NASCAR

NASCAR: Roadcourse hattrick voor Chase Elliott in historische Daytona wedstrijd

Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott begint zich steeds meer tot een roadcourse specialist te ontwikkelen. Na eerdere overwinningen op Charlotte en Watkins Glen vorig jaar schreef hij historie door de allereerste roadcourse wedstrijd op de Daytona International Speedway op zijn naam te schrijven. Overigens reed men niet op exact dezelfde variant als die tijdens de 24U van Daytona gebruikt wordt. Voor de finishlijn werd nog een chicane aangebracht.


2020  Chase Elliott 1
Roadcourse hattrick voor Chase Elliott op Daytona.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Roadcourse hattrick voor Chase Elliott in historische Daytona wedstrijd
Voor de eerste maal gebruikte NASCAR dit weekend een nieuwe methode om de grid samen te stellen. De nieuwe formule is gebaseerd op rondetijden uit vorige wedstrijden alsmede de kampioenschapsstand. Daardoor mocht Kevin Harvick met zijn SHR Racing Ford Mustang vanaf pole vertrekken.

Een aantal mensen werd naar de staart van het veld terugverwezen waaronder de Australiër James Davison die aan de kwalificaties op Indianapolis had deelgenomen, debutant Kaz Grala die de COVID-19 positief geteste Austin Dillon bij RCR Racing verving en Brendan Gaughan die zijn eerste Cup-race op een oval sinds 2004 reed.

2020 Truex Jr Hamlin
Martin Truex Jr. en Denny Hamlin namen in de openingsfase het commando.


Direct tijdens het eerste segment namen de beide JGR Toyota's van Denny Hamlin en Kyle Busch de leiding en voor laatstgenoemde zou het geen beste dag worden overigens. Evenals diverse andere rijders werd Busch het slachtoffers van flatspots op zijn banden. Zo erg dat hij zelfs de garages moest opzoeken. Na een comeback kort voor het einde zorgde Busch met een flinke spin voor de vierde en laatste neutralisatie zorgen. Busch genoot in de openingsfase slechts kort van zijn leiderschap want Busch verremde zich al in de derde ronde en moest onvrijwillig de pits opzoeken.

Kort voor het einde van het eerste segment gingen verschillende deelnemers al voor hun eerste stop naar binnen. Truex Jr. moest de leiding aan Elliott afstaan die op deze wijze het eerste segment op zijn naam schreef. Voor Elliott betekende het zijn zesde segment-overwinning dit jaar. Achter hem volgden Joey Logano, Jimmie Johnson, Clint Bowyer, Matt DiBenedetto, Erik Jones en William Byron. Elliott's teamgenoot Alex Bowman werd op het eind van de wedstrijd nog het slachtoffer van een lekke band.

Voor de start van het tweede segment mochten Joey Logano en Denny Hamlin vooraan starten. In de 22e ronde nam Martin Truex Jr. de leiding voor zes ronden over maar werd bestraft voor te snel rijden in de pitlane. Aangezien die met nog op het einde gesloten was moest Truex Jr. voor het daaropvolgende segment achteraan starten. Uiteindelijk schreef Denny Hamlin het tweede wedstrijdsegment op zijn naam gevolgd door Clint Bowyer, Ryan Blaney, William Byron, Rickie Stenhouse Jr. Ryan Preece, Martin Truex Jr. Chase Elliott en Kevin Harvick. Omdat Truex Jr. achteraan moest starten kreeg hij geen punten toebedeeld.

2020 Harvick Slechte dag voor Kevin Harvick op de roadcourse van Daytona.

Bij de herstart van het laatste segment heerste er een dreigend onweer boven de Speedway en moest de wedstrijd voor ruim 45 minuten onderbroken worden.Kevin Harvick werd direct bij de start door de Toyota van Christopher Bell in de rondte gedraaid en kon bijna het gehele deelnemersveld recht in de ogen kijken terwijl vrijwel iedereen hem wist te ontwijken. Na hervatting van de wedstrijd nam Chase Elliott met zijn HMS Chevrolet opnieuw de leiding. Daarachter volgden Kurt Busch in de Ganassi Chevrolet en Jimmie Johnson.

Johnson wist in de slotfase achter zijn HMS teamgenoot Elliott eigenlijk geen stand te houden. Kyle Busch zorgde met een spin voor de allerlaatste neutralisatie. Na de herstart maakten Elliott en Hamlin de dienst uit. Vooral bij het aanremmen in de chicanes was Hamlin meesterlijk en liep sterk op Elliott in. Uiteindelijk behaalde Elliott met zijn derde roadcourse-overwinning een fraaie hattrick. Johnson moest in de allerlaatste ronde zijn positie nog aan een sterk terugkomende Martin Truex Jr. prijsgeven.Kaz Grala maakte als vervanger van Austin Dillon overigens een enorm sterk Cup-debuut. Hij reed enige tijd aan de leiding en beëindigde zijn eerste MEN's Cuprace als zevende.

Jimmie Johnson
Sterk optreden van Jimmie Johnson maar het heilige vuur lijkt langzaam te doven.

Uitslag Go Bowling 235
1. Chase Elliott Chevrolet 65 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 65 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 65 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 65 ronden
5.Chris Buescher Ford 65 ronden
6. Clint Bowyer Ford 65 ronden
7. Kaz Grala Chevrolet 65 ronden
8. William Byron Chevrolet 65 ronden
9. Joey Logano Ford 65 ronden
10. Michael McDowell Ford 65 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet