NASCAR

NASCAR: Justin Haley wint Xfinity Daytona. Kaulig teamgenoten crashen richting finish

Voorafgaande aan de Xfinity-wedstrijd op Daytona hadden Justin Haley en zijn teamgenoten een meeting waarin besproken werd dat iedereen tot 10 ronden voor het einde moest samenwerken. Daarna was het ieder voor zich. Ross Chastain wachtte tot de allerlaatste ronden om er vervolgens met zijn teamgenoot A.J. Allmendinger vanaf te gaan. Het bezorgde Justin Haley de overwinning. Eéntje die vrijwel niemand zag aankomen.

2020 Start Wawa 250
Start van de Xintiy-wedstrijd in Daytona.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Justin Haley wint Xfinity Daytona. Kaulig teamgenoten crashen richting finish
Direct na de wedstrijd trok Ross Chastain wel direct het boetekleed aan. Ross Chastain: "Verschrikkelijk om er zo met een teamgenoot vanaf te gaan. Pech. De gehele avond deden we alles goed. Deed er ook alles aan om een goede teamgenoot te zijn maar in de allerlaatste ronde ga je niet van het gas af maar ga je ervoor. Richting finish wil je dan tweede worden? Ik niet."

Chastain ging aan de binnenkant aan Allmendinger voorbij, draaide hem in de rondte waarbij beide Chevrolets elkaar raakten en waarvan Austin Cindric ook nog eens het slachtoffer werd. Justin Haley verklaarde achteraf dat het bijna een zuiver inhaalpoging was die helaas niet slaagde. "In ieder geval één van ons pakte de overwinning"aldus Haley. Allmendinger verklaarde achteraf dat het er allemaal bij hoorde en dat het gewoon niet anders was.

2020 Briscoe
Het eeuwig durende duel Ford-Chevrolet met Briscoe, Cindric, Haley en Chastain in gevecht.

Het eerste wedstrijdsegment leverde in een shootout richting finish een zege voor Justin Haley op. Overigens zijn derde dit seizoen terwijl Ross Chastain als tweede eindigde gevolgd door Austin Cindric die vanaf pole direct de leiding nam maar deze niet lang vast wist te houden overigens.

Een spin van Joe Graf Jr. zorgde al in de zevende ronde voor de eerste neutralisatie. Tevens betekende het ook de eerste "competition caution" zodat de teams hun bandenslijtage konden checken. Slechts een handje vol mensen prefereerde ervoor om naar binnen te gaan. De herstart volgde in de twaalfde ronde maar twee ronden later moest er vanwege een crash tussen Ceasar Baccarella en John Jackson opnieuw geneutraliseerd worden. In de 18e ronde volgde hervatting van de wedstrijd. De derde neutralisatie volgde in de 25e ronde toen Jeffrey Earnhardt, Kody Vanderwal en BJ McLeod tussen Turn 1 en Turn 2 crashten.Het tweede wedstrijdsegment leverde een overwinning voor A.J. Allmendinger op. In de allerlaatste ronde ging hij aan Gray Gaulding voorbij. Justin Haley was derde.

Bij een incident in de 40e ronde, veroorzaakt door Chase Briscoe, waren alle vier JR Motorsports Chevrolets betrokken. Gedurende deze neutralisatie gingen verschillende deelnemers naar binnen maar Justin Allgaier bleef buiten. Het had behoorlijk veel consequenties want een klapband van hem in de 46e ronde veroorzaakte voor 12 minuten zelfs een rode vlag situatie.

De laatste 30 ronden werden door de Kaulig auto's van Allmendinger, Chastain en Haley beheerst. Tien ronde voor het einde wist Chase Briscoe de Kaulig show succesvol te doorbreken door Haley naar de vierde plek terug te verwijzen. In de slotfase ontwikkelde zich een duel tussen de Kaulig Chevrolets en de Fords van Cindric en Briscoe totdat Chastain in de allerlaatste ronde een verkeerde beslissing nam. Gelukkig haalde Haley voor Kaulig Racing nog de kastanjes uit het vuur.

2020 Winnaar Justin Haley Justin Haley verrassend winnaar van de Xfinity-wedstrijd.

Wawa 250 powered by Coca Cola
1. Justin Haley Chevrolet 100 ronden
2. Gray Gaulding Chevrolet 100 ronden
3. Chase Briscoe Ford 100 ronden
4. Riley Herbst Toyota 100 ronden
5. Harrison Burton Toyota 100 ronden
6. Ross Chastain Chevrolet 100 ronden
7. Michael Annett Chevrolet 100 ronden
8. Austin Cindric Ford 100 ronden
9. Josh Williams Chevrolet 100 ronden
10. Jesse Little Chevrolet 100 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet