Sportscars

Sportscars: Porsche bezet volledige eerste rij Virginia, Compass-McLaren in GTD

200822 IMSA pole Mako
Fred Makowiecki reed de pole-winnende tijd op Virginia Internatioal Raceway

Zoals de naam al aangeeft ontbreken de prototypes bij de Michelin GT Challenge, het evenement van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship, dat dit weekeinde plaatsvindt op Virginia International Raceway. Dat resulteert in een veld van in totaal 20 auto's: zes GTLM's en 14 GTD's. Nederlandse inbreng is er niet. In de kwalificatie op het fraaie natuurcircuit zorgde Porsche voor een 'lock-out' van de eerste startrij in GTLM, dankzij de pole-winnende tijd van Fred Makowiecki in de nummer 911 en de op-één-na snelste tijd van Laurens Vanthoor in de nummer 912. In de GTD-klasse kwalificeerde Corey Fergus in de Compass Racing-McLaren 720S GT3 het snelst.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, PR

200822 IMSA MAko actie
Mooi landschap in Virginia

Voorafgaand aan het evenement was er een aanpassing van de 'balance of performance', waarmee de Corvette C8.R, drie keer achtereen racewinnaar, en de Porsche 911 RSR een verhoging van het minimumgewicht met 20 kg kregen. Bij Porsche had dat echter geen merkbare invloed op de snelheid, getuige de manier waarop beide Porsches zich op de eerste startrij konden kwalificeren. Fred Makowiecki, rijdend met een auto waarvan – door Porsche niet bevestigd – wordt aangenomen dat het een nieuw chassis is na de crash tijdens de hoosbui in de vorige race op Road America, kwam tot een tijd van 1:40,389 minuten, waarmee hij 0,130 seconden sneller was dan Laurens Vanthoor in de andere auto van het team. De derde tijd was voor Connor de Philippi in de nummer 25-BMW, voor de beide Corvettes met respectievelijk Jordan Taylor in de nummer 3 en Oliver Gavin in de 4.

200822 IMSA Compass GTD pole
De Compass-McLaren behaalde de pole in GTD

In GTD was Corey Fergus net als vorige maand in Daytona in de Compass Racing-McLaren met een tijd van 1:45,236 minuten het snelst, gevolgd door Robby Foley in de Turner Motorsport-BMW. De derde tijd was voor de nummer 12-AIM Vasser Sullivan-Lexus in handen van Frankie Montecalvo. De race gaat over de bekende IMSA-tijdsduur van twee uur en 40 minuten en start vandaag om 14.00 uur Amerikaanse tijd (20.00 uur in Nederland).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet