Formula E

Formule E: Félix da Costa klasse apart in Berlijn, De Vries als vierde enige Nederlander aan finish UPD: Diskwalificatie Günther

200805 FE Start
Na 158 dagen eindelijk weer eens een Formule E-race

António Félix da Costa kwam als leider in de tussenstand naar Berlijn voor de eerste van in totaal zes Formule E-races die daar tussen vandaag en volgende week donderdag plaatsvinden. De Portugese rijder van DS Techeetah leidde in de race van start tot finish en zet daarmee een belangrijke stap op weg naar de titel, temeer omdat zijn naaste rivaal Evans in de slotfase in de rondte ging en daarmee niet scoorde. In de race, waarin tal van rijders in de laatste ronde zonder energie terugvielen, eindigde André Lotterer als tweede en behaalde daarmee het beste resultaat tot nu toe voor Porsche. Sam Bird werd als derde geklasseerd. Nyck de Vries eindigde als vierde en was de enige Nederlander aan de finish, want Robin Frijns viel met defecte ophanging uit nadat hij in het duel met BMW-rijder Günther de muur geraakt had.

UPDATE 20.45 uur: Maxi Günther, die als achtste eindigde, is na de race gediskwalificeerd vanwege het overschrijden van het maximaal toegestane energieverbruik tijdens de wedstrijd. Dat betekent dat Di Grassi achtste wordt, Sims negende en René Rast bij zijn eerste optreden voor Audi in de Formule E als tiende het laatste punt pakt. En naar we vernamen zouden er nog meer diskwalificaties kunnen volgen.

21.30 uur: Ook Sérgio Sette Câmara is gediskwalificeerd vanwege een te hoog energieverbruik. Edoardo Mortara kreeg naderhand een drive-through-penalty opgelegd (omgezet in 18 seconden tijdstraf) omdat hij Günther raakte, die op zijn beurt daardoor Evans in de rondte tikte, en voor Daniel Abt was er nog een tijdstraf van vijf seconden omdat hij tijdens de 'full course yellow' te snel was.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Formule E

200805 FE DAC quali
Al in de kwalificatie een klasse apart: António Félix da Costa behaalde met overmacht de pole

De volledige startrij is in handen van het DS Techeetah-team. Titelverdediger Jean-Eric Vergne stond in de Superpole lange tijd bovenaan, maar toen kwam zijn teamgenoot António Félix da Costa met een fabelronde: met 1:06,799 minuten was hij drie tienden sneller dan Vergne. Op de derde plaats Porsche-rijder André Lotterer. Nyck de Vries kwalificeerde zich als vijfde, maar kreeg wel 1000 Euro boete vanwege te langzaam rijden op zijn cooling down-lap, waar hij langer dan de maximaal toegestane 120 procent van zijn tijd op de vliegende ronde over deed. Robin Frijns reed de elfde tijd.

158 dagen na de laatste race in Marrakesj ging er eindelijk weer eens een Formule E-wedstrijd van start. Blijkbaar was de lange pauze niet goed voor de installatie: het duurde minuten voordat het licht uit gaat. Da Costa neemt de leiding voor Vergne, Lotterer, Buemi, De Vries en Bird. Günther klimt twee plaatsen op, Frijns valt terug naar de twaalfde plaats. In de eerste vijf ronden rijden de beide DS Techeetah-rijders Félix da Costa en Vergne met ogenschijnlijk gemak weg bij de rest van het veld, aangevoerd door Lotterer, die echter al vier seconden achterstand heeft. Voor de rest zijn er weinig positiewisselingen: Buemi, De Vries, D'Ambrosio, Bird, Massa, Evans en Lynn zijn de rijders op de plaatsen vier tot en met tien, daarachter Günther en Frijns.

200805 FE Frijns
Ridder te voet: Robin Frijns loopt terug naar de pits na zijn voortijdige uitval

Frijns raakt in de achtste ronde de muur in het duel met Günther en strandt met schade linksvoor. Hij komt met een gebroken voorwielophanging op de baan tot stilstand, waarop de wedstrijdleiding een neutralisatie uitroept. Na vier ronden wordt de racer weer vrijgegeven. Geen wisselingen vooraan in het veld, terwijl de wat lager staande zon het voor de deelnemers lastig maakt. Evans zet D'Ambrosio onder druk in de strijd om de zevende plaats, terwijl Bird Buemi passeert en daarmee vijfde is. De Vries is de eerste die de 'attack mode' activeert. Hij probeert Lotterer te passeren, maar de Duitser verdedigt aanvankelijk met verve zijn positie. Aan het eind van de ronde is De Vries echter succesvol en neemt daarmee de derde plaats over.

Lotterer is de volgende die 'attack mode' activeert, maar daarmee verliest hij de vierde plaats aan Bird. Met het extra vermogen pakt Lotterer de positie weer terug en even later is ook De Vries weer aan de beurt, zodat Lotterer derde is. De Vries laat twee wielen blokkeren, waarop hij ook Bird voor zich moet dulden en nog slechts vijfde is. Met nog een kwartier te gaan crasht Massa, waarop de gele vlaggen gezwaaid worden. Een safety-car-fase blijft aanvankelijk uit, maar uiteindelijk komt er in de 26e ronde toch een 'full-course yellow'.

Direct nadat de race weer vrijgegeven is, haalt Félix Da Costa opnieuw 'attack mode', maar kan bij het terugkeren op de racelijn de aanrijding met teamgenoot Vergne maar tenauwernood vermijden. Lotterer haalt ook 'attack mode' en valt daarmee weer achter Vergne en Bird terug. Bird passeert ook Vergne en is daarmee tweede. Lotterer en Vergne strijden om de derde plaats, Lotterer passeert de Fransman en herovert de derde plaats. Bird is de volgende die 'attack mode' haalt, waarop Lotterer tweede is. De Vries passeert Vergne en pakt zo de vierde plaats. Ook Vandoorne haalt Vergne in, een halve ronde later is ook D'Ambrosio, onlangs getrouwd met de zus van DTM-coureur Ferdinand Habsburg, voorbij de Fransman. Evans gaat in de rondte na contact met Günther en valt terug naar de 18e plaats.

200805 FE DEV
Nyck de Vries presteerde opnieuw prima met de vierde plaats

Félix da Costa wint voor Lotterer, die in de laatste ronde Bird nog passeert. De Brit wordt derde, voor De Vries, D'Ambrosio, Vandoorne, Buemi, Günther, Di Grassi en Sims. Rast wordt elfde bij zijn eerste Formule E-optreden sinds 2016. Vergne valt in de slotronde stil zonder stroom, net als Müller. Een leuke en onderhoudende race, morgen volgt om 19.00 uur de volgende wedstrijd.

200805 FE Wolff Todt
Susie Wolff, die het Venturi-team leidt, en FIA-president Jean Todt

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet