Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: András Kiraly wint eerste Mazda MX-5 Cup race 19 duizendste voor Maxime Oosten

 S4A2396


Twee oudgedienden in de vaderlandse autosport mogen vanaf de eerste startrij vertrekken voor deze eerste race van de Mazda MX-5 Cup tijdens de Zandvoort Superprix. Cup-specialisten Melvin de Groot en Pim van Riet kwalificeerden zich in de kwalificatie als respectievelijk tiende en negende en mogen door de reversed grid vooraan beginnen. Dirk Warmerdam en Berry van Elk vertrekken vanaf de tweede rij.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

 S4A2315


De eerste rij komt niet echt goed weg, waardoor Dirk Warmerdam gelijk na de Tarzanbocht de kop neemt voor András Király en Marcel Dekker, die vanaf een achtste plaats een wereldstart meemaakt. Pim van Riet zakt terug naar de vierde plaats, gevolgd door Job Rappange en de slecht gestarte Melvin de Groot.

 S4A2326

András Király pakt de kop over van Warmerdam en neemt gelijk afstand. Marcel Dekker en Warmerdam komen naast elkaar de Hugenholtzbocht uit, waarbij Warmerdam Dekker net teveel naast de baan duwt. Dekker verliest bijna de controle, slingert van links naar rechts, maar houdt zijn Mazda op de baan. Hij valt ver terug, maar kan zijn race vervolgen. Warmerdam houdt de tweede positie. Jop Rappange komt niet meer door en staat ergens langs de baan geparkeerd.

 S4A2400


András Király is ontketend en pakt steeds meer voorsprong op Warmerdam die zelf moet gaan vrezen voor de van de negende en tiende plaats gestarte Maxime Oosten en Milan Teekens. Melvin de Groot komt elke ronde beter uit de voeten, passeert Pim van Riet en vecht zich terug naar de vijfde plaats. Warmerdam kan de oplopende druk van Oosten niet weerstaan en verliest een plaats. Ook Teekens voert de druk bij Warmerdam op en is de snelste rijder op de baan.

 S4A2489

De wereldstart van Dekker krijgt een vervolg, want de wedstrijdleiding constateert dat de groene Mazda iets te ver naar voren staat en dat betekent een tijdstraf van drie seconden. Dat kan er ook nog wel bij na zijn incident in de kombocht van de Hugenholtz. De ervaren rijder is inmiddels vanaf de laatste positie opgeklommen naar de achtste plaats.


 S4A2428

 S4A2363

Veel mooie gevechten door het hele veld heen. Dick van Elk moet flink verdedigen tegen zijn achtervolgers Robin Greenhalgh en Melvin van Dam. De steeds snellere Teekens passeert Dirk Warmerdam en neemt de derde plaats over.

Langzaam wordt koploper András Király binnen gehengeld door de sneller rijdende Maxime Oosten. Het verschil wordt steeds kleiner. Milan Teekens volgt op net iets teveel afstand en moet genoegen nemen met een derde plaats. Marcel Dekker is met een prima inhaalrace bezig en ligt al op een zesde plaats met zicht op Melvin de Groot.

Dirk Warmerdam krijgt van de wedstrijdleiding een fikse straf van 20 seconden in verband met het incident in de eerste ronde met Marcel Dekker. Niet de race waar Warmerdam van te voren had op gehoopt, hij valt daardoor terug tot achter Dekker en zelfs naar de zevende positie.
In de laatste ronde heeft András Király nog maar een voorsprong van bijna 0,8 seconde op Maxime Oosten die tot aan de achterbumper is genaderd. Het is bloedspannend tot aan de laatste meters. Király wint na een fotofinish met slechts 0.019 seconde voorsprong op Oosten. Een hele spannende race, met Milan Teekens op 5.434 seconde als derde podiumganger. Door de straf van Warmerdam pakt Marcel Dekker, na een fraaie inhaalrace en ondanks een tijdstraf van drie seconden de vijfde plaats achter Melvin de Groot.

 S4A2339

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet