Formula E

Formule E: Mercedes 1-2 in slotrace, eerste zege Vandoorne, eerste podium De Vries

200813 FE VAN DEV
De top twee spreekt Nederlands: Vandoorne wint, Nyck de Vries wordt tweede

Fraai Benelux-succes in de Formule E: in de zesde en laatste race op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn, tevens de elfde en afsluitende wedstrijd van het seizoen, behaalde de Belg Stoffel Vandoorne zijn eerste overwinning in de serie. De oud-F1-rijder startte vanaf de pole-position en voerde vrijwel gedurende de hele wedstrijd het veld aan. Nyck de Vries reed wederom een ijzersterke wedstrijd en completeerde het succes voor het Mercedes EQ-Formule E-team met de tweede plaats. Voor hem was het de eerste podiumklassering in de Formule E. De derde plaats was voor Nissan-rijder Buemi. Voor Vandoorne was de overwinning in de slotrace van het seizoen tevens genoeg om de tweede plaats in de eindstand van het kampioenschap voor zich op te eisen, achter de al voortijdig als kampioen vaststaande António Félix da Costa. Robin Frijns daarentegen beleefde weer eens een race om te vergeten: aanvankelijk reed hij nog wel mooi voorin mee, maar in de slotfase viel hij verder en verder terug en moest uiteindelijk de strijd in de pits staken – een einde dat min of meer paste bij een lastig seizoen voor de Limburger.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

200813 FE quali
Onderonsje in de kwalificatie met vlnr Mortara, De Vries, Vandoorne en Frijns

In de Superpole zorgde Stoffel Vandoorne voor de eerste pole-position in de Formule E van Mercedes, dat dit seizoen als fabrieksteam in de serie stapte. De Belg reed een tijd van 1:15,468 minuten, waarmee hij 0,05 seconden sneller was dan Nissan-rijder Sébastien Buemi, die in de groepssessies de snelste tijd reed. De derde tijd was voor René Rast, die daarmee zijn goede prestaties van gisteren bevestigde. Nyck de Vries startte als vierde, voor Robin Frijns en Edoardo Mortara.

200813 FE FRI grid
Robin Frijns op de grid van wat voor de Limburger weer een lastige race zou worden

Vandoorne pakt bij de start de leiding voor Buemi en Rast, De Vries Mortara en Frijns. De Vries passeert Rast en neemt daarmee de derde plaats over. De eerste vijf ronden bieden relatief weinig spektakel, de rijders lijken hun kruit nog een beetje droog te willen houden.

200813 FE Start front
Laatste start van dit merkwaardige Formule E-seizoen

Vandoorne leidt voor Buemi, De Vries, Rast, Frijns, Mortara, Lynn, Sette Câmara, Di Grassi en Jani. De Vries is in de zesde ronde eerste die 'attack mode' haalt. Daarmee zet hij Rast onder druk in de strijd om de derde plaats.

200813 FE Start
De achterkant van het gelijk

In de zevende ronde volgt Vandoorne het voorbeeld van zijn Nederlandse teamgenoot, waarmee Buemi de leiding in de wedstrijd overneemt. Een halve ronde later rijdt de Belg weer aan kop. Een ronde later haalt Buemi het extra vermogen, zodat De Vries naar de tweede plaats opschuift. Buemi komt net voor Rast weer terug op de racelijn.

Aan het eind van zijn 'attack mode'-tijd passeert Buemi in de elfde ronde De Vries en is daarmee weer tweede. Di Grassi haalt Sette Câmara in en is daarmee negende. In de twaalfde ronde haalt Rast 'attack mode'. Daarmee passeert hij vlot weer Frijns. Ook De Vries en Vandoorne halen weer extra power, daarmee heeft Buemi tijdelijk de leiding in handen. Echter niet voor lang, want de beide Mercedes-rijders en Rast passeren de Zwitser zonder teveel moeite. Frijns heeft kort daarna ook extra vermogen, maar blijft op de vijfde plaats.

Sims verliest snel twee plaatsen aan de beide DS-Techeetah-rijders Vergne en Félix da Costa. Buemi haalt De Vries in voor de tweede plaats. De wedstrijdleiding onderzoekt de inhaalactie van Vergne op Sims, waarbij er sprake was van contact. Frijns haalt als voorlaatste in de kopgroep voor de tweede keer 'attack mode'. Een ronde later doet Rast hetzelfde, wat echter bei beide niet tot positiewisselingen leidt. Di Grassi passeert Frijns, maar even later is Frijns weer voorbij de Braziliaan. In de 26e ronde maakt De Vries gebruik van 'fan boost' om Buemi aan te vallen in de strijd om de tweede plaats, maar zonder succes.

200813 FE Finish
Finish met de 1-2 voor Mercedes dankzij Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries

Rowland, de winnaar van gisteren, heeft een stuk van zijn auto verloren en rijdt de pits in, waar hij opgeeft. Bird gebruikt zijn 'attack mode' om teamgenoot Frijns te passeren, de Brit is daarmee vijfde. In de 32e ronde verliest Frijns nog een positie aan Di Grassi, die ook nog van zijn 'fan boost' gebruik kan maken. Later in de ronde passeert De Vries met een mooie actie Buemi en is daarmee tweede. Even later raken Frijns en Günther met elkaar in de clinch, Frijns valt terug naar de staart van het veld en rijdt de pits in. Vandoorne wint voor De Vries, Buemi, Rast, Bird, Di Grassi, Vergne, Lynn, Félix da Costa en Mortara. Massa sluit de race als 16e af, direct na het vallen van de finishvlag komt het persbericht binnen met de melding dat de Braziliaan de samenwerking met het Venturi-team na twee seizoenen beëindigt.

200813 FE Podium
Podium met De Vries, Vandoorne en Buemi en de teamleden op gepaste afstand

200813 FE kampioensfoto
Kampioensfoto van DS-Techeetah met António Félix da Costa (l.) en uittredend kampioen Jean-Eric Vergne
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet