Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Sluwe Marcel Dekker in de laatste ronde naar snelste tijd

IMG 0257


In de kwalificatie op de vroege zaterdagmorgen blijkt ervaring de doorslag te geven. Marcel Dekker bleef lang in de pits, maar pakte in zijn laatste kans de pole voor race 2. Maxime Oosten start naast hem. In de eerste race, door de reversed grid van de top 10, twee minder ervaren coureurs op de eerste startrij. Debutant Sam van Norel mag zijn eerste Mazda MX-5 Cup race vanaf pole beginnen en naast hem start Jerome Greenhalgh. Winnaar van de eerste twee races op Circuit Zandvoort András Király reed de vierde tijd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR en Gerrie Hoekstra

De kwalificatie van de Mazda MX-5 Cup staat op het punt te beginnen De baan is bijna droog gereden na de kwalificatie van de Supercar Challenge. Iedereen in de Mazda MX-5 bubbel is opgelucht na de benauwde momenten rond Maxime Oosten gisteren in de vrije training . De jonge Fries ontsnapte gisteren aan erger door een losrakend broodje van de curbestones op TT Circuit Assen. Teamgenoot Milan Teekens reed vlak voor de ongelukkige rijder en ging over de curbes, waardoor het zware broodje los en omhoog kwam en vol op de voorruit van Oosten terechtkwam. Oosten had alle geluk dat zijn voorraam voorzien was van een veiligheidsfolie, waardoor het projectiel niet door zijn raam drong. Hij zag niets meer, maar kon gelukkig zonder verdere consequenties zijn wagen langs de baan zetten. Direct na de Mazda training werden alle broodjes verwijderd en 's avonds na alle actie op de baan werd alles opnieuw goed vastgezet. De Mazda van Oosten staat er op zaterdagochtend weer in topvorm bij. De voorruit is vervangen en de nuchtere Fries heeft er weer erg veel zin in.

IMG 0242


Dat toch nog niet helemaal droog is bewijst Sam van Norel gelijk in zijn outlap. Zijn Mazda spint in de Haarbocht en wordt gelukkig net niet geraakt door twee andere wagens. Nieuweling Melvin van Dam pakt kortstondig de kop, maar Ronald van Loon en Berry van Elk zijn een ronde later iets sneller. De tijden die gereden worden zijn echter veel langzamer dan de tijd die de fraai gespoten Gamma Mazda van Dirk Warmerdam rijdt, gevolgd door routinier Pim van Riet. De ervaren Mazda-rijders sparen hun banden en blijven in de pits staan. Leuk om te zien is dat vader en zoon Greenhalgh elkaar een sleepje geven om hun beide tijden te verbeteren. Opvallend is Berry van Elk, die nog steeds in de kop te vinden is en slechts op 0,001 seconde van Warmerdam rijdt.

20200905 2RL07628

Een Full Course Yellow zorgt voor een kort op onthoud. Er liggen brokstukken op de baan die moeten worden verwijderd. Het is duidelijk na het drama van gisteren dat er absoluut geen risico's genomen worden.

20200905 2RL07571

Met nog ruim vijf minuten op de klok wordt de kwalificatie hervat. Het is de slimme Marcel Dekker die met vers rubber op een droog gereden baan verschijnt en kortstondig de snelste tijd verovert. Een paar seconden later is het Maxime Oosten die hem naar de tweede plaats verwijst. Milan Teekens gaat er ook voor zitten en pakt de derde stek.


20200905 2RL07647

In de slotfase verandert er echter nog veel. Dirk Warmerdam stijgt naar de tweede plaats achter Oosten. De tot dat moment onzichtbare András Király gaat naar de vierde plaats. De lachende derde is Marcel Dekker, die in zijn laatste ronde naar de poleposition rijdt voor de tweede race. Oosten en Warmerdam blijken tot op een duizendste van een seconde dezelfde tijd te hebben gereden. Omdat Oosten die tijd eerder reed wordt hij tweede, en Warmerdam derde.


20200905 2RL07580


Vanwege de omgekeerde grid van de eerste tien rijders, mag verrassend debutant Sam van Norel van Johan Kraan Motorsport vanaf de eerste startplaats in race één vertrekken.

Vanmiddag om 17:10 uur wordt de eerste race gereden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet