Formule 1

Formule 1: Turkije, twee keer Bahrein en Abu Dhabi completeren kalender 2020

vettel 2

Vier races in Turkije, Bahrein (twee keer) en Abu Dhabi gaan het slotakkoord vormen van het F1-wereldkampioenschap 2020. Daarmee komt het totaalaantal WK-wedstrijden dit jaar op 17, ruim voldoende voor de F1 om WK-status te krijgen én aan de contractverplichtingen met de media te voldoen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

Het circuit van Istanbul Park verscheen vorige week voor het eerst in beeld als kanshebber op een van de resterende plekken op de F1-kalender. De bevestiging betekent dat Turkije voor het eerst sinds 2011 weer een GP mag houden. De beslissing zal populair zijn bij de coureurs, met name de veteranen die de laatste race nog hebben meegemaakt. Het Turkse circuit wordt algemeen gezien als het meesterwerk van Herrmann Tilke, de Duitser die voor zijn overige ontwerpen vaak de kritiek krijgt dat ze te klinisch zijn.

Na de Turkse GP van 15 november mag Bahrein twee Grands Prix verwelkomen op het circuit van Sakhir. De tweede race heeft de naam 'GP van Sakhir' gekregen en wordt op een alternatieve omloop verreden. Mogelijk gaat het om de endurance-layout die ook is gebruikt tijdens de GP van Bahrein in 2010. Het seizoen eindigt nu op 13 december in Abu Dhabi, dat zo zijn contractuele plek als laatste race op de kalender behoudt.

Met een totaal van 17 races zit de F1 ruim in zijn jasje als het gaat om de WK-status van het seizoen 2020. Daarvoor waren acht races al voldoende. Aanmerkelijk hoger ligt de grens voor de volledige uitbetaling van tv-rechten: minimaal 15 races. Met de huidige 17 races is de F1 redelijk veilig als er door een mogelijke tweede corona-golf toch nog races mochten uitvallen.

De FIA liet tegelijk weten dat de GP van China van 2020 nu officieel is afgelast. Een officiële bevestiging is er weliswaar niet van de streep door de GP van Vietnam, maar het is duidelijk dat deze gezien de kalenderbekendmaking van vandaag niet doorgaat. Met Mugello, de Nürburgring, Portimão, Imola en Istanbul Park staan er maar liefst vijf ongebruikelijke circuits op de F1-kalender van 2020.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet