DTM

DTM: Liveblog Nürburgring sprintcircuit

IMG 8862

Naast alle aandacht voor de 24 Uur van Le Mans verliezen we uiteraard ook de DTM niet uit het oog. Voor het tweede weekeinde op rij is de toerwagenserie te gast op de Nürburgring, met opnieuw de DTM Trophy in het voorprogramma. Daarnaast rijden er twee series met historische toerwagens: Tourenwagen Classics en Tourenwagen Legenden. Anders dan vorige week, toen er voor het eerst sinds 2001 weer eens op het volledige Grand Prix-circuit van ruim vijf kilometer gereden werd, is ditmaal het 3,629 kilometer lange Sprintcircuit de locatie. AUTOSPORT.NL is in de Eifel ter plekke en doet verslag via het liveblog.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer

17.45 uur: De wedstrijdleiding meldt dat alle uitslagen definitief zijn, dus daarmee sluiten wij ook de berichtgeving via dit liveblog vanaf de Nürburgring af. De DTM heeft nu twee weken pauze, waarna de slotfase van het seizoen wordt ingeluid met twee opeenvolgende raceweekeinden op Circuit Zolder in België.

17.00 uur:
De race van de Tourenwagen Legenden kende een lange safety-car-fase. Uiteindelijk kwam Alexander Schmidt met de groen-gele Williams-Renault Laguna BTCC met Nescafé-sponsoring als winnaar over de eindstreep. Daarachter volgde het duo Jörg Hatscher/Klaus Ludwig met de Mercedes C-Klasse op de tweede plaats, Stefan Rupp eindigde met de Alfa Romeo 155 als derde. Enige Nederlander in de eindrangschikking was Marcel Wüst met zijn Mercedes als 13e, Gerbert Luttikhuis viel met zijn Mercedes voortijdig uit.

15.50 uur: Zoals te verwachten viel, won pole-sitter Tim Heinemann ook met ogenschijnlijk gemak de tweede en afsluitende race van de DTM Trophy. Alleen bij de start had hij het even lastig, daarna reed hij zonder problemen weg en kwam met zijn Mercedes-AMG van het team HP Racing International voor de zesde maal op rij als winnaar over de eindstreep. Peter Terting eindigde met de Porsche van PROsport Racing als tweede, voor Jan Kisiel met de Mercedes van Leipert Motorsport. Max Koebolt was met de Walkenhorst-BMW in leuke gevechten verwikkeld en sloot de race als zevende af.

200920 DTM Finish

14.45 uur: Nico Müller (foto boven) is de winnaar van de tweede DTM-race van het weekeinde op het sprintcircuit van de Nürburgring. Frijns had als pole-sitter de ideale uitgangspositie, maar Müller had duidelijk de betere snelheid en won met een straatlengte voorsprong: aan de finish was zijn marge ruim tien seconden. Frijns scoorde niettemin goed met de tweede plaats, voor René Rast. Sheldon van der Linde profiteerde van een goede pitstopstrategie en maakte een aantal plaatsen goed. Als vierde was hij de best geklasseerde BMW-rijder in de race, voor merkgenoot Marco Wittmann. Daarachter eindigde Ferdinand Habsburg als zesde met de WRT-Audi. Met de top drie voor Müller, Frijns en Rast is Audi met nog drie raceweekeinden in de DTM te gaan (twee keer Zolder, een keer Hockenheim) voortijdig zeker van de kampioenstitel bij de merken.

Lees het volledige raceverslag hier.

12.40 uur: Tim Heinemann behoudt zijn 100-procent pole-score in de DTM Trophy op de Nürbrurgring. In de kwalificatie voor de tweede race op het sprintcircuit was de Mercedes-rijder met een tijd van 1:33,827 minuten opnieuw de snelste. Hij had een voorsprong van 0,221 seconden op Peter Terting met de PROsport-Porsche. Max Koebolt kwalificeerde zich als negende.

12.05 uur: Stefan Rupp won met de Audi A4 DTM ook de tweede race van de Tourenwagen Classics. Na 23 ronden had hij een voorsprong van 26,8 seconden op Gerhard Füller in de STW-Opel Vectra. Er was ook Nederlands podiumsucces dankzij de derde plaats voor Peter Stox, die met zijn Porsche 964 Cup zijn klasse won.

200920 DTM Quali Frijns
Vijfde pole van het seizoen voor Robin Frijns

11.00 uur: Na zijn overtuigende start-finishzege van gisteren heeft Robin Frijns vandaag opnieuw een uitstekende uitgangspositie voor DTM-succes. In de kwalificatie reed hij met drie absolute snelste sectortijden een tijd van 1:19,117 minuten, waarmee hij de voltallige concurrentie het nakijken gaf en alweer voor de vijfde keer dit seizoen de pole-position veroverde.

"Drie keer de absoluut snelste sectortijd is inderdaad iets bijzonders", zei Frijns, die al na zijn eerste vliegende ronde bovenaan stond en bij zijn tweede poging zijn tijd nog een keer wist te verbeteren. "Tijdens de ronde had ik al een heel goed gevoel in de auto en ik dacht echt: 'Als dat niet de pole-position is, dan petje af voor degene die het sneller kan!' Ik heb er alle vertrouwen in, we hebben een goede auto, een goed team, we zijn op een heel goede weg."

Terwijl we inmiddels wel aan pole-positions voor Frijns gewend zijn, was de tweede startplaats voor Ferdinand Habsburg een verrassing. Na zijn eerste run stond de Oostenrijker al op de vijfde plaats, op zijn tweede run stond hij zelfs bovenaan en moest uiteindelijk alleen zijn meerdere erkennen in Frijns.

Op de tweede startrij staan de beide Audi-rijders Müller en Rast, gevolgd door Wittmann als beste BMW-rijder, gevolgd door diens merkgenoten Van der Linde, Kubica, Glock en Auer. Ook de zevende startplaats voor Kubica verrast: de Pool stond nog niet eerder zo ver vooraan op de DTM-grid. Jamie Green (Audi) completeert de top tien.

zondag 10.00 uur: Goedemorgen vanuit een opnieuw stralend zonnige Eifel, waar we ons opmaken voor alweer de laatste van in totaal zes DTM-dagen op de Nürburgring. Het programma van vandaag luidt:

10.30-10.50 uur: kwalificatie DTM
11.10-11.50 uur: race Tourenwagen Classics
12.10-12.30 uur: kwalificatie DTM Trophy
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.15-15.45 uur: race 2 DTM Trophy
16.10-16.40 uur: race 2 Tourenwagen Legenden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet