Sportscars

Sportscars: United Autosports bezet volledige eerste startrij ELMS Spa-Francorchamps

200806 ELMS United
United Autosports staat in beide prototype-klassen op pole

Het Britse team United Autosports bezet met zijn beide Oreca's de volledige eerste startrij voor de vier-uursrace van Spa-Francorchamps, de tweede ronde van de European Le Mans Series. Filipe Albuquerque reed een tijd van 2:03,298 minuten en kwalificeerde zich daarmee net als vorige maand als snelste. Job van Uitert kwam in de zusterauto met het nummer 32 0,519 seconden tekort op de pole-tijd van Albuquerque. In de Richard Mille-Oreca nam Tatiana Calderón de kwalificatie voor haar rekening, de teamgenote van Beitske Visser reed de 14e tijd. Ook in LMP3 was de pole-position voor United Autosports dankzij Wayne Boyd in de Ligier-Nissan. Snelste GTE-rijder was Porsche-fabriekscoureur Richard Lietz in de Proton Competition-Porsche 911 RSR.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Al relatief vroeg in de sessie zette Filipe Albuquerque een snelle tijd neer, waarmee hij de tijdenlijst aanvoerde, gevolgd door Mikkel Jensen in de G-Drive-Aurus. Met nieuwe banden ging Albuquerque nog eens twee tienden van een seconde sneller en stelde zo definitief de pole-position veilig, terwijl Job van Uitert met zijn tweede set de tweede startplaats behaalde, slechts vier duizendste van een seconde voor Jensen, die voor Terechenko in de Duqueine Engineering-Oreca en Davidsn in de JOTA-Oreca eindigde.

In de LMP3-klasse was de dominantie van United Autsports nog groter: Wayne Boyd had in de Ligier JS P320 een voorsprong van niet minder dan 0,885 seconden op de Duitser Laurents Hörr in de DKR Engineering-Duqueine. De derde startplaats ging naar David Droux in de Realteam Racing-Ligier.

In GTE was Richard Lietz in de Proton-Porsche met een tijd van 2:17,778 minuten het snelst. De Oostenrijker eindigde 0,216 seconden voor David Perel in de Kessel Racing-Ferrari.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet