terugzakte naar plek zeven.

race 1 joulie
Enzo Joulié

Meer geluk had Enzo Joulié, normaalgesproken niet de snelste MP Motorsport-vertegenwoordiger, die daardoor uiterst verrassend de poleposition pakte, gevolgd door een sterk rijdende Ten Brinke en een net als Joulié verrassende Suleiman Zanfari. Pas op de plekken vier en vijf met Mari Boya en Oliver Goethe namen van rijders die vaker op de voorste rijen te vinden zijn.

race 1 start
Start race één

Eerste winst Mari Boya
Zoals mocht worden verwacht werden Joulié en Zanfari al snel na de start voorbij gestreefd en naar hun meer normale posities verdrongen. Aan kop meldde zich Boya, die ondanks een safetycar-periode in ronde twee en drie de eerste plaats ook niet meer afstond en naar de zege reed.

race 1 boya actie2
Mari Boya leidt het veld

Helemaal onbedreigd ging dit echter niet want nadat Ten Brinke in eerste instantie een plaatsje moest prijsgeven, heroverde de debutant in ronde zeven de tweede positie. Het gat met Boya was inmiddels twee seconden. Ten Brinke liet het er echter niet bij zitten en begon aan een inhaaljacht, zette vier keer op rij de snelste rondetijd op de klokken om deze tijd in de laatste ronde nog een keer scherper te stellen. Op de meet kwam Ten Brinke slechts 0,3 seconden tekort om bij zijn debuut de winst te pakken. De derde plek ging naar Josh Dufek die zich vanaf startplek tien goed naar voren werkte en zo het podium volledig MP Motorsport kleurde.

race 1 boya winnaar
Mari Boya

race 1 tenbrinke podium
Podiumdebuut Thomas ten Brinke

Voor Haverkort werd de eerste race een grote tegenvaller. Bij de start wist Haverkort meteen een positie winst te pakken om na de herstart vanachter de safetycar als vierde door te komen. Het volgende slachtoffer van de snelle Nederlander was zijn landgenoot Ten Brinke. Met een mooie inhaalactie buitenom passeerde Haverkort zijn teamgenoot. Deze gleed echter iets naar buiten waardoor zijn voorvleugel de achterband van Haverkort lek stootte. Na een bezoek aan de pits vervolgde Haverkort als 16de de race, maar besloot even later definitief op te geven omdat punten toch buiten beeld waren en hij zo het setje banden nog kon sparen. Omdat na afloop de als tiende gefinishte Zanfari werd gediskwalificeerd, werd Haverkort nog als 15de in de uitslag opgenomen. Goethe had ook geen fijne race want de snelle Deen viel in de eerste ronde ver terug. De MP Motorsport-rijder kon door de safetycar weer achteraan het veld aansluiten maar zag zijn opmars gestuit worden bij plek acht.

Uitslag race 1
1. Mari Boya, MP Motorsport, 15 ronden in 28:23.019
2. Thomas ten Brinke, MP Motorsport, + 0.385
3. Josh Dufek, MP Motorsport, + 5.454
4. Ivan Nosov, Drivex School, + 9.712
5. Lorenzo Fluxa, Global Racing Services, + 10.157
6. Enric Bordas, Formula de Campeones, + 10.489
7. Enzo Joulié, MP Motorsport, + 12.636
8. Oliver Goethe, MP Motorsport, + 12.808
9. Alejandro Garcia, Global Racing Services, + 14.765
10. Javier Sagrera, Mol Racing, + 24.948
11. Paul Adrien Pallot, Drivex School, + 31.182
12. Ignacio Montenegro, MP Motorsport, + 33.277
13. Mehrbod Shameli, XCEL Motorsport, + 38.654
14. Carles Martinez, Formula de Campeones, + 7 ronden
15. Kas Haverkort, MP Motorsport, + 8 ronden
16. Valdemar Eriksen, Drivex School , + 14 ronden
17. Eloy Sebastian Lopez, Global Racing Services, + 14 ronden
18. Léna Bühler, Drivex School, + 14 ronden

Gediskwalificeerd: Suleiman Zanfari, Global Racing Services

Snelste ronde: Thomas ten Brinke 1:45.175
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet