Sportscars

Sportscars: Rebellion Racing verovert pole voor WEC 6U Spa

1 REBELLION RACING SPA

Gustavo Menezes en Norman Nato hebben op Spa-Francorchamps de pole veroverd voor de Total 6 Hours of Spa-Francorchamps. Het Rebellion Racing duo was in de kwalificatie het snelste. Racing Team Nederland eindigde als laatste in de LMP2 kwalificatie.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: PR

Voor de kwalificatie überhaupt was begonnen was al duidelijk dat door de Equivalence of Technology, kortweg EoT, Toyota opnieuw weinig kans zou hebben op pole en tijdens de kwalificatie bleek Rebellion Racing inderdaad snel genoeg om voor de vierde keer op rij de pole te veroveren.

Menezes en Nato doken allebei onder de twee minuten en zorgden uiteindelijk voor een gemiddelde rondetijd van 1m59.577s. Die gemiddelde rondetijd was maar liefst 0.840s sneller dan de eerste Toyota. Kazuki Nakajima en Brendon Hartley reden een rondetijd van 2m00.417s, terwijl teamgenoten Mike Conway en Kamui Kobayashi tot 2m01.070s kwamen in de Toyota met het meeste 'strafgewicht'. Oliver Webb en Tom Dillmann kwalificeerden zich namens ByKolles als vierde.

Paul di Resta en Phil Hanson waren in de LMP2 klasse het snelste met een gemiddelde rondetijd van 2m02.148s. Het United Autosports-duo was daarmee ruim anderhalve seconde sneller dan JOTA-rijders Anthony Davidson en Roberto Gonzalez en bijna twee seconden sneller dan Cool Racing's Nicolas Lapierre en Antonin Borga. Ho-Pin Tung en zijn teamgenoten eindigden als vierde in de LMP2 kwalificatie.

29 RACING TEAM NEDERLANDD
Van Uitert bleef tijdens de kwalificatie niet binnen de lijntjes. Racing Team Nederland start daarom als laatste in LMP2

Voor Racing Team Nederland eindigde de kwalificatie in een deceptie. Giedo van der Garde kwam in zijn run tot een tijd van 2m02.744, de vierde tijd van alle deelnemende coureurs, maar Job van Uitert overschreed in al zijn snelle ronden de track limits, waardoor hij uiteindelijk niet werd geklasseerd. Het resultaat is dat het team van Frits van Eerd morgen als laatste in de klasse van start zal gaan.

Aston Martin Racing veroverde de eerste startrij in de LMGTE Pro-klasse. Maxime Martin en Alex Lynn waren in de kwalificatie het snelste, gevolgd door teamgenoten Marco Sørensen en Nicki Thiim. Richard Lietz en Gianmaria Bruni eindigden als derde, gevolgd door twee AF Corse Ferrari's. Oorspronkelijk stond de Porsche van Christensen en Estre goed geklasseerd, maar ook Estre zag zijn tijd geschrapt wegens het overschrijden van de track limits. In de GTE AM-klasse was de pole voor Dempsey-Proton Racing, voor de beide Team Project 1 Porsches. De Team Project 1 Porsche van Jeroen Bleekemolen start morgen vanaf plek drie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet