Formule 1

Formule 1: Alle tien teams ondertekenen nieuwe Concorde-overeenkomst

SI202008160361 news

Alle tien Formule 1-teams hebben hun handtekening gezet onder de nieuwe Concorde-overeenkomst, waarin de commerciële afspraken tot het seizoen 2025 zijn vastgelegd. Dat maakte de FIA deze ochtend bekend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Aston Martin Red Bull Racing

Het akkoord kwam tot stand na ruim een jaar van intensief overleg, dat verder intensiveerde door de uitbraak van de coronacrisis. De economische implicaties van die crisis legden een bom onder de houdbaarheid van de huidige financiering van de F1. De kleinere teams grepen de crisis bovendien aan om tot een nóg gelijkere verdeling van de inkomsten te komen dan vooraf het plan was.

Na eindeloos tegenstribbelen van de grotere teams – met name Mercedes en Red Bull – zijn alle teams nu toch over de drempel gekomen, op de dag dat de deadline zou verstrijken (18 augustus). McLaren was het eerste team dat tekende, gevolgd door Williams. De handtekening van topteam Ferrari was vervolgens een belangrijk signaal.

Met alle handtekeningen staat nu een akkoord dat geldt van 2021 tot 2025. In de overeenkomst is een eerlijker verdeling van de F1-inkomsten vastgelegd. De FIA en FOM lieten niet na om in hun bekendmaking te vermelden dat de Concorde-overeenkomst in samenhang moet worden gezien met het nieuwe technische reglement. Meer financiële én technische gelijkwaardigheid gaat zorgen voor meer spanning op de baan, zo stelden de regelgever en commerciële uitbater van de Formule 1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet