Formule 1

Formule 1: Pérez maakt plaats, Vettel vervolgt carrière bij Aston Martin

20006-belgian-gp-thursday

Voor een coureur die volgens het team 'niet eens was overwogen', volgde de bevestiging wel heel snel na de aankondiging van Sergio Pérez dat hij niet bij Racing Point zou blijven: Sebastian Vettel verlaat Ferrari en rijdt in 2021 voor Aston Martin.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari

Het verhaal dat Vettel zijn carrière zou vervolgen bij Aston Martin, doet al sinds half juli de ronde en is sindsdien niet meer uit de wandelgangen verdwenen. Dat de viervoudig wereldkampioen geen sabbatical zou nemen dan wel de sport helemaal zou verlaten – wat op zichzelf bij zijn teruggetrokken karakter zou passen – werd steeds duidelijker naarmate de ontkenningen van Pérez feller werden. Half augustus zei de Mexicaan nog dat de geruchten over komst van Vettel vanzelf zouden wegsterven en dat hij zich veilig voelde bij Racing Point.

Hoewel het team verklaarde dat Vettel niet eens werd overwogen, dwarsboomde de Duitser zelf deze bekende onderhandelingstechniek door een paar dagen na het boven water komen van het gerucht al toe te geven dat hij 'losjes in gesprek' was met Racing Point, dat in 2021 verdergaat als Aston Martin. Ook andere F1-kopstukken lieten daarna het nodige doorschemeren: Daniel Ricciardo die zei dat zijn voormalig teamgenoot geduld moest hebben bij Aston Martin, en Aston Martin-aandeelhouder Toto Wolff die verklaarde dat hij niet bij de onderhandelingen betrokken was.

20040-italian-gp-saturday

Gisteren bracht Sergio Pérez zelf een persbericht uit waarin hij zijn vertrek bekendmaakte. Daarin liet hij weten dat hij geen alternatief had om op terug te vallen en dat hij na zeven jaar met tegenzin het team verlaat. Pérez had nog een contract tot en met 2022, maar eigenaar Lawrence Stroll heeft dat blijkbaar afgekocht – een bewijs van de ernst waarmee hij meteen goed wil beginnen met Aston Martin, met een wereldkampioen in de auto naast die van zijn zoon Lance.

Vettel liet vanochtend weten dat hij er trots op was dat hij in 2021 deel mag uitmaken van een team met zo'n legendarische naam en dat hij onder de indruk was van de vooruitgang die Racing Point in 2020 had geboekt. Voor Pérez, die graag in de F1 wil blijven, zijn er nog kansen bij Haas en Alfa Romeo. Het Amerikaanse team liet vorige week doorschemeren dat de bezetting van beide auto's voor 2021 nog helemaal open staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet