GT

GT: WRT en AKKA ASP winnen GT World Challenge Europe races op Misano

GTWorldChallenge

De GT World Challenge Europe Powered by AWS Sprint Cup trapte dit weekend af op het circuit van Misano en deed dat direct met maar liefst drie sprintraces. Twee keer ging de overwinning naar een WRT Audi, terwijl AKKA-ASP een keer het sterkste was op het ruim vier kilometer lange Italiaanse circuit.
 
Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: SRO Motorsports Group
 
Normaal worden er per weekend twee races verreden, maar dit seizoen is niet normaal. Het coronavirus zorgde voor een flink gewijzigde kalender, waarbij SRO Motorsports Group uiteindelijk besloot om tijdens een aantal meetings drie sprintraces te organiseren. Op het Misano World Circuit gebeurde dit voor het eerst.

WRT race 1
Weerts en Vanthoor winnen eerste Sprint Cup race van 2020
Op zaterdagavond werd de eerste race van het weekend verreden en het was WRT dat er met de hoofdprijs vandoor ging. In het begin streden Jules Gounon (CMR Bentley) en Thomas Neubauer (Tech 1 Racing Lexus) voor de eerste plaats, maar het was de Lexus die als leider de pits opzocht tijdens de pit window. Een snellere pit stop betekende echter dat de CMR Bentley met Nelson Panciatici achter het stuur de leiding kon overnemen.
 
De Lexus ging kort na de pit stops stuk en Aurélien Panis moet zijn auto in de pits parkeren, waardoor Panciatici in de Bentley met een ruime voorsprong richting de finish leek te gaan. De wedstrijd kantelde echter in het voordeel van WRT. AKKA ASP-rijder Benjamin Hites spinde na contact met een van de Attempto Racing Audi's en werd daarna geraakt door de WRT Audi van Hamza Owega.
 
De daaropvolgende safety car periode zorgde ervoor dat de voorsprong van Panciatici volledig verdween en na de herstart waren de twee WRT auto's in no time voorbij de Bentley en reden vervolgens zonder problemen naar de finish. Dries Vanthoor en Charles Weerts wonnen de race, voor teamgenoten Kelvin van der Linde en Ryuichiro Tomita. De CMR Bentley eindigde de race als derde.

AKKA race 2
 
AKKA ASP van start tot finish aan de leiding in race 2
In de eerste race op de zondag ging de overwinning naar AKKA ASP. Raffaele Marciello vertrok vanaf pole position en wist al snel een gat te slaan naar de rest van het veld. Helaas voor de Italiaan zorgde een safety car ervoor dat de concurrentie weer aan kon sluiten, maar na de hervatting van de wedstrijd reed de Mercedes-AMG GT3 opnieuw weg.
 
Marciello gaf vervolgens het stuur over aan teamgenoot Timur Boguslavskiy, maar de Rus zag al snel de Audi van Tomita in zijn spiegels verschijnen. Tomita probeerde voorbij de Mercedes te komen, maar de Japanner verslikte zich en viel terug en ging later zelfs van de baan. Luca Stolz kon na de fout van Tomita de aanval inzetten op Boguslavskiy, maar de Rus kon elke aanval pareren en kwam voor de Mercedes van Stolz/Engel over de streep. De Sainteloc Racing Audi van Arthur Rougier en Christopher Haase eindigde als derde.

WRT race3
Opnieuw zege Vanthoor en Weerst in afsluitende race
In de afsluitende race op zondagmiddag pakten Dries Vanthoor en Charles Weerts hun tweede overwinning van het weekend. Net als in de eerste race op zaterdag lag in het eerste deel van de wedstrijd de Tech 1 Lexus aan de leiding, maar na de verplichte pitstops viel de Lexus ver terug. Snel werk van de crew van WRT bezorgde Vanthoor de leiding en de Belg werd gevolgd door Haase in de Sainteloc Audi.
 
Vanthoor leek volledig in controle, tot Panis en Panciatici samen van de baan gingen en de safety car het veld weer bijeen bracht. Haase kon hierdoor in de slotfase de aanval op Vanthoor inzetten, maar de WRT-rijder wist de Sainteloc Audi achter zich te houden en kwam uiteindelijk met een voorsprong van 0,7 seconden als winnaar over de streep. Attempto Racing zorgde met de derde plek voor een volledige Audi top drie.
 
UITSLAGEN GT WORLD CHALLENGE EUROPE SPRINT CUP
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet