DTM

DTM: Tijdstraf Rast, Müller alsnog winnaar zondagsrace Spa

200814 DTM Spa
Niet René Rast, eerste over de streep, maar Nico Müller is de uiteindelijke winnaar van de zondagsrace in Spa

Niet titelverdediger René Rast, maar zijn Audi-merkgenoot Nico Müller is de winnaar van de zondagsrace van de DTM op Spa-Francorchamps twee weken geleden. Dat maakte de Duitse autosportfederatie DMSB, die verantwoordelijk is voor reglementszaken, zojuist bekend op de Lausitzring. Omdat Rast tijdens de zondagsrace aan de leiding rijdend twee keer 'push-to-pass' benut had, wat voor de coureur aan kop van het veld niet is toegestaan, kreeg hij een tijdstraf van tien seconden als vervanging voor een pitstopstraf opgelegd. Daarmee valt Rast in de officiële uitslag terug naar de derde plaats, achter zijn Audi-merkgenoten Nico Müller en Robin Frijns.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

In de DTM is het een gebruikelijke procedure dat de gegevens vanuit de raceauto's in de week na afloop van de race worden geanalyseerd, alvorens de officiële uitslag wordt vastgesteld. Op de beelden van de onboard-camera in de auto van René Rast was al geconstateerd dat hij twee keer de 'push-to-pass'-knop had ingedrukt, hoewel dat voor de leider in de wedstrijd niet mag. Eigenlijk had hij die mogelijkheid – zichtbaar gemaakt door een gekleurd licht in de cockpit – ook helemaal niet moeten hebben, wat ongetwijfeld terug te voeren is op een technisch probleem.

Als straf was normaal een 'pit stop penalty' van vijf seconden voorzien, zoals bijvoorbeeld ook bij onreglementair DRS-gebruik, maar omdat dat na afloop uiteraard niet meer te realiseren is, werd die straf omgezet in een tijdstraf van tien seconden. René Rast verklaarde: "Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik door deze straf mijn overwinning van Spa kwijt ben. Ik heb instinctief de 'push-to-pass'-knop ingedrukt toen het systeem liet zien dat ik 'push-to-pass' kon gebruiken. We konden aantonen dat ik daardoor geen voordeel heb gehad." Audi-sportdirecteur Gass zei: "We accepteren de beslissing van de sportcommissarissen. Ik ben teleurgesteld over de omvang van de straf. René had door deze actie geen voordeel."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet