NASCAR

NASCAR: 55e Cup-zege voor Kevin Harvick in Michigan 2. Penske coureurs crashen

Tijdens de doubleheader op Michigan wist SHR-coureur Kevin Harvick ook de tweede wedstrijd op zijn naam te schrijven. Daarbij kwam het in de slotfase tot een confrontatie tussen de twee sterkste rijders van dit seizoen; Kevin Harvick en Denny Hamlin. Harvick was de sterkste. De inmiddels 44-jarige SHR-rijder behaalde zijn 55e Cup-overwinning.

2020 Harvick Hamlin Finish
Prachtige slotfase op Michigan 2. Harvick en Hamlin waren even snel en aan elkaar gewaagd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

55e Cup-zege voor Kevin Harvick in Michigan 2. Penske-coureurs crashen
Tijdens de tweede wedstrijd op Michigan dit weekend behaalde Kevin Harvick zijn 55e Cup-overwinning en tevens de zesde dit seizoen. Op de eeuwig durende ranglijst bezet Harvick daarmee inmiddels samen met Rusty Wallace op de tiende plek. Overigens was het de eerste maal sinds 1971 dat een coureur een doubleheader op dezelfde baan wist te winnen. Richard Petty deed dit in 1971 overigens voor het laatst. Daarna brak er eigenlijk een nieuw tijdperk in de NASCAR-wereld aan. In de laatste vijf wedstrijden op Michigan won Harvick overigens viermaal en Kevin mocht daarvoor in de tuin van de Ford Motor Company ook nog eens de Heritage Trophy mee naar huis nemen.

2020 Reddick Lajoie Truex Jr
Tyler Reddick passeert de No 32 van Corey Lajoie. Politieke reclame is in de VS toegestaan overigens.

Voor de tweede wedstrijd op Michigan werden voorafgaande aan de wedstrijd maar liefst elf coureurs om diverse redenen naar de staart van het veld teruggezet. Daardoor mocht Clint Bowyer vanaf pole vertrekken en die schreef dan ook prompt het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Het tweede kwam op naam van Kevin Harvick te staan. Beide wedstrijdsegmenten kenden overigens geen neutralisaties.

Penske-coureurs crashen
Ook het na de herstart van het laatste wedstrijdsegment crashten de beide Penske-coureurs Ryan Blaney en Brad Keselowski. Een fout van laatstgenoemde betekende het einde voor beide coureurs in de wedstrijd. Geen harde verwijten. Keselowski nam de schuld zich en Blaney had bij het interview na afloop weinig moeite mee. Professioneel kwam de Penske filosofie van "We'll win as a team and we"ll lose as a team" hier tot uiting.


2020 Byron Busch Harvick Busch, Harvick en Byron vechten voor positie.

Brad Keselowski: "Mijn fout, ik verloor de controle en het spijt mij voor mijn teamgenoot Ryan Blaney. Dit heeft hij niet verdiend.'' Ryan Blaney: "Pech voor het Penske-team. Jammer want we waren heel snel. Ik ga hem dit ook niet verwijten. Dit gebeurt nu eenmaal."

Denny Hamlin was de lachende derde van dit voorval en profiteerde duidelijk. Direct na de herstart nam de JGR-Toyota de leiding en zo kwam het in de slotfase tot een schitterend duel tussen Harvick en Hamlin waarbij de SHR-coureur 30 ronden voor het einde definitief de leiding nam. Met een verschil van slechts 0.093 secs werd Hamlin door Harvick verslagen. Vijf ronden voor het einde wist Harvick zijn Mustang zodanig te positioneren dat Hamlin eigenlijk kansloos was.

Kevin Harvick: "Als je naar mijn team kijkt zijn we nu alweer zeven samen en iedereen heeft elkaars vertrouwen. Zeker als je naar de details van de auto's kijkt. Dit betekent dat we eigenlijk ongenaakbaar zijn."

Denny Hamlin: "Toen ik tweede lag wist ik wel dat ik nog wel iets voor hem in huis had. We waren aan elkaar gewaagd en ik bleef hier hangen. Maar hij beschikte over trackposition en kon op deze wijze de wedstrijd controleren."


2020 Harvick viert
Geen publiek dan ook geen vreugde-uitingen bij Harvick.

Uitslag Consumers Energy 400
1. Kevin Harvick Ford 156 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 156 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 156 ronden
4. Kyle Busch Toyota 156 ronden
5. Joey Logano Ford 156 ronden
6. Aric Almirola Ford 156 ronden
7. Matt DiBenedetto Ford 156 ronden
8. Austin Dillon Chevrolet 156 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 156 ronden
10. Kurt Busch Chevrolet 156 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet