GT

GT: Mercedes en Porsche behalen GT4-overwinningen op de Nürburgring

FNF9033 1
 
Het Spaanse NM Racing Team en het Duitse Allied Racing hebben op de Nürburgring de vijfde en zesde race van de GT4 European Series gewonnen. NM Racing Team was in de eerste wedstrijd van het weekend het beste, terwijl Allied Racing de afsluitende race wist te winnen. Bob Herber hield de Nederlandse eer hoog met een overwinning en een tweede plaats in de AM klasse van het kampioenschap.
 
Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Co van der Gragt / SRO
 
In het derde weekeinde van de GT4 European Series maar liefst acht Nederlanders aan de start. Naast Bas Schouten, Mark van der Aa en Koen Bogaerts bij RN Vision STS, Bob Herber bij Selleslagh Racing Team en Jop Rappange en Thijmen Nabuurs bij V8 Racing, kwam dit weekeinde ook Duncan Huisman weer in actie op een door V8 Racing ingezette Chevrolet Camaro GT4.R. Het was voor Huisman de eerste GT4 European Series race in meer dan een jaar tijd. De achtste Nederlander in het veld was Christian de Kant, uitkomend voor het Italiaanse Autorlando Sport en woonachtig in Zwitserland.

FNF7829
Duncan Huisman keerde terug in de GT4 European Series met een Camaro GT4.R
 
Op Herber na wist geen van de Nederlanders op het podium te eindigen dit weekeinde. In de eerste race pakten Lluc Ibanez en Xavier Lloveras de overwinning na een tijdstraf voor de vanaf pole vertokken Porsche Cayman van Centri Porsche Ticino. Een chaotische start zorgde voor het nodige duw- en trekwerk, waarbij de Allied Racing Porsches averij opliepen en terugvielen. Terwijl vooraan de Porsche, de Toyota van Stéphane Lémeret en de NM Racing Team Mercedes wegreden, begon achter hen een mooie, faire strijd om de vierde plaats algemeen.
 
Die strijd moest worden gestaakt toen Dario Cerati zijn Porsche in de grindbak parkeerde en er een full course yellow en safety car volgden om de Italiaan eruit te krijgen. Net voor het opengaan van de pit window kreeg Centri Porsche Ticino te horen dat Ivan Jacoma een valse start had gemaakt, waardoor het Zwitserse team vijf seconden extra in de pits moest stoppen.
 
FNF9616
NM Racing Team boekte de tweede zege van het seizoen in Race 1 

Na de pit stops lag de NM Racing Team Mercedes-AMG voor de CMR Toyota, gevolgd door de AGS Events Aston Martin van Valentin Hasse-Clot, de RN Vision STS BMW van Gabriele Piana en de Dörr Motorsport McLaren van Phil Dörr. Dörr wist kort voor het einde van de race Piana te passeren en eindige uiteindelijk zijn eerste race in de GT4 European Series op het podium nadat Hasse-Clot in de slotfase een lekke band kreeg. NM Racing Team kende geen problemen en Lloveras en Ibanez konden daardoor na een uur racen de tweede overwinning van het seizoen bijschrijven. In Pro-Am ging de overwinning toch naar Allied Racing (Bastian Buus en Jan Kasperlik).
 
Jop Rappange en Thijmen Nabuurs eindigden met de Camaro als vierde in hun klasse, gevolgd door teamgenoot Duncan Huisman op de vijfde plaats en Bas Schouten op de zesde plaats. Bob Herber wist in de AM klasse de tweede plaats te veroveren en deed daarmee goede zaken voor het kampioenschap. Mark van der Aa en Koen Bogaerts haalden de finish niet. Christian de Kant eindigde als vijfde in AM.

FNF9562
In de eerste race van het weekend nog een mooie 4e plaats voor Rappange/Nabuurs
 
In de tweede race ging voor het eerst sinds 2017 weer een algemene overwinning naar een Pro-Am lineup. Bastian Buus en Jan Kasperlik begonnen de wedstrijd vanaf pole position, maar zagen al snel de Porsche van teamgenoten Nicolaj Møller-Madsen en Jörg Viebahn voorbij komen. Direct achter de twee Allied Racing Porsches wist Valentin Hasse-Clot in de AGS Events Aston Martin beslag te leggen op de derde plaats. De Fransman koos bewust om niet in de aanval te gaan op de voor hem rijdende auto's, omdat deze niet in dezelfde klasse reden.
 
Na tien minuten moest de safety car er aan te pas komen, nadat Gilles Vannelet in de eerste bocht Thijmen Nabuurs van de baan reed. Nabuurs kwam in het grind terecht en viel uit. Het was de eerste keer dit seizoen dat het duo Nabuurs/Rappange geen punten wist te pakken. Na de herstart bleef de top drie ongewijzigd doorrijden, tot de pit window open ging.
 
FNF10141
De eerste algemene overwinning voor een Pro-Am auto sinds 2017

De Allied Racing Porsche met startnummer 22 bleef een ronde langer buiten dan de Porsche met nummer 21 en het team maakte vervolgens een pit stop die net iets tekort was. Door de inzet van een 'joker' werd er geen straf uitgedeeld en wist Kasperlik voor teamgenoot Viebahn uit te komen. Viebahn werd al snel ingehaald door Theo Nouet (AGS Events) en Stéphane Lémeret (CMR), beiden in een andere klasse uitkomend, en moest in de absolute slotfase de tweede plaats afstaan aan de Centri Porsche Ticino Porsche. Kasperlik hoefde niet in zijn spiegels te kijken en kwam na een uur als winnaar over de streep.

FNF7676
Bob Herber: een overwinning en een tweede plek in de SRT Mercedes-AMG
 
In de tweede race was er alleen succes voor Bob Herber, die met zijn Mercedes-AMG als winnaar werd afgevlagd in de AM-klasse. Bas Schouten eindigde net naast het podium, nadat teamgenoot Piana werd ingehaald door de Dörr Motorsport McLaren. Teamgenoten Mark van der Aa en Koen Bogaerts eindigden als vijfde in de Silver Cup, Duncan Huisman werd zesde. Christian de Kant werd opnieuw vijfde in zijn klasse.

FNF9416
Ondanks mindere resultaten is chouten nog altijd eerste in de titelstrijd
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet