NASCAR

NASCAR: Duel Keselowski Hamlin zorgt voor spektakel in New Hampshire. Penske-coureur wint

Met een voorsprong van slecht 1.647 secs. versloeg Penske-coureur Brad Keselowski de JGR Toyota van Denny Hamlin op Loudon New Hampshire nadat beiden in de slotfase aan kop maar liefst 18x van positie gewisseld hadden. Voor Keselowski betekende het zijn 33e Cup-overwinning en de derde dit seizoen. In 20 wedstrijden eindigde Keselowski dit jaar overigens vijftien maal in de Top 10. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Denny Hamlin en Keselowski overigens.


2020 Keselowski Almirola
Brad Keselowski in de openingsfase nog in gevecht met Aric Almirola.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Duel Keselowski Hamlin zorgt voor spektakel in New Hampshire. Penske-coureur wint
De wedstrijd op Loudon New Hampshire telde maar liefst neutralisaties. Voor drie daarvan was Matt Kenseth met een klapband verantwoordelijk. Aric Almirola mocht, na de traditionele loting dit seizoen, vanaf pole vertrekken maar moest die al snel aan merkgenoot Brad Keselowski prijsgeven. Daarna begon de eerste fase van het duel tussen Keselowski en Hamlin. Uiteindelijk was het laatstgenoemde die het eerst wedstrijdsegment op zijn naam wist te schrijven.

En ook in het tweede segment zorgden Keselowski en Hamlin voor voldoende spektakel. Uiteindelijk was het Keselowski die dit segment met een minimum verschil in zijn voordeel wist te beslissen. Dreigende regenbuien zorgden in het tweede segment tot een vermindering van het wedstrijdtempo maar een Code Rood bleef gelukkig uit. Kevin Harvick nam in zijn SHR Ford kortstondig de leiding maar moest die alweer snel aan het strijdende duel Keselowski-Hamlin afstaan.

2020 Bubba Wallace Fans
Fans werden overigens weer op de tribunes toegestaan.

Prachtig was dat het laatste wedstrijdsegment niet door neutralisaties verstoord werd en zowel Keselowski als Hamlin negentig ronden lang om de kop konden strijden. Met nog 70 ronden te gaan liet Keselowski via de boordradio weten hoe hij van het duel met Hamlin genoot. "This is awesome racing"

In 2019 eindigde Denny Hamlin op 0.210 secs. achterstand als tweede achter Kevin Harvick en heeft dit seizoen nu vijf overwinningen op zijn naam staan. Denny Hamlin: " Het was fun om vandaag zo te racen. Ze hebben het verdiend en ik ben verheugd voor ze. De beste twee auto's eindigden vandaag 1-2 en zij deden het beter. Maar ik heb me goed geamuseerd."

2020 Kenseth Truex Jr. Byron Matt Kenseth in gevecht met Martin Truex Jr. en Willam Byron.

Achter de beide koplopers eindigde Martin Truex Jr. als derde nadat hij eerder in de wedstrijd vanwege een loslopend wiel een tijdstraf opliep. "Als dit soort dingen gebeurt moet je maar afwachten wat je ervoor terugkrijgt. Gelukkig konden we terugslaan."

Voor Kyle Busch was de wedstrijd na een klapband in de 15e ronde al afgelopen. In het verleden won Busch maar liefst twaalfmaal op New Hampshire. "Ik probeerde er nog wel voldoende snelheid in te houden zonder dat iemand mij zou raken."

Voor Jimmie Johnson betekende het zijn allerlaatste optreden op Loudon. Johnson spinde en viel naar de staart van het veld terug maar wist nog veel terrein goed te maken en eindigde uiteindelijk nog respectabel als twaalfde. Voor de Playoffs komt de zevenvoudige kampioen voorlopig nog veel tekort. Voor de play-offs zijn er overigens dit seizoen nog maar zes races te gaan.

2020 Busch klapband
Voor Kyle Busch was de wedstrijd snel afgelopen.

De baan op New Hampshire heeft een capaciteit voor 76.000 toeschouwers en er was een opkomst van ongeveer 10 procent terwijl er 12000 fans verwacht werden. Mondmaskers waren tijdens verplaatsingen verplicht maar zodra de fans op hun tribuneplek plaatsgenomen hadden, mochten ze die verwijderen. Deze regels werden goed nageleefd overigens.

Voorafgaande aan de wedstrijd werden de auto's van Bubba Wallace en Corey Lajoie naar de start van het veld verplaatst vanwege onjuist geplaatste ballast. De daarvoor verantwoordelijke crewchiefs werden voor de wedstrijd overigens geschorst. Wallace eindigde als 23e en onderhandelt over contractverlenging met Petty Motorsports. Inmiddels heeft men Wallace een aandeel in het team aangeboden waarover men nu onderhandelt. Overigens contractverlengingen spelen ook bij Team Penske een rol. Er zijn al weken geruchten dat Brad Keselowski voor het seizoen 2021 mogelijk naar het team van Hendrick Motorsports overstapt om de plek van Jimmie Johnson in te nemen.

De mogelijkheid is overigens niet uitgesloten dat men bij Penske naar drie auto's terug schaalt want ook de Corona crisis heeft op het Penske imperium zijn wissel getrokken. In het WeatherTech sportscar championship heeft men de rijders afgelopen week al geadviseerd om naar andere opties te kijken en ook deden er al diverse geruchten de ronde over het afstoten van het Supercars programma Down Under.

2020 Brad Keselowski
Winnaar Brad Keselowski

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 301 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 301 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 301 ronden
4. Joey Logano Ford 301 ronden
5. Kevin Harvick Ford 301 ronden
6. Matt DiBenedetto Ford 301 ronden
7. Aric Almirola Ford 301 ronden
8. Cole Custer Ford 301 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 301 ronden
10. Tyler Reddick Chevrolet 301 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet