IndyCar

Rinus van Kalmthout imponeert met vierde startplaats bij Indy 500-debuut

RVeekay shootout.01

Nadat Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) op zaterdag tijdens de kwalificatie voor de Indianapolis 500 al indruk had gemaakt door zich als zesde voor de Fast Nine Shootout te plaatsen, deed het 19-jarige TeamNL-talent dat in deze superkwalificatie nog eens in overtreffende trap over door de vierde startplaats voor de volgend weekend te verrijden Indy 500 voor zich op te eisen. De voor Ed Carpenter Racing uitkomende Nederlander start daarmee bij zijn Indy 500-debuut vanaf de tweede startrij, is de hoogst geplaatste rookie en enige rijder met een Chevrolet-motor in de top tien. "Het was een ongelofelijke kwalificatie en ik ben hier ontzettend blij mee", aldus een stralende Van Kalmthout.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: IndyCar Series

TeamNL-talent Rinus van Kalmthout had in de kwalificatie voor zijn eerste Indianapolis 500 al indruk gemaakt door zich in het 33 auto's tellende veld met een gemiddelde snelheid over vier ronden van 231.114 mph als zesde voor de Fast Nine Shootout te plaatsen. De 19-jarige Hoofddorper was daarbij de enige rijder in de top negen met een Chevrolet-motor.

RVeekay shootout.02

In de Fast Nine Shootout moesten de negen snelste rijders uit de kwalificatie in een soort superpole strijden om de poleposition en de plaatsen op de eerste drie startrijen. Alle deelnemers kregen één poging waarbij de gemiddelde snelheid over vier ronden werd gemeten. VeeKay was als vierde rijder aan de beurt en leek in de eerste drie ronden op weg om de voorlopige eerste positie over te nemen. In de laatste ronde moest de TeamNL-rijder echter iets aan snelheid inleveren en stond met zijn 230.704 mph op een voorlopige tweede positie. Nadat vervolgens Scott Dixon de eerste plaats overnam, lukte het de drie volgende rijders niet om Van Kalmthout van zijn derde positie te verdringen. Als laatste mocht Marco Andretti de baan op, de rijder die in de kwalificatie ook al de hoogste snelheid had laten noteren. Andretti verbeterde de snelheid van Dixon en pakte de poleposition waardoor Van Kalmthout de Fast Nine Shootout afsloot op een vooraf niet voor mogelijk gehouden vierde plaats. De Nederlander start daarmee volgende week bij zijn Indy 500-debuut vanaf de tweede startrij. Van Kalmhout is met zijn vierde plaats niet alleen de hoogst geplaatste rookie van dit jaar, maar het is tevens het beste kwalificatieresultaat voor een tiener in de lange historie van de Indy 500.

RVeekay shootout.03

"Het was een ongelofelijke kwalificatie, de vierde startplek aan de binnenkant van de tweede startrij. Ik ben hier ontzettend blij mee. Het was door de wind een lastige run waarbij de auto wat listig aanvoelde. Het was heel zwaar. Maar ik ben ontzettend blij en we hebben een mooie uitgangspositie voor de race", aldus een dolgelukkige Van Kalmthout.

In de Indianapolis 500 wordt volgende week zondag, 23 augustus, verreden.

RVeekay shootout.05

Rinus van Kalmthout wordt in 2020 gesteund door: Ed Carpenter Racing, Sonax USA, Autogeek, Jumbo, La Place, Basic-Fit en KNAF TeamNL.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: Rinus VeeKay

RVeekay shootout.04
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet