Formule 1

Formule 1: Williams verkocht aan Amerikaanse investeringsmaatschappij

williams

En weer is er een roemrucht hoofdstuk in de Formule 1 afgesloten. Het team van Williams – het laatste team van naam en faam dat nog in eigendom was van de oprichter – is verkocht aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij. De nieuwe eigenaar Dorilton Capital zal de naam en de identiteit van het team behouden en laat weten dat het een 'bedachtzame' investeringsstrategie voor ogen heeft met het F1-team.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Williams Racing

Het team uit Grove had eerder dit jaar al laten weten dat het in de verkoop stond. Het doel was een gehele of gedeeltelijke overname, om daarmee de toekomst van het team veilig te stellen. Het is uiteindelijk een volledige overname geworden, die de zegen heeft van oprichter Frank Williams.

Dorilton Capital is een investeringsmaatschappij uit New York die belangen heeft in de zorgsector en de maakindustrie. Williams sluit naadloos op het bestaande portfolio van Dorilton aan, ook doordat zusterbedrijf Williams Advanced Engineering F1-technologie heeft ingezet voor oplossingen in de gezondheidszorg.

Williams blijft in Grove gevestigd en zal onder de naam doorgaan waarmee het vele rijders- en constructeurstitels binnenhaalde. Dorilton liet weten dat Williams goed past bij zijn geduldige investeringsstijl. Met andere woorden: de investeerder is niet op zoek naar kortetermijnwinst, wat realistisch is, gezien de sterk wisselende inkomsten van het team.

Met de keuze voor Dorilton legt Williams zijn toekomst dus niet in handen van een 'vader van', zoals Michael Latifi, de in Iran geboren Canadees die met diens diervoederbedrijf Sofina de carrière van zijn zoon Nicholas heeft gesteund. Het was de vraag geweest hoe lang Latifi Sr belangstelling had gehouden in het team als zijn zoon daar inmiddels niet meer voor zou racen.

Williams was de laatste der Mohikanen onder de F1-teambazen. De dagelijkse gang van zaken had hij enkele jaren geleden al overgedragen aan zijn dochter Claire, zodat het team in de familie bleef, maar samen met nieuwkomer Gene Haas was hij onder de tien huidige F1-teams nog de enige die als oprichter bij het team betrokken was.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet