Formula E

Formule E: Rowland behaalt eerste zege, opnieuw tweede plaats Robin Frijns

200812 FE Start
Start van de voorlaatste race van het seizoen

Voor de derde maal in zijn carrière stond Nissan-rijder Oliver Rowland op de pole-position voor een Formule E-race, maar tot nu toe had hij nog niet gewonnen. Daarin kwam in de vijfde van in totaal zes races in Berlijn verandering: Rowland leidde van start tot finish en stelde daarmee de eerste seizoenszege voor Nissan en de eerste overwinning voor zichzelf veilig. Robin Frijns eindigde wederom als tweede, nauwelijks bemerkt door de televisiecamera's in een race met opmerkelijk weinig actie aan de kop van het veld. De strijd om de derde plaats daarentegen was des te spannender: met een wiel-aan-wiel-duel streden André Lotterer namens Porsche en René Rast namens Audi in de slotronde op het scherpst van de snede. Rast besliste het duel nipt in zijn voordeel en behaalde zijn eerste podiumplaats in de serie. Nyck de Vries eindigde op de 14e plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

De kwalificatie was een bizarre aangelegenheid. In de Superpole reed Oliver Rowland de snelste tijd en veroverde met 1:15,955 minuten voor de derde maal in zijn Formule E-loopbaan de pole-position. Naast hem start Robin Frijns, die heel keurig de tweede tijd reed, voor Neel Jani, die voor het eerst sneller was dan zijn Porsche-teamgenoot André Lotterer. René Rast, snelste in de groepskwalificatie, deed het opnieuw heel goed met de vierde tijd in de Superpole, voor Alex Lynn (Mahindra) en Tom Blomqvist, die vandaag en morgen in Berlijn de plaats inneemt van James Calado bij Jaguar, omdat Calado bij het FIA WEC in Francorchamps in actie komt.

200812 FE Rowland pole
Voor de derde keer pole-position voor Oliver Rowland

De merkwaardige situatie deed zich voor in de eerste kwalificatieheat, waarin de eerste zes rijders in de tussenstand van het kampioenschap in actie kwamen. Zoals altijd wachtte iedereen zo lang mogelijk, maar dat bleek voor de meesten uiteindelijk te lang, zodat ze geen tijd meer neer konden zetten – iets wat we jaren geleden al een keer bij het FIA WTCC in Salzburg zagen. Alleen Günther en Evans kwamen nog tot een geklokte tijd, in tegenstelling tot de al voortijdig als kampioen vaststaande António Félix da Costa en uittredend kampioen Jean-Eric Vergne, beide namens DS Techeetah, Audi-rijder Lucas di Grassi en Nissan-coureur Sébastien Buemi, die allemaal het nakijken hadden. Tussen Di Grassi en Félix da Costa kwam het tot een aanrijding in de voorlaatste bocht. Audi vond dat de beide DS Techeetah-rijders hun coureur Di Grassi geblokkeerd hadden. Uiteindelijk moeten de vier dus van achteraan starten. Nyck de Vries kwalificeerde zich als 19e.

200812 FE JEV DAC quali
De beide DS-Techeetah-rijders Vergne en Félix da Costa gingen pas laat de baan op. Te laat, naar zou blijken

Om 19.05 uur wordt er gestart. Rowland komt uitstekend werg, voor Frijns en Rast, die de derde plaats verovert. Een bocht later is Rast de derde plek alweer kwijt aan Jani, even later pakt Lynn de vierde plaats. Lotterer heeft een uitstekende start en passeert Rast ook in de strijd om de vijfde positie. De Vries heeft een plek verloren en is 20e. Félix Da Costa is na een halve ronde al 16e. In de vierde ronde rijdt Günther de pits in en staakt de strijd, opnieuw een ongelukkige race voor de Duitse BMW-rijder. Een ronde later rijdt Bird de pits in met schade aan de rechter frontpartij. Hij kan de race voortzetten na een wissel van de neus.

200812 FE LOT
Lotterer rijdt vanaf de zevende startplaats een sterke wedstrijd

Lotterer passeert Lynn en neemt zo de vierde plek over. Müller is de eerste die de 'attack mode' activeert, hij rijdt op de 14e plaats. In de zevende ronde is Jani de eerste rijder uit de kopgroep die extra vermogen haalt. Daarmee rijdt de Zwitser een beetje weg bij zijn Porsche-teamgenoot Lotterer. Een ronde later haalt Frijs 'attack mode', in de negende ronde doet Rowland hetzelde. Daarmee heeft de hele top drie 'attack mode'. De volgende kandidaten zijn Evans, Vandoorne, Félix da Costa en Di Grassi, die op de plaatsen 13 tot en met 16 rijden. Opmerkelijk is ook de positie van Sérgio Sette Câmara, die op de tiende plaats rijdt, met een Dragon geen slechte prestatie.

Jean-Eric Vergne krijgt een 'drive-through' vanwege teveel koelen van zijn accu. Lucas Di Grassi en António Félix da Costa komen met elkaar in botsing, al voor de tweede keer vandaag... Bij Di Grassi raakt ook de rechter achterband lek, wat echter niet de linker achterband was, die Félix da Costa raakte. Ondertussen loopt Rowland een beetje uit op Frijns, daarachter strijden de beide Porsche-teamgenoten Jani en Lotterer om de derde plaats. Lotterer is weliswaar sneller, maar komt vooralsnog niet voorbij zijn Zwitserse teamgenoot en heeft bovendien Lynn, Rast en Mortara in zijn kielzog.

200812 FE Race backlight
Het heeft wel wat, racen op zomeravonden. Huub Vermeulen wist dat al decennia geleden!

Neel Jani is in de 19e ronde eerste die voor de tweede keer 'attack mode' haalt, waarop hij terugvalt naar de zesde plaats. Een ronde later haalt ook Frijns extra vermogen om de aanvallend rijdende Lotterer het hoofd te kunnen bieden. Dat lukt: snel is Frijns er weer voorbij en opnieuw tweede. Lotterer haalt ook 'attack mode' en verliest daarmee de derde plaats aan Rast. In de 22e ronde neemt Rowland als leider in de wedstrijd voor de tweede keer de omweg voor extra vermogen. Lotterer herovert snel weer de derde positie. De Vries rijdt ondertussen op de 16e plaats.

Iets verder naar voren strijdt Félix da Costa hevig om zich Buei en Sims van het lijf te houden, maar met 'attack mode' is Buemi duidelijk in het voordeel en neemt de elfde plaats over. Even later is ook Sims er voorbij. Rast passeert Lotterer en is daarmee derde. Een ronde later activeert Rast voor de tweede keer de 'attack mode', waarmee hij weer naar de vierde plaats terugvalt. Snel rijdt hij weer het gat naar Lotterer dicht en probeert alles om Lotterer te passeren, maar zonder succes. Zo blijft de volgorde Rowland voor Frijns, Lotterer, Rast, Jani, Lynn en Evans. Di Grassi krijgt een tijdstraf van vijf seconden voor de aanrijding met Félix da Costa.

200812 FE LOT RAS
Duel tot de brokstukken eraf vliegen: Rast wordt derde, Lotterer vierde

Lynn valt Jani aan en passeert de Zwitser waarmee hij vijfde is. Opnieuw lijkt het erop dat veel rijders op de laatste paar kWh stroom de eindstreep zullen bereiken. Rowland behaalt zijn eerste overwinning in de Formule E. Robin Frijns wordt tweede, Lotterer en Rast strijden zij aan zij om de derde plaats, waarbij Rast het pleit met een minimaal verschil in zijn voordeel beslist. Lotterer wordt vierde voor Lynn, Jani, Evans, Mortara, Vandoorne en Buemi. Nyck de Vries sluit de race als 14e af.

200812 FE ROW race
Blijdschap bij Oliver Rowland na zijn eerste overwinning in de Formule E
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet