IndyCar

Indycar: Will Power pakt eerste Mid-Ohio pole, Rinus VeeKay op startplek negen

power

Will Power heeft op de Mid-Ohio Sports Car Course de poleposition veroverd voor de later vanavond te verrijden eerste Honda Indy 200 van dit weekend. De Penske-coureur bleef in groep één zijn teamgenoot Josef Newgarden net voor. In de tweede groep zette Ryan Hunter-Reay de snelste tijd op de klokken. De tweede groep was echter langzamer dan groep één zodat Power van poleposition mag vertrekken. Rinus van Kalmthout klokte in de eerste groep een keurige vijfde tijd en start daardoor vanaf plek negen aan de 75 ronden tellende race.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: IndyCar Series

De kwalificatie voor de later vanavond op de fraaie Mid-Ohio Sports Car Course te verrijden Honda Indy 200 was opgesplitst in twee groepen. Ryan Hunter-Reay had in de vrije training de snelste tijd laten noteren en had daarmee voor groep twee gekozen. Rinus van Kalmthout zat in de vrije training bijna voortdurend in de top vijf, maar zag in de slotfase een aantal rijders hun tijden verbeteren en werd uiteindelijk als twaalfde geklasseerd. De Nederlander zat daarmee in groep één en moest dus als eerste de baan op voor de slechts twaalf minuten durende sessie.

veekay
Rinus VeeKay (archief)

Alle rijders startten op de zwarte banden om halverwege over te schakelen op de snellere rode banden. Will Power zette meteen al de snelste tijd op de klokken om zich vervolgens op de rode band te verbeteren van 1.07.2 naar 1.06.334, een tijd waar niemand meer aan kon komen. De eveneens voor Penske uitkomende Josef Newgarden bleef daar uiteindelijk 0,2 seconden bij achter, terwijl Jack Harvey de derde plaats voor zich opeiste. Rinus van Kalmthout stond na de eerste run op plek zeven maar verbeterde zich op de rode band aanzienlijk en schoof door naar de vijfde positie. Er had wellicht nog wel iets meer ingezeten want de Ed Carpenter Racing-piloot werd als eerste afgevlagd waardoor een kans op nog een snelle ronde er niet in zat. Scott Dixon viel tegen met een negende positie terwijl de in de vrije training gecrashte Pato O'ward zich redelijk herstelde en de achtste tijde wist te realiseren.

daly
Conor Daly

Tegen de verwachtingen in kon de tweede groep niet in de buurt komen van de snelste tijden uit groep één. Ryan Hunter-Reay was opnieuw snel, maar bleef met zijn tijd van 1.06.728 toch ruim 0,4 seconden achter bij de tijd van Power. Conor Daly, teamgenoot van Van Kalmthout, verraste met een tweede plaats, gevolgd door Alexander Rossi. De timing van de rijders in groep twee was ook niet helemaal in orde want de hele groep kwam nagenoeg gelijk de baan op en reed elkaar in de slotfase regelmatig in de weg. Uitstapjes waren er nog voor Alex Palou en Rossi, maar deze bleven verder zonder gevolgen.

Omdat de beste tijd uit groep één sneller was dan die in groep twee start Power vanaf poleposition en mag VeeKay vanaf plek negen aan de race beginnen. Van Kalmthout is daarmee ook weer de hoogst geplaatste rookie.

Kwalificatie
Groep 1
1. Will Power, Team Penske Chevrolet, 1.06.334
2. Josef Newgarden, Team Penske Chevrolet, + 0.216
3. Jack Harvey, Meyer Shank Racing Honda, + 0.434
4. Felix Rosenqvist, Chip Ganassi Racing Honda, + 0.449
5. Rinus VeeKay (R), Ed Carpenter Racing Chevrolet, + 0.676
6. Marco Andretti, Andretti Herta w/ Marco & Curb-Agajanian Honda, + 0.681
7. Colton Herta, Andretti Harding Steinbrenner Autosport Honda, + 0.686
8. Pato O'Ward, Arrow McLaren SP Chevrolet, + 0.701
9 Scott Dixon, Chip Ganassi Racing Honda, + 0.806
10. Zach Veach, Andretti Autosport Honda, + 0.875
11. Marcus Ericsson, Chip Ganassi Racing Honda, + 1.054

Groep 2
1. Ryan Hunter-Reay, Andretti Autosport Honda, + 1.06.728
2. Conor Daly, Ed Carpenter Racing Chevrolet, + 0.147
3. Alexander Rossi, Andretti Autosport Honda, + 0.456
4. Graham Rahal, Rahal Letterman Lanigan Racing Honda, + 0.491
5. Simon Pagenaud, Team Penske Chevrolet, + 0.520
6. Max Chilton, Carlin Chevrolet, + 0.720
7. Santino Ferrucci, Dale Coyne Racing with Vasser-Sullivan Honda, + 0.772
8. Oliver Askew (R), Arrow McLaren SP Chevrolet, + 0.892
9. Takuma Sato, Rahal Letterman Lanigan Racing Honda, + 1.090
10. Alex Palou (R), Dale Coyne Racing with Team Goh Honda, + 1.426
11. Charlie Kimball, A.J. Foyt Enterprises Chevrolet, + 1.649
12. Dalton Kellett (R), A.J. Foyt Enterprises Chevrolet, + 1.815
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet