Formula 4

Formule 4: Nieuw talent bezorgt VAR Racing direct succes op de Lausitzring

Ook magere startvelden in de Formule 4, alhoewel dit niet geheel niet aan de crisis te wijten is. Een nieuwe F4 laat al enige tijd op zich wachten en de huidige omstandigheden maken het ook niet bepaald ideaal zodat er op de Lausitzring slechts 11 auto's op de startstreep stonden. De grootste uitblinker was de 16-jarige Brit Johnny Edgar, uitkomend voor het team van Frits van Amersfoort.

2020 Johnny Edgar
Johnny Edgar. Nu misschien al een man om voor de toekomst in de gaten te houden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Nieuw talent bezorgt VAR Racing direct succes op de Lausitzring
Met twee overwinningen op de Lausitzring kan men bij het team van Frits van Amersfoort met tevredenheid naar de seizoensopener terugblikken. Edgar schreef dit weekend twee van de drie wedstrijden op zijn naam.

Edgar nam in de eerste wedstrijd direct de kop en werd eigenlijk ook niet meer bedreigd. Johnny Edgar: " Ik heb direct de kop genomen en heb vervolgens geprobeerd om de banden zoveel mogelijk te sparen" Vanaf een derde startplek kwam Edgar voor de eerste wedstrijd goed weg en pakte direct de leiding met daarachter Joshua Dürksen(ADAC Berlin Brandenburg) en de Fin Elias Seppänen(US Racing) terwijl zijn VAR teamgenoot Jak Crawford vanaf pole heel slecht wegkwam. Na drie ronden wist Crawford Oliver Bearman(US Racing) te passeren maar beiden maakten contact waardoor laatstgenoemde voor een bandenwissel naar de pits moest en nog als tiende in dezelfde ronde als de koplopers wist te eindigen. Crawford eindigde na een intensief duel met meerdere concurrenten alsnog als vierde.

Seppaenen 03 1 Seppänen won met geluk op de Lausitzring.

Op zondag zorgden de beide VAR rijders voor een teamintern duel dat op de Lausitzring in het voordeel van Edgar werd beslist terwijl Crawford als tweede wist te eindigen. De derde wedstrijd op zondag eindigde vanwege bandenpoker en wisselende weersomstandigheden eigenlijk een beetje in een farce waarbij de Fin Elias Sappänen pokerde en niet meer voor een bandenwissel naar binnenging. Het leverde hem in ieder geval de overwinning op.

Seppänen: "Een goede wedstrijd. Vanaf pole gestart maar door fouten van anderen kwam ik weer terug aan de leiding. Wij hebben gewoon op de rode vlag gewacht." Het was een beslissing die Seppänen in samenspraak met zijn team overigens nam. Edgar en Crawford gingen echter wel voor een bandenwissel naar binnen en vielen daardoor naar de zevende en tiende plek terug. Ondanks deze tegenslag was het voor VAR met een dubbeloverwinning en twee zeges op de Lausitzring een uitstekend weekend. Johnny Edgar: "Een ongelofelijk gevoel om het seizoen met twee overwinningen te beginnen. Ik voel mij nu bij mijn nieuwe team al heel erg thuis."

2020 Edgar 1
Twee overwinningen voor Johnny Edgar dit weekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet