Sportscars

Sportscars: United Autosports wint voor derde jaar op rij ELMS-race Spa

200810 ELMS United
Wederom wonnen Albuquerque en Hanson de ELMS-race op Spa-Francorchamps

United Autosports blijft ongeslagen in de ELMS op Spa-Francorchamps. Na overwinnigen in de afgelopen twee jaar zegevierde het Brits-Amerikaanse team ook ditmaal in de vier-uursrace in de Ardennen met rijders Filipe Albuquerque en Phil Hanson, die daarmee voor het derde jaar op rij de ELMS-race in Spa wonnen. Met de andere auto van het team eindigde Job van Uitert samen met de Britten Will Owen en Alex Brundle als vijfde, op nog geen twee seconden gevolgd door de Oreca van Richard Mille Racing met Beitske Visser. United Autosports won met het trio Boyd/Gamble/Wheldon in de Ligier ook de LMP3-klasse. De overwinning in de GTE-klasse was voor de Kessel Racing-Ferrari met Broniszewski/Perel/Gomes.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

De strijd om de leiding in de wedstrijd ging lange tijd tussen de United-Oreca van Albuquerque en Hanson en de G-Drive-Aurus van Roman Rusinov en Mikkel Jensen, maar was definitief beslist toen Jensen in het vierde en laatste uur van de race bij Pouhon de controle over de auto verloor en in de vangrails belandde. Daarmee was voor Hanson in de United-Oreca de weg naar de overwinning vrij, hij deelde het succes wederom met Albuquerque. In een laat stadium was er nog een neutralisatie voor brokstukken op de baan, maar dat bracht de zege niet meer in gevaar. Wel was er nog een spannende strijd om de tweede plaats tussen Thomas Laurent in de Graff-Oreca en Tristan Gommendy in de Duqueine-Oreca, maar in de slotronde liep Gommendy een lekke band op en spinde, waarmee Laurent en zijn teamgenoten Allen en Cougnaud de tweede plaats konden binenhalen. De derde plaats ging naar Panis Racing met Stevens, Canal en Jamin.

De andere United-Oreca liep met Will Owen aan het stuur een - volgens het team discutabele - stop-and-go penalty op vanwege een aanrijding met een Ferrari, waardoor het team de goede uitgangspositie als tweede op de grid niet wist te verzilveren. "We hebben de schade beperkt weten te houden, maar de straf voor Will was discutabel", zei Job van Uitert. "Uiteindelijk moesten we de achterstand inlopen en daarbij de nodige risico's nemen. Soms lukte dat, soms niet. Uiteindelijk is de vijfde plaats na zo'n race vol incidenten niet goed, maar ook niet slecht. Ik ben in ieder geval blij met de punten."

In LMP3 ging de overwinning eveneens naar United met rijders Wayne Boyd, Tom Gamble en Rob Wheldon in de Ligier JS P320-Nissan. Het trio, dat vanaf de pole in de klasse was gestart, eindigde voor de Nielsen Racing-Duqueine van Wells/Noble en de Eurointernational-Ligier van Erdos/Kari.

Kessel Racing behaalde de zege in de GTE-klasse met David Perel, Michael Broniszewski en Marcos Gomes in de nummer 74-Ferrari, gevolgd door de nummer 88-AF Corse-Ferrari van François Perrodo, Emmanuel Collard en Harrison Newey. De derde plaats was voor de Aston Martin Racing-Vantage van Paul Dalla Lana, Mathias Lauda en Augusto Farfus.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet