Porsche Cups

Porsche Cups: Goede uitgangsposities Ten Voorde, Hartog en Van Splunteren in Le Mans

200918 PCCD Ten Voorde
Larry ten Voorde start vanaf de tweede plaats in de Porsche Carrera Cup-race

Morgenochtend om 9.15 uur start op het 13,656 kilometer lange Circuit des 24 Heures in Le Mans de bijzondee gecombineerde race van de Porsche Carrera Cup France en de Porsche Carrera Cup Deutschland. Een aantal Nederlandse coureurs heeft goede uitgangsposities voor de wedstrijd. De kersverse Supercup-kampioen Larry ten Voorde start als tweede en is daarmee de beste vertegenwoordiger van de Duitse cup. Loek Hartog, die samen met zijn team Bas Koeten Racing de Porsche Carrera Cup Benelux vertegenwoordigt, vertrekt vanaf de derde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Het roept wat herinneringen op aan de in Porsche-kringen legendarische Porsche Carrera World Cup, die in 2011 in het voorprogramma van de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife verreden werd. Goed, tegen de 100 auto's zijn het niet, maar met 53 auto's is het gecombineerde veld van de Franse en de Duitse cup, aangevuld met enkele gastrijders, ook zonder meer indrukwekkend te noemen.

In de kwalificatie van een uur werd vanavond de volgorde op de grid bepaald. Daarbij veroverde de Fransman Florian Latorre, ook bekend vanuit de Supercup, met een tijd van 4:04,359 minuten de beste startplaats. Larry ten Voorde, die naast de Carrera Cup ook in de 24-uursrace start, wist zich met de 485 pk sterke 911 GT3 Cup van het team Nebulus Racing by Huber als tweede te kwalificeren. Ten Voorde maakte gebruik van de slipstream van Max van Splunteren, zoals ze in het afgelopen Supercup-seizoen ook vaak over en weer deden. "Dat was een beslissende factor. Ik ben heel tevreden, al had de pole-position er ook nog wel in gezeten", zei Ten Voorde.

200918 PCCD Hartog
Loek Hartog en Bas Koeten Racing vertegenwoordigen de Carrera Cup Benelux

Temidden van het Duitse en Franse cupgeweld vertegenwoordigen Loek Hartog en zijn team Bas Koeten Racing de Porsche Carrera Cup Benelux. "Hier om ons heen staat minstens honderd jaar Cup-ervaring", grapte teambaas Bas Koeten. Des te meer bewondering verdient daardoor de derde plaats van Hartog in de kwalificatie, waarmee hij maar liefst 50 grotendeels veel meer ervaren rijders het nakijken gaf. De rijder zelf is superenthousiast over zijn ervaringen: "Niet normaal om hier te rijden. Wat een baan! No doubt: het beste circuit op aarde", aldus Hartog.

Max van Splunteren, die als beloning voor het winnen van de rookie-titel in de Supercup met een van de twee VIP-auto's van Porsche aan de race mag deelnemen, kwalificeerde zich heel keurig op de negende plaats. De kwalificatieresultaten van de overige Nederlanders: Rudy van Buren start als 16e (7e Duitse Cup), Jesse van Kuijk als 18e (8e Duitse Cup), Kai van Berlo als 22e (10e Duitse Cup), Lucas Groeneveld als 26e (12e Duitse Cup), Daan van Kuijk als 28e (13e Duitse Cup), Michael Verhagen als 17e in de Duitse Cup en Ziad Geris als 20e in de Duitse Cup.

De 45 minuten durende race start op zaterdag om 9.15 ur en wordt live uitgezonden op de Duitse zender Sport1 en op Eurosport France. Ook op de Youtube- en Facebook-kanalen van de Duitse en Franse Carrera Cup en via de Porsche Motorsport Hub (motorsports.porsche.com) is de race te volgen.

200918 Porsche paddock
Bijzondere sfeer in de Carrera Cup-paddock bij het Porsche Experience Centre
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet