Sportscars

Sportscars: Nieuwe inschrijflijst Le Mans, nu toch met 60 auto's en met acht Nederlanders

190618 Start
Uiteindelijk toch 60 auto's op de lijst voor Le Mans

Daags na de 24-uursrace voor motoren en minder dan drie weken voor de eigenlijke wedstrijd publiceerde de organiserende Automobile Club de l'Ouest vanmiddag een geactualiseerde inschrijflijst voor de 88e editie van de 24 Uur van Le Mans. Daarop staan 60 ingeschreven auto's, want uiteindelijk kon er toch nog een inschrijving aan de LMP2-categorie worden toegevoegd. In totaal staan er wederom maar liefst acht Nederlandse rijders op de lijst, waarmee het aantal van de afgelopen twee jaar wordt geëvenaard.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bob van der Wolf, PR

In de LMP1-klasse zijn er met twee Rebellions, twee Toyota's en elk een auto van het ByKolles Racing Team en Team LNT geen verrassingen. In LMP2 rijden 24 auto's, met een Oreca van G-Drive Racing by Algarve als nieuwe inschrijving. En wat voor een, want met oud-winnaar Nick Tandy (die zijn geplande deelname met Porsche de mist zag ingaan door het terugtrekken van de twee Amerikaanse Porsches) en met IMSA-racewinnaar Oliver Jarvis, plus de Brit Ryan Cullen, is er sprake van een bezetting die zeker voor de overwinning kan meestrijden.

RacingTeamNederland Spa 2020 AdrenalinMedia
Racing Team Nederland rijdt met de vertrouwde bezetting Van Eerd-Van der Garde-De Vries

Met zes Nederlanders is de LMP2-categorie ook de klasse met de meeste van onze landgenoten aan de start. Renger van der Zande komt in actie met de nummer 27-Oreca van het Amerikaanse DragonSpeed, die hij deelt met de Zweed Henrik Hedman en de Brit Ben Hanley. Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries vormen uiteraard de bezetting van de nummer 29-Oreca van Racing Team Nederland, gerund door het Franse TDS. Job van Uitert maakt deel uit van de bezetting van de nummer 32-Oreca van United Autosports, samen met de Amerikaan Will Owen en de Brit Alex Brundle. Ho Pin Tung tenslotte start met de nummer 37-Oreca van Jackie Chan DC Racing samen met Gabriel Aubry en Will Stevens. In totaal zijn er in de LMP2-klasse 20 Oreca's ingeschreven, waarvan één onder de merknaam Aurus en één onder de naam Alpine, alsmede drie Ligiers en één Dallara.

In LMGTE-Pro moeten we het dit jaar zonder Nederlanders stellen, omdat Nicky Catsburg de geplande deelname met Corvette door het terugtrekken van het Amerikaanse fabrieksteam ook geen doorgang zag vinden. Twee fabrieks-Porsches en twee fabrieks-Aston Martins nemen het op tegen vier Ferrari's: twee van AF Corse, een van WeatherTech Racing en een van Risi Competizione.

Met Larry ten Voorde, mogelijk tegen die tijd Supercup-kampioen, en Jeroen Bleekemolen rijden er twee Nederlandse deelnemers in de LMGTE-Am-klasse. Beide komen in actie met een Porsche 911 RSR van het Duitse Team Project 1, Ten Voorde met de nummer 56, die hij deelt met Egidio Perfetti en fabrieksrijder Matteo Cairoli, en Bleekemolen met de nummer 57, zoals gebruikelijk samen met Ben Keating en Felipe Fraga. In totaal bestaat het veld in de Am-klasse uit 22 auto's, waarvan twaalf Ferrari's. Er zijn twee Aston Martins en acht Porsches.

200831 Tavares
Carlos Tavares, bestuursvoorzitter van het PSA-concern, zwaait de startvlag

Tevens werd bekendgemaakt dat Carlos Antunes Tavares, voorzitter van de raad van bestuur van de PSA-groep (Peugeot, Citroën, DS, Opel en Vauxhall) dit jaar op 19 september om 14.30 uur de startvlag zal zwaaien. Daarmee heeft de organisatie gekozen voor een weliswaar keiharde, maar ook zeer gedreven manager uit de top van de automobielindustrie, die tevens een zeer groot hart voor de autosport heeft en zelf al tientallen jaren als hobbycoureur actief is, van Le Mans Classic tot de 24 Uur van de Nürburgring, en ook rallyrijden en ijsracen niet schuwt.

200831_Le_Mans_Entry_List.pdf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet