IndyCar

Indycar: VeeKay steelt de show op Gateway P4! Zege voor Newgarden

Vanwege vloeistof van een veegwagen moest de wedstrijd een aantal minuten uitgesteld worden. Daardoor stonden er twee wedstrijd ronden minder op het programma. Ook namen vele rijders en teamleden van de diverse teams afscheid van de Braziliaanse Indycar legende Tony Kanaan die op Gateway voorlopig zijn allerlaatste Indycar-wedstrijd reed. Mogelijk keert de populaire inmiddels 45-jarige Braziliaan in 2021 wel terug op de Indianapolis Motor Speedway. De wedstrijd leverde een overwinning op voor Penske-coureur Josef Newgarden die eigenlijk een redelijk anonieme wedstrijd reed.


Start R2
Takuma Sato neemt direct de kop bij de start maar speelde niet echt een rol in de slotfase.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

VeeKay steelt de show op Gateway P4. Zege voor Newgarden
Een strategisch eerste stop leverde Rinus VeeKay een Top 5 klassering op. De Nederlander deed het op Gateway met een vierde plek en enkele prachtige moves uitstekend en behaalde met een vierde plek zijn beste Indycar-resultaat tot nu toe. Een magnifieke voorstelling van de Nederlander. Anders kunnen we niet zeggen!!

Polesitter Sato nam direct de leiding gevolgd door Newgarden, Power, O'Ward, Dixon, Herta, Harvey, Ericsson, Rosenqvist en Ferrucci.

Vanaf een 18e plek wist VeeKay in de openingsfase direct zeven plekken goed te maken maar werd door teamgenoot Conor Daly naar de 12e plek terugverwezen. Prachtig zoals Rinus buitenom direct met enkele concurrenten wist af te rekenen. Sato nam direct wat afstand van de Penske Dallara Chevrolets van Newgarden en Power. Daarachter volgden O'Ward en Dixon.

Ed Carpenter had geen best weekend en werd in de 27e ronde als eerste door Sato op een ronde achterstand gereden. Oliver Askew beklaagde zich in de staart van het veld over een onderstuurprobleem in zijn Arrow SP McLaren Dallara Chevrolet.

2020 VeeKay
Prachtige voorstelling van VeeKay. Maar liefst 14 posities goed gemaakt!!

In de 42e ronde kwam VeeKay voor zijn allereerste stop naar binnen mar omdat de auto goed aanvoelde werden er geen veranderingen aangebracht. Zeven ronden later wist VeeKay bij het uitkomen van de pits Newgarden te verschalken en bezette optisch de 10e plek. Een strategisch goede beslissing van Ed Carpenter Racing waardoor VeeKay uiteindelijk in de 60e ronde de derde plek achter Pat O'Ward en Will Power kon innemen. Door deze strategische call ging VeeKay binnen 68 ronden van P18 naar P3.

Sato viel naar zijn eerste reguliere stop naar de achtste plek terug.In de 75e ronde bedroeg de volgorde O'Ward, Power, VeeKay, Newgarden, Dixon, Herta, Rosenqvist, Sato, Ericsson en Daly. Overigens was de Sato versus VeeKay strategie best wel interessant. Zeker vanwege "clean air" en het risico te nemen dat er geen neutralisatie zou komen.

In de 94e ronde begon voor een aantal deelnemers waaronder VeeKay de tweede pitstopcyclus. In de Top 3 veranderde er weinig. Power bleef aan de leiding met O'Ward en VeeKay op P2 en P3. Door een betere stop van de Penske crew kon Newgarden VeeKay naar P4 terugverwijzen.

Na de tweede pitstopcyclus bedroeg de volgorde Power, O'Ward, Newgarden, VeeKay, Herta, Sato, Dixon, Daly, Rosenqvist, Ferrucci. De pechvogels van gisteren Pagenaud en Rossi maakten gedurende deze cyclus met een 16e en een 17e plek weinig indruk.

2020 Tony Kanaan
Allerlaatste Indycar-wedstrijd voor Tony Kanaan.

Saillant detail na de tweede pitstopcyclus.
1. Power + 2 Posities
2 O'Ward + 2 posities
3 Newgarden -1
4 VeeKay +14
5 Herta + 5
De laatste pitstopcyclus moest het verschil maken. Indy 500 winnaar Sato kwam in de 150e ronde voor zijn allerlaatste stop naar binnen. Na de laatste stops in de 152e ronde versloeg Newgarden O'Ward bij het uitkomen van de pits en beschikte over een ideale "track position" Een iets betere stop van Colton Herta wierp VeeKay kortstondig naar P5 terug.

2020 Will Power
Will Power stond in de slotfase behoorlijk onder druk van VeeKay.

RLR Racing-coureur Takuma Sato kreeg na zijn reguliere stop eigenlijk geen aansluiting meer bij de Top 3. In de 164e ronde maakten VeeKay en Herta contact. Laatstgenoemde wist zijn auto met zijn enorme "car control" uit muur te houden. Anderzijds waren een paar onterecht boordradio verwensingen richting de Nederlander het resultaat. VeeKay kreeg in de 192e ronde de opdracht om bij Power in de aanval te gaan maar kort daarop ging Takuma Sato in de fout.

Anticlimax
Drie ronden voor het einde raakte Takuma Sato de muur waardoor er geneutraliseerd moest worden. De Japanner kon zijn weg vervolgen en zou nog als negende eindigen maar de wedstrijd was definitief teneinde zodat VeeKay niet meer in de aanval kon gaan. VeeKay: "Ik ging voor een Top 10 resultaat en nu maakt het me echt niet meer uit of ik wel of niet op het podium sta." Na deze magnifieke voorstelling maakte het inderdaad ook niet meer uit.

Evenals op Indianapolis vorige week komt er voor de tweede achtereenvolgende week geen herstart meer en Josef Newgarden behaalde zijn tweede seizoensoverwinning dit jaar. Overigens eindigden vier Chevrolet aangedreven Dallara's in de Top 4.

2020 Newgarden
Redelijk anoniem onderweg maar wel een strakke tweede seizoensoverwinning voor Josef Newgarden.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 200 ronden
2. Pat O'Ward Dallara Chevrolet 200 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 200 ronden
4. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 200 ronden
5. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
6. Colton Herta Dallara Honda 200 ronden
7. Felix Rosenqvist Dallara Honda 200 ronden
8. Conor Daly Dallara Chevrolet 200 ronden
9. Takuma Sato Dallara Honda 200 ronden
10. Santino Ferrucci Dallara Honda 200 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet