Formula E

Formule E: Opnieuw galavoorstelling DS-Techeetah: Vergne wint race, Félix da Costa voortijdig kampioen

200810 FE DAC kampioen
Hij was er zelf sprakeloos van: António Félix da Costa kroonde zich voortijdig tot kampioen

Net als de eerste twee races van de finalereeks in Berlijn ging ook vanavond de overwinning naar het DS-Techeetah-team. Ditmaal was het Jean-Eric Vergne die met de zege aan de haal ging, maar de tweede plaats was voor teamgenoot António Félix da Costa meer dan genoeg om, met nog twee races te gaan, voortijdig de kampioenstitel binnen te halen. Het is na twee opeenvolgende titels voor Vergne het derde Formule E-kampioenschap op rij voor DS-Techeetah. De derde plaats in de race was voor Sébastien Buemi (Nissan), voor Mercedes-rijder Nyck de Vries, die in de slotfase nog de vierde plaats veroverde. Robin Frijns kon vanwege een probleem met de accu niet starten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

200810 FE DEV grid
Nyck de Vries startte keurig als vijfde, Robin Frijns startte helemaal niet

In de Superpole-kwalificatie was opnieuw de volledige eerste startrij voor DS-Techeetah. Jean-Eric Vergne behaalde met 1:06,107 minuten de pole-position, zijn twaalfde in de serie. Een tiende daarachter kwalificeerde teamgenoot António Félix da Costa zich als tweede, voor de beide Nissan-rijders Oliver Rowland en Sébastien Buemi. Nyck de Vries verremde zich op zijn Superpole-ronde eenmaal en moest daardoor genoegen nemen met de vijfde startplaats, voor Felipe Massa, die eindelijk eens voor een lichtpuntje bij Venturi zorgde. Sterk was de prestatie van DTM-kampioen René Rast met de achtste tijd, één plaats voor Robin Frijns.

200810 FE Start
Start met de DS-Techeetah's vooraan

Voor Robin Frijns is de race echter al over voordat die goed en wel begonnen is: een probleem met de accu van zijn Envision-Virgin-Audi dwingt de Limburger nog voor de start tot opgave. Vergne pakt bij de start de leiding voor Félix da Costa, Rowland, Buemi, De Vries, Lynn, Massa, Rast, Evans en Di Grassi. Günther rijdt achterop de NIO van Turvey, stijgt op en klapt hard op het asfalt. Daarop volgt een interventie van de safety-car. In de vierde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Geen positiewisselingen voorin het veld, Evans staat onder druk van Di Grassi voor de achtste plaats. René Rast, die keurig op de achtste plaats rijdt, is de eerste die de 'attack mode' activeert. De volgenden zijn Lynn en Massa en verderop in het veld Neel Jani.

200818 FE Safety car
Geen Formule E-race zonder safety-car

Rast profiteert en wint een positie, daarmee is hij zevende. In de achtste ronde activeert De Vries zijn 'attack mode' voor de eerste keer. Ondertussen zijn op de camera's de eerste regendruppels te zien. Een ronde later rijden ook Rowland en Buemi de wijde lijn voor extra vermogen. Terwijl ook Vergne en Félix da Costa 'attack mode' halen, verliest de Portugees een positie aan Rowland, die nu tweede is. De Vries krijgt ondertussen een waarschuwingsvlag voor rijgedrag.

Buemi passeert Lynn en neemt daarmee de vijfde plaats over. Verderop valt Rast terug naar de tiende plek als Evans hem voorbij steekt. Félix da Costa passeert Rowland en is daarmee weer tweede, maar een halve ronde later haalt hij ook Vergne in en neemt daarmee de leiding in de wedstrijd over. Verderop in het veld wordt er flink geknokt, ondermeer tussen Sims en Calado.

D'Ambrosio, op de elfde plaats rijdend, is de eerste rijder die voor de tweede keer de 'attack mode' activeert. Daarmee passeert hij Rast voor de tiende plaats. Met nog 17 minuten te gaan activeert ook De Vries voor de tweede keer 'attack mode', terwijl Di Grassi zijn 'fan boost' gebruikt om Evans te passeren in de strijd om de achtste plaats. De Vries passeert Buemi en neemt daarmee de vierde plaats over. In de 22e ronde activeren ook de beide DS-Techeetah-rijders op de eerste twee plaatsen de 'attack mode'. Buemi herovert de vierde plaats van De Vries, waarmee weer de beide DS-Techeetah's voor de beide Nissans rijden.

200810 FE DS NISSAN
De DS-Techeetah's voor de Nissans, daarachter Nyck de Vries

Vooraan is er met nog acht minuten te gaan nog een wisseling als Vergne Félix da Costa weer passeert en zo de leiding overneemt. Twee ronden later doen de Nissan-rijders hetzelfde, Buemi passeert Rowland en verovert de tweede plaats.

200810 FE Top drie
Top drie met Vergne voor Félix da Costa en Buemi

Daarachter lijkt de vijfde plaats voor De Vries relatief zeker, verderop in de top tien rijden Di Grassi, Evans, Lotterer, Massa en Lynn. De laatste ronde leidt niet meer tot verschuivingen in de top drie en zo wint Vergne voor Félix da Costa en Buemi. Nyck de Vries verovert op de laatste meters nog de vierde plaats, voor Rowland, Di Grassi, Evans, Lotterer, Lynn en Massa. Voor Félix da Costa is de tweede plaats ruimschoots genoeg om met nog twee races te gaan de kampioenstitel veilig te stellen.

200810 FE Finish
Finish met Vergne voor Félix da Costa
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet