NASCAR

NASCAR: Johnson K.O. voor play-offs. Teamgenoot William Byron wint in Daytona

Een bittere pil voor zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson. De Hendrick Motorsports-coureur werd in Daytona n.b. tijdens de laatste reguliere wedstrijd in de titelstrijd door zijn eigen teamgenoot William Byron met diens zege definitief uitgeschakeld voor Johnson zit er in zijn afscheidsjaar geen achtste titel meer in.

2020 William Byron
William Byron richting eerste overwinning en play-offs.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Johnson K.O. voor play-offs. Teamgenoot William Byron wint in Daytona
Voor een laatste kans op de NASCAR MEN's Cup titel kwam zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson slechts zes punten te kort. Johnson verloor gisteren eigenlijk niet op Daytona het fel begeerde toegangsticket tot de play-offs maar veel eerder. Voor Johnson waren de wedstrijden met een diskwalificatie in Charlotte en het missen van de Brickyard 400 vanwege een Covid-19 besmetting eigenlijk de definitieve oorzaak. "Teleurstellend wat een ticket voor de play-offs was ons doel dit jaar" aldus de zevenvoudige kampioen.

2020 Byron Bowman Harvick Byron, Bowman en Harvick in gevecht.

Twee massacrashs in de laatste 10 ronden van Coke Zero Sugar 400 bepaalden het wedstrijdbeeld. De wedstrijd moest in de slotfase tweemaal met Code Rood onderbroken worden terwijl William Byron zijn allereerste zege behaalde maar zichzelf ook nog eens het fel begeerde toegangsticket door play-offs verschafte en daarmee zijn teamgenoot Jimmie Johnson uitschakelde. Overigens veroorzaakte Byron één van de twee crashes maar kwam zelf zonder een schrammetje uit de strijd. Voor de wedstrijd op Daytona konden nog drie plekken verworven worden. Clint Bowyer veroverde de eerste simpelweg door in het eerste segment te finishen terwijl Matt DiBenedetto die in het slotsegment wist te veroveren.

Direct na de start in het eerste segment maakten Kevin Harvick en Martin Truex Jr. de dienst uit terwijl Byron zich al vroeg met de kopgroep begon te bemoeien. Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van Joey Logano terwijl voor Erik Jones, Tyler Reddick, Jimmie Johnson en William Byron de hoop op een play-off ticket openbleef.

2020 Johnson
Drama voor Jimmie Johnson. Geen hoop op een achtste titel.

Vooral in het tweede segment gebruikten deze play-off kandidaten nogal verschillende strategieën waardoor de hoop nog even open bleef. Uiteindelijk was het wederom Joey Logano die ook dit segment met de Penske Mustang op zijn naam schreef. Johnson beëindigde dit segment als vijfde, DiBenedetto als zevende en Byron als 11e.

Byron overleeft derde segment met zege
Het derde wedstrijd segment moest tussen Johnson, DiBenedetto en Byron de beslissing brengen. In de 126e van de 160 ronden tellende wedstrijd kwamen Johnson en Byron voor hun allerlaatste stop naar binnen. De Toyota delegatie volgde een ronde later terwijl de Ford brigade waaronder DiBenedetto in de 132e ronde naar binnenkwam. Vrijwel in alle gevallen werden er geen banden meer gewisseld maar slechts bijgetankt. Een touché van James Davison met de muur 17 ronden voor het einde leidde het begin van een chaotisch slot in waarbij Johnson en Byron besloten om alsnog voor verse Goodyears naar binnen te komen.

2020 Jones McDowell Johnson
Felle strijd tussen Jones, McDowell en Johnson.

Negen ronden voor het einde probeerde Tyler Reddick Kyle Busch van de kop te verdringen. Daarbij ging het fout en de eerste massacrash was een feit. Daarbij werd Erik Jones, die nog een beetje hoop op een play-off ticket had, definitief uitgeschakeld. Johnson, DiBenedetto en Byron kwamen er ongeschonden doorheen. Het resulteerde in een eerste rode vlag situatie. Hoewel Tyler Reddick de eerste crash veroorzaakt had kon hij na de herstart nog steeds met kop meespelen en nam zelfs kortstondig de leiding. Ryan Newman: "Reddick heeft een gebrek aan talent. Voor een foutje heb je hier maar een golfballetje nodig." Reddick nam de schuld voor deze crash dan ook op zich. "Als dit bij mij gebeurd zou zijn zou ik er ook gek van worden."

Twee ronden voor het einde werd Byron agressief en probeerde zich met een agressieve move aan de kop te nestelen waarbij de Penske Mustang van Logano geraakt werd. Een klapband voor Logano en de tweede massacrash was een feit. Daarbij liepen Tyler Reddick en Johnson behoorlijk wat schade op. Toch kon Johnson's auto nog gerepareerd worden. Daarna volgde de verlenging waarbij Byron in de laatste ronde definitief de leiding nam. Ondanks meerdere crashes in de staart van het veld werd er niet meer geneutraliseerd. Een 17e plek was voor Johnson te mager om nog een play-off kans te hebben.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet