NASCAR

NASCAR: Negende seizoenszege voor Kevin Harvick in Bristol.Play-off Top 12 staat vast

SHR-coureur Kevin Harvick versloeg "Bristol Master" Kyle Busch in een boeiend duel op Bristol. Met een negende seizoensoverwinning overtrof Harvick zichzelf. Zijn oude record stond op acht seizoensoverwinningen. Na 29 wedstrijden moet Kyle Busch het nog steeds zonder overwinnngen stellen. Ryan Blaney, Matt DiBenedetto, William Byron en Cole Custer werden in de play-offs uitgeschakeld.

2020 Bristol Beker
Wie gaat de Cup dit jaar winnen? Kevin Harvick lijkt de beste papieren te hebben.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Negende seizoenszege voor Kevin Harvick in Bristol. Play-off Top 12 staat vast
Kevin Harvick overtrof zichzelf qua seizoensoverwinningen op Bristol. Een klein record maar Jimmie Johnson deed het in 2007 met tien overwinningen nog iets beter evenals Jeff Gordon die 1996, 1997 en 1998 maar liefst 13 wedstrijden per seizoen op zijn naam wist te schrijven. Voor Harvick betekende de zege in Bristol overigens zijn 58e Cup-overwinning. In totaal eindigden slechts zes rijders in dezelfde ronde.

Voor aanvang van de wedstrijd werden vijf rijders naar de laatste startrijen verbannen waaronder drie Toyota-coureurs bestaande uit Kyle Busch, Denny Hamlin en Erik Jones. De twee anderen waren Corey Lajoie en Bubba Wallace. J.J. Yeley verving Brennan Poole wiens sponsor geen geld meer had overgemaakt.

2020 Chase Elliott
Chase Elliot winnaar van het eerste wedstrijdsegment.

Eerste wedstrijdsegment
Polesitter Brad Keslowski mocht 18 ronden aan kop rijden voordat Kevin Harvick voor de eerste maal de kop nam. Kort voor de z.g. "competition caution" kwam de eerste neutralisatie nadat Jimmie Johnson en Ricky Stenhouse Jr. contact gemaakt hadden. Voor Stenhouse Jr. was de wedstrijd direct over. Na ongeveer 90 ronden had Kyle Busch inmiddels aansluiting aan de Top 10 gevonden. Penske-coureur Keselowski had inmiddels zijn koppositie aan Chase Elliott af moeten staan. Elliott schreef dit dan ook op zijn naam. Voor de Hendrick Motorsports-coureur betekende dit zijn zevende segment-overwinning. Overigens was het een nipte overwinning voor Elliott want Kyle Busch had hem bijna op de meet verslagen.

2020 Bristol Keselowski en Logano mochten weer voor publiek racen.

Tweede wedstrijdsegment
Het tweede segment kwam op naam dan wel op naam van Kyle Busch. Voor de JGR-Toyota-rijder betekende het zijn tweede segment-zege dit seizoen. Tussen de beide segmenten kwam Busch als eerste voor Elliott weer terug op de baan. Ook zijn teamgenoot Denny Hamlin had inmiddels aansluiting aan de koplopers gevonden en bevond zich in zesde positie. In de 187e ronde moest DiBenedetto met een klapband afscheid nemen en het betekende dat hij voor de volgende ronde van de play-offs was uitgeschakeld. Vanaf de 200e ronde begon zich een Top 3 duel bestaande uit Elliott, Busch en Harvick te ontwikkelen.

Toen Martin Truex Jr. door dit trio gedubbeld werd besliste hij om direct naar binnen te gaan maar knalde daarbij op zijn teamgenoot Denny Hamlin wiens jacht naar de kop abrupt werd afgebroken evenals voor William Byron die bij een incident met Joey Gase betrokken was. Het tweede segment moest onder geel geneutraliseerd worden omdat Ryan Newman gespind was. Het leverde een voordeeltje voor Kyle Busch op. De JGR-coureur behaalde zijn tweede seizoenszege. Kevin Harvick eindigde als tweede gevolgd door Chase Elliott, Joey Logano, Kurt Busch, Alex Bowman en Aric Almirola.

2020 Harvick Keselowski
Kevin Harvick in gevecht met Brad Keselowski.

Derde wedstrijdsegment
In de 281e ronde nam Kevin Harvick wederom de leiding in een prachtig duel om de kop. Na 340 ronden wist Harvick wat afstand te nemen van zijn achtervolgers. Zijn voorsprong op Busch groeide met maar liefst zes seconden terwijl zich nog maar weinig auto's in dezelfde ronde bevonden. In de 407e ronde zorgde de Australiër James Davison voor de vijfde wedstrijdneutralisatie. Na de pitstops bevonden zich nog maar heel weinig in dezelfde ronde. Met nog 80 ronden te gaan nam Kevin Harvick opnieuw de leiding en moest die in de 459e ronde kortstondig aan Kyle Busch prijsgeven. Drie ronden later waren de rollen omgedraaid.

Vervolgens duur duurde het duel om de kop maar liefst 40 ronden lang waarbij het verschil tussen beiden, ondanks het vele verkeer, slechts maar 0.3 secs. bedroeg. Aan de kop veranderde weinig meer en Harvick behaalde zijn negende seizoensoverwinning. Een 19e en een 21e plek voor Matt DiBenedetto en Cole Custer betekende dat zijn in de play-offs waren uitgeschakeld.

2020 Harvick winnaar
Negende seizoenszege voor Kevin Harvick.

Uitslag Bass Pro Shops Night
1. Kevin Harvick Ford 500 ronden
2. Kyle Busch Toyota 500 ronden
3. Erik Jones Toyota 500 ronden
4. Tyler Reddick Chevrolet 500 ronden
5. Aric Almirola Ford 500 ronden
6. Clint Bowyer Ford 500 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 499 ronden
8. Chris Buescher Ford 499 ronden
9. Ryan Preece Chevrolet 499 ronden
10. Michael McDowell Ford 498 ronden

Top 12 Play-offs
1. Kevin Harvick 3067 pnt. 2.Denny Hamlin 3048 pnt. 3. Brad Keselowski 3035 pnt. 4. Joey Logano 3023 punt. 5. Chase Elliott 3021 pnt. 6. Martin Truex 3013 pnt. 7. Alex Bowman 3009 pnt. 8. Alex Bowman 3009 punt. 9.Aric Almirola 3005 punt. 10. Kyle Busch 3004 pnt. 11. Clint Boywer 3004 punt. 12. Kurt Busch 3001 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet