IndyCar

Indycar: Elfde Startplek voor VeeKay in Honda Mid Ohio R2. Pole voor Colton Herta

In een zeer korte kwalificatiesessie heeft Rinus VeeKay zich voor de tweede wedstrijd op Mid Ohio als elfde geklasseerd. Evenals op Mugello een aantal rode vlaggen in de kwalificatie vanmiddag. Will Power, gisteren nog overtuigend winnaar, moest het vandaag na een grindbak excursie zonder tijd stellen en mag achteraan aan de wedstrijd beginnen.

2020 Colton Herta
Pole voor Colton Herta op Mid Ohio.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Elfde Startplek voor VeeKay in Honda Mid Ohio 2
Uiteindelijk was het Colton Herta die in de tweede Groep de Pole overall greep. Met een tijd van 1.26.2788 was de Amerikaan de snelste op de baan. De eerste groep werd door Santino Ferrucci aangevoerd.

De tweede kwalificatie voor de Honda 200 op Mid Ohio was aanmerkelijk vertraagd omdat de medische helicopter nog niet aanwezig was terwijl er in het voorprogramma al gereden was. Dit wekte bij een aantal mensen noga wat bevreemding.

Met ruim een half uur vertraging ging de eerste groep uiteindelijk de baan op. Penske-coureur Simon Pagenaud probeerde direct de toon te zetten met in zijn kielzog Santino Ferrucci en Alexander Rossi. Met nog zeven minuten te gaan moest er vanwege een spin van Charlie Kimball met Code Rood onderbroken worden. Kimball bezette op dat moment de tiende plek. Na een korte onderbreking kon er weer hervat worden.

Na de hervatting had Simon Pagenaud een kleine "off" waardoor hij op de monitoren van P1 naar P4 terugviel. Uiteindelijk werd het een vijfde plek voor Pagenaud. Met een tijd van 1.27.4688 is Santino Ferrucci uiteindelijk de snelste voor Alex Palou met 1.30.7107. Uiteindelijk werd het voor Pagenaud is met 1.31.7359 derde. Charlie Kimball is de enige rijder die geen tijd wist te zetten.

Bij aanvang van de tweede groep zet Newgarden direct de toon maar na iets meer dan 2,5 minuut was er een rode vlag sessie veroorzaakt door Will Power die bij hervatting niet meer aan de sessie mocht deelnemen. Een teleurgestelde Power vroeg of dit een nieuwe regel was. Het antwoord van zijn team was Nee. Door de "Off" van Power bleven er voor de overige 10 rijders nog meer amper vijf minuten over om zich te kwalificeren.

2020 Pat O Ward Rode vlag voor Pat O'Ward.

Een tweede rode vlag met nog 3.35 minuten te gaan was er een tweede rode vlag voor Pat O'Ward die er af ging. Tot op dat moment had er nog niemand een tijd op de klokken staan. Met nog negen auto's op de baan betekende het dat de grid positie slechts van één kwalificatieronde afhing.

Met nog 28 seconden te gaan grijpt Colton Herta de Provisional Pole Overall en uiteindelijk werd het voor VeeKay een zesde tijd nadat Felix Rosenqvist, Marco Andretti en Josef Newgarden uiteindelijk onder de 1.29.048 van VeeKay doken. Voor VeeKay betekent het een 11e startplek voor de wedstrijd die over iets meer dan een uur aanvangt.

2020 Groep 1


2020 Groep 2


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet