Formula 4

Spaans F4: Filip Ugran en Oliver Goethe winnaars op Paul Ricard in Spaans F4

race 2 ugran

Met twee zeges en een tweede plaats was Filip Ugran op Paul Ricard de grote winnaar van de tweede ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap. De voor Jenzer Motorsport uitkomende Roemeen doet niet mee voor de titelstrijd, maar maakte de reguliere deelnemers heel wat punten afhandig. Oliver Goethe, een van de vijf rijders van MP Motorsport in dit kampioenschap, eiste de overwinning in race drie voor zich op, de eerste Formule 4-zege voor de jonge Deen. De Nederlander Kas Haverkort, die de openingsronde in Navarra met drie soevereine zeges volledig had gedomineerd, ontbrak het dit keer aan geluk. De 16-jarige MP Motorsport-rijder scoorde echter met een tweede en zwaarbevochten vierde plaats voldoende punten om de leiding in de tussenstand te behouden. Met 21 deelnemers was de Franse ronde van het Spaans F4 uitstekend bezet en de vele spannende gevechten zorgden voor drie aantrekkelijke wedstrijden.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Dutch Photo Agency en pr

Na de met drie overwinningen uit drie wedstrijden volledig door de 16-jarige in de autosport debuterende Kas Haverkort gedomineerde openingsronde in Navarra, was het Franse Paul Ricard de tweede stop op de kalender van het Spaans Formule 4 kampioenschap.

kas haverkort
Kas Haverkort

Door de aanvulling van Jenzer Motorsport telde het veld bij de tweede ronde maar liefst 21 auto's. De Zwitserse team had zich voor de wedstrijden ingeschreven als voorbereiding op een ronde van het Italiaans kampioenschap later dit jaar op hetzelfde circuit.

deelnemers

Omdat de drie Jenzer-rijders voor de stand van het Spaans kampioenschap niets te verliezen hadden, tekenden ze voor de nodige wilde acties waarvan andere rijders die wel geïnteresseerd waren in punten de dupe werden. Een op z'n zachtst gezegd enerverend wedstrijdverloop leverde dit echter wel op. Opvallend was daarnaast dat de Jenzer-auto's uit het Italiaans kampioenschap, waar de budgetten aanzienlijk hoger liggen dan die in het Spaans F4, op de rechte stukken wel erg veel tijdwinst wisten te boeken.

race 1 ugran
Filip Ugran

Filip Ugran geeft visitekaartje af
In de eerste kwalificatie ging de snelste tijd naar de Roemeen Filip Ugran. De voor Jenzer uitkomende tweedejaars Formule 4-rijder bleef daarmee de MP Motorsport-trein bestaande uit Kas Haverkort, Mari Boya, Oliver Goethe en Joshua Dufek net voor.

race 1 kas
Kas Haverkort

Bij de start van race één was MP Motorsport meteen al twee van de vijf auto's kwijt toen Dufek bleef staan en Enzo Joullie zijn teamgenoot niet meer kon ontwijken. Dit leverde een langdurige safetycar-situatie op waardoor de zuivere racetijd werd teruggebracht van 25 naar 12 minuten. Bij de herstart maakten Ugran, Haverkort, Boya en Francesco Simonazzi (Jenzer Motorsport) zich los van het veld. Simonazzi moest al snel afhaken waarna de top drie de podiumposities mocht gaan verdelen. Toen Boya zijn teamgenoot begon aan te vallen, moest Haverkort zijn tweede positie verdedigen waardoor het MP Motorsport-duo de aansluiting met Ugran verloor. Terwijl de Roemeen onbedreigd naar de zege reed wist Haverkort de Spanjaard weer af te schudden en stelde zo zijn tweede plaats veilig. Om de vierde plaats was nog een fel gevecht gaande tussen Simonazzi en Goethe dat in het voordeel van de Jenzer-piloot werd beslecht. Op diverse plaatsen in het veld werd er volop strijd geleverd waardoor ook achter de top vijf de wedstrijd het aankijken meer dan waard was.

race 1 koprol
Lena Bühler (foto van livestream)

Lena Bühler tekende voor de koprol van de dag toen ze over het voorwiel van nota bene haar Drivex-teamgenoot Valdemar Eriksen gelanceerd werd. De Zwitserse bleef bij de crash ongedeerd en het leverde zelfs geen safetycar-situatie op.

race 1 podium

Uitslag race 1
1. Filip Ugran (Jenzer Motorsport)
2. Kas Haverkort (MP Motorsport)
3. Mari Boya (MP Motorsport)
4. Francesco Simonazzi (Jenzer Motorsport)
5. Oliver Goethe (MP Motorsport)
6. Jasin Ferati (Jenzer Motorsport)
7. Lorenzo Fluxa (Global Racing Services)
8. Ivan Nosov (Drivex School)
9. Javier Sagrera (Mol Racing)
10. Valdemar Eriksen (Drivex School)
Totaal 21 auto's

race 2 strijd om kop
Strijd om de kop in race 2

Opnieuw Ugran
In race twee, waarvan de startopstelling werd bepaald door de één na snelste ronde van de eerste kwalificatie, mocht Ugran opnieuw van pole vertrekken, gevolgd door het MP Motorsport-kwartet Haverkort, Boya, Goethe en Dufek. Haverkort viel perfect in het licht en nam richting de eerste bocht de leiding.

race 2 boya
Mari Boya

Met een alles of niets poging probeerde Ugran in de eerste bochtencombinaties de eerste positie te heroveren. In het gedrang viel Haverkort terug naar plek vier, achter zijn teamgenoten Boya en Goethe, terwijl ook Lorenzo Fluxa profiteerde en de Nederlander zelfs nog een positie afhandig maakte. Net toen Haverkort de snelheid weer te pakken had, de snelste raceronde op de klokken zette en de aansluiting met de top vier gevonden had, viel de leider in het kampioenschap als gevolg van een kapotte gasklep in de vierde ronde stil en moest zijn auto aan de kant parkeren. Aan kop maakten Goethe en Boya elkaar het leven zo zuur dat Ugran opnieuw kon wegrijden en de winst grijpen. Goethe nam kortstondig de tweede positie over maar maakte een fout en viel terug naar plek zeven. Boya kreeg het vervolgens aan de stok met Fluxa maar wist zijn tweede positie te behouden. Achter dit tweetal was er in de laatste ronde een chaotische strijd gaande om de vierde plaats waarbij meer naast dan achter elkaar werd gereden en de posities veelvuldig wisselden. Op de finishlijn trok Simonazzi aan het langste eind, op de hielen gezeten door Goethe, Ferati, Dufek, Bordas en Nosov. Omdat Fluxa na afloop een straf kreeg opgelegd, promoveerde Simonazzi zelfs nog naar de derde podiumpositie.

race 2 finish ugran

Uitslag race 2
1. Filip Ugran (Jenzer Motorsport)
2. Mari Boya (MP Motorsport)
3. Francesco Simonazzi (Jenzer Motorsport)
4. Lorenzo Fluxa (Global Racing Services)
5. Oliver Goethe (MP Motorsport)
6. Jasin Ferati (Jenzer Motorsport)
7. Joshua Dufek (MP Motorsport)
8. Enric Bordas (Formula de Campeones)
9. Ivan Nosov (Drivex School)
Totaal 21 auto's

race 3 goethe
Oliver Goethe

Nog meer strijd
De tweede kwalificatie, die de startopstelling voor race drie bepaalde, leverde een verrassende uitslag op. Niet zozeer dat de top drie werd ingenomen door MP Motorsport-rijders, te weten Boya, Dufek en Goethe, maar wel dat Ugran bleef steken op plek vijf en Haverkort door het missen van een goede slipstream op de lange rechte stukken van Paul Ricard zelfs genoegen moest nemen met een zesde positie.

race 3 goethe kop
Oliver Goethe op kop

De wedstrijd kende een ongemeen spannend verloop met ontelbare positiewisselingen, wiel-aan-wiel gevechten, rijders uit de kopgroep die op de brede uitloopstroken van Paul Ricard naast baan schoten of daar door tegenstanders op werden gedrukt. Na 10 enerverende ronden trok de in de zevende ronde aan de leiding gekomen Goethe aan het langste eind en pakte zijn eerste Formule 4-overwinning. Om de tweede plaats ging de strijd tussen een groep van vijf rijders tot voorbij de laatste bocht door, waarbij Ugran de tweede plaats voor zich opeiste, gevolgd door Boya.

race 3 dufek Ook Joshua Dufek lag nog even aan kop

Haverkort was op een vijfde plaats liggend van de baan gedrukt om vervolgens weer op te klimmen van plek zeven naar drie. In de laatste bocht moest hij echter om een aanvaring te voorkomen uitwijken en viel terug naar plek vier, vlak voor zijn andere MP Motorsport-teamgenoot Dufek, die de wedstrijd ook nog had aangevoerd maar in zijn ijver van de baan was geschoten. De op z'n zachtst gezegd nog al wild rijdende Fluxa passeerde als zesde de finish.

Uitslag race 3
1. Oliver Goethe (MP Motorsport)
2. Filip Ugran (Jenzer Motorsport)
3. Mari Boya (MP Motorsport)
4. Kas Haverkort (MP Motorsport)
5. Joshua Dufek (MP Motorsport)
6. Lorenzo Fluxa (Global Racing Services)
7. Ivan Nosov (Drivex School)
8. Francesco Simonazzi (Jenzer Motorsport)
9. Suleiman Zanfari (Global Racing Services)
10. Carles Martinez (Formula de Campeones)
Totaal 21 auto's
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet