Formule 3

Falend DRS-systeem bezorgt Richard Verschoor een verloren weekend; eerste FIA F3-zege voor Bent Viscaal

RVerschoor Silverstone2.01

Voor het tweede opeenvolgende weekend heeft een mislukte kwalificatie TeamNL-talent Richard Verschoor op Silverstone de das omgedaan. Zocht de 19-jarige MP Motorsport-piloot vorige week de fout nog bij zichzelf omdat het niet lukte snelle sectortijden in één ronde aan elkaar te koppelen, dit keer viel de Nederlander niets te verwijten en was falende techniek de oorzaak. In de beslissende fase van de kwalificatie werkte het DRS-systeem van zijn auto niet waardoor Verschoor bleef steken op een 27ste plaats. Twee inhaalraces brachten Verschoor nog naar een 19de en 18de positie, maar daarmee bleef de TeamNL-rijder ver verwijderd van de top tien die recht geeft op punten voor het kampioenschap. Heel wat beter verging het zijn MP Motorsport-teamgenoot Bent Viscaal. Na een achtste plaats in race één, eiste de 20-jarige Nederlander met een fraaie overwinning in race twee de hoofdrol voor zich op.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Net als vorige week was het Engelse circuit van Silverstone het strijdtoneel voor de rijders uit het FIA Formule 3 Kampioenschap. Gezien de mooie reeks uitslagen eerder dit seizoen was TeamNL-talent Richard Verschoor na zijn elfde en negende positie van vorige week bij de vijfde ronde van de titelstrijd uit op revanche. Na de kwalificatie wist de 19-jarige MP Motorsport-piloot echter al dat hij die revanche niet zou krijgen. In de slotminuten van de kwalificatie, waarin iedereen zijn snelste ronde rijdt, werkte bij Verschoors auto het DRS-systeem niet waardoor hij vele kilometers aan topsnelheid tekort kwam, zijn eerder gereden tijd niet kon verbeteren en terugzakte naar de 27ste plaats! In het competitieve FIA F3-veld een bijna kansloze positie om in de races nog richting de top tien te rijden. "De snelheid was er en dan werkt het DRS-systeem niet. Heel erg frustrerend", aldus een zwaar teleurgestelde Verschoor.

RVerschoor Silverstone2.02

Verschoor probeerde er uiteraard toch het beste van te maken en in de eerste ronde van de wedstrijd had de TeamNL-rijder al vijf posities goedgemaakt. Kort daarna gingen twee plaatsen verloren, maar vanaf plek 24 wist Verschoor gaandeweg de wedstrijd weer enkele posities te winnen en hoewel zijn tempo nauwelijks onderdeed voor dat van de rijders in de top vijf, kostten de diverse gevechten teveel tijd en is het FIA F3-veld te zeer aan elkaar gewaagd om veel verder naar voren te komen. Verschoor eindigde daardoor als 19de, wat inhield dat de MP Motorsport-piloot in race twee weer voor een bijna onmogelijke opgave stond om nog punten te scoren.

RVerschoor Silverstone2.03

Ook in race twee begon Verschoor voortvarend aan zijn missie. Halverwege de wedstrijd was de MP Motorsport-rijder al opgerukt naar de twaalfde positie en was er tegen alle verwachtingen in toch weer uitzicht op een finish in de punten. Bij een volgende inhaalpoging werd Verschoor echter buiten de baan gedrukt, moest door het gras en viel weer terug naar plek 19 om uiteindelijk als 18de te worden afgevlagd. "Zoals na de kwalificatie al verwacht waren het twee moeilijke wedstrijden. De auto voelde in beide races goed, maar om voorin te komen moet je ook voorin starten. Van zover achter uit het veld komen is onbegonnen werk. Dit maar heel snel vergeten en volgende week in Spanje het gas er weer op. De baan in Barcelona ligt me wel", blikte Verschoor alweer vooruit.

RVerschoor Silverstone2.04

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende Nederlander Bent Viscaal begon de eerste race vanaf een uitstekende vijfde startpositie. In de aanvangsfase verloor de 20-jarige rijder uit Albergen twee posities, vocht zich weer terug naar plek zes om uiteindelijk als achtste de finish te passeren. Dit hield in dat Viscaal door de omgekeerde top tien van race één in race twee van de derde positie mocht vertrekken. Bij de start schoof Viscaal meteen door naar plek twee en bleef vervolgens in de slipstream van de leider zijn kans afwachten. Na twee keer de snelste rondetijd verbeterd te hebben, zette de MP Motorsport-coureur in de laatste ronde de aanval in, pakte de eerste plaats, werd vervolgens weer gepasseerd, om in de laatste bocht met een fraaie actie buitenom toch de overwinning voor zich op te eisen. Voor Viscaal was het zijn eerste zege in het FIA F3-kampioenschap.

De volgende ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap is komend weekend op het circuit van Barcelona.

RVerschoor Silverstone2.06
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet