NASCAR

NASCAR: 1e Playoff buit voor Kevin Harvick in Darlington

SHR-coureur Kevin Harvick opende de Playoffs in Dover met een achtste seizoensoverwinning en is daarmee automatisch een ronde verder. Als twee honden vechten om één been gaat de derde er mee heen. En zo was het met Harvick in Dover. In de strijd om de kop raakten Martin Truex Jr. en Chase Elliott de muur en Harvick ging er met de overwinning vandoor.

2020 Harvick Darlington 2
Kevin Harvick kreeg de zege op Darlington eigenlijk in de schoot geworpen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NASCAR 1e Playoff buit voor Kevin Harvick in Darlington
Darlington is ook één van de jaarlijkse hoogtepunten op de NASCAR kalender vanwege het feit dat er met retro kleurenschema's gereden wordt. Met zijn overwinning op Darlington kwalificeerde Harvick zich automatisch voor Round 12 in de Playoffs. Harvick kreeg op Darlington eigenlijk gewoon de overwinning in de schoot geworpen toen Martin Truex Jr. en Chase Elliott elkaar in het duel om de leiding toucheerden. Truex Jr. die maar liefst 196 ronden aan de leiding had gereden moest voor herstel naar binnen terwijl Elliott terugviel en snelheid verloor.

Kevin Harvick: "De leiders raakten elkaar en de volgende stap was dat we voor de overwinning gingen. Dit is één van de meest prestigieuze wedstrijden in onze sport en iedereen weet duidelijk wat Darlington voor onze sport betekent. Dus het is al bijzonder als je hier kunt winnen. Inmiddels heeft Harvick dit seizoen al tweemaal op Darlington gewonnen.

2020 Start in Darlington
Start van het Playoff seizoen in Darlington.

Bij de hervatting van het seizoen op 17 mei j.l. verklaarde Harvick hoezeer hij de fans miste. Voor deze wedstrijd liet de Staat Zuid Carolina 8000 fans toe en maakte hier ook notie van. "Welkom back fans het is meer aangenamer met jullie daar" verklaarde Harvick die overigens zijn finishvlag aan een jeugdige fan cadeau deed.

De beslissing viel eigenlijk 14 ronden voor het einde van de wedstrijd toen Martin Truex Jr. trachtte Chase Elliott te passeren. Truex Jr. raakte echter de voorkant van Elliotts auto.

2020 Johnson Darlington
Jimmie Johnson alias "The King" Richard Petty in Darlington

Martin Truex Jr.: "Er was gewoon niet genoeg ruimte voor ons beiden. Ik dacht dat ik genoeg ruimte had om afstand van hem te nemen. Het was krap en ik dacht dat ik genoeg momentum en afstand en dat hij mij er wel tussen zou laten."

Het eerste wedstrijdsegment werd grotendeels door Chase Elliott beheerst. Uiteindelijk was het Martin Truex Jr. die dit op zijn naam schreef. Jimmie Johnson eindigde als tweede nadat hij vanaf een 20e plek maar liefst 19 posities had goedgemaakt. Ook het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Martin Truex Jr. Denny Hamlin eindigde als tweede gevolgd door Kevin Harvick, Alex Bowman en Jimmie Johnson.

2020 Johnson Petty Kleuren Johnson was behoorlijk competitief op Darlington maar eindigde uiteindelijk als 18e.

47 ronden voor het einde moest er vanwege "debris" geneutraliseerd worden ofwel brokstukken. Bij de herstart luidde de volgorde Elliott, Harvick en Truex Jr. Vijftien ronden voor het einde kwam het dan tot het contact tussen beide koplopers waarvan Harvick uiteindelijk profiteerde. Truex Jr. wist nog twee ronden de kop te behouden voordat hij voor herstel en een bandenwissel naar binnen moest.

De Trophy
De fel begeerde Cup. Wie gaat hem winnen Harvick of Hamlin?

Alleen Austin Dillon wist in de slotfase nog een bedreiging voor Harvick te vormen. Hij wist de SHR-rijder tot op 0.343 secs. te benaderen. Voor Penske-coureur Ryan Blaney werd het een slecht begin van de Playoffs. Tijdens de technische controle voorafgaande aan de wedstrijd bleek dat de handicap ballast niet regelconform geplaatst was. Ook werd crewchief Todd Gordon hiervoor één wedstrijd geschorst.Uiteindelijk kwam Blaney als 24e over de streep. Erik Jones, die vorig jaar de Southern 500 op zijn naam schreef, was de enige rijder in de Top 10 die zich niet voor de Playoffs gekwalificeerd had.

2020 Harvick Darlington
Kevin Harvick de eerste Playoff winnaar kreeg de wedstrijd eigenlijk cadeau.

Uitslag CookOut Southern 500 Darlington
1. Kevin Harvick Ford 367 ronden
2. Austin Dillon Chevrolet 367 ronden
3. Joey Logano Ford 367 ronden
4. Erik Jones Toyota 367 ronden
5. William Byron Chevrolet 367 ronden
6. Alex Bowman Chevrolet 367 ronden
7. Kyle Busch Toyota 367 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 367 ronden
9. Aric Almirola Ford 367 ronden
10. Clint Bowyer Ford 367 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet