Sportscars

Sportscars: Volledige eerste startrij Road America voor Penske-Acura's, eerste seizoenspole Laurens Vanthoor in GTLM

200802 IMSA quali Taylor
Ricky Taylor kwalificeerde de nummer 7-Penske-Acura op pole op Road America

De beide Penske-Acura's bezetten de volledige eerste startrij voor de IMSA Road Race Showcase op het circuit van Road America in Elkhart Lake. Ricky Taylor kwalificeerde de nummer 7-Acura op de pole-position, voor zijn teamgenoot Dane Cameron in de andere auto van het team. De nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadillac van Renger van der Zande en Ryan Briscoe, waarin de Australiër de kwalificatie reed, start als vijfde en beste Cadillac. Patrick Kelly behaalde de LMP2-pole met de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca. In GTLM was Laurens Vanthoor in de nummer 912-Porsche het snelst, terwijl in GTD de beide AIM-Vasser Sullivan-Lexussen de eerste rij bezetten, met de pole in de klasse voor Aaron Telitz.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Voorafgaand aan de vorige IMSA-race op Sebring kregen de Cadillacs een verlaging van het minimumgewicht met vijf kilo, maar het lijkt er toch op dat de Acura's en de Mazda's nog steeds het tempo in de prototype-klasse bepalen. In de kwalificatie op Road America kwam Ricky Taylor in de nummer 7-Acura tot een tijd van 1:49,061 minuten, ruim drie tienden sneller dan Dane Cameron in de andere Penske-Acura. Daarachter staan de beide Mazda's, waarin respectievelijk Harry Tincknell en Tristan Nuñez de kwalificatie reden, op respectievelijk een halve en een hele seconde van Taylors pole-tijd. Felipe Nasr was eigenijk vijfde in de Action Express-Whelen-Cadillac, maar ging in de rondte en veroorzaakte daarmee een rode vlag, wat in IMSA betekent dat de kwalificatietijd geschrapt wordt. Zo werd de WTR-Cadillac van Renger van der Zande en Ryan Briscoe de beste Cadillac in de startopstelling.

200802 IMSA quali Kelly
Pole-sitter in LMP2: Patrick Kelly

In LMP2 was, net als onlangs op Sebring, Patrick Kelly, de brons-rijder bij PR1/Mathiasen Motorsports, het snelste met een tijd van 1:54,474 minuten, bijna een seconde sneller dan Henrik Hedman in de DragonSpeed-Oreca.

200802 IMSA quali Vanthoor
Laurens Vanthoor voor het eerst dit seizoen op pole in GTLM

In GTLM was er zoals zovaak sprake van een spannende strijd. Uiteindelijk was Laurens Vanthoor in de nummer 912-Porsche het snelste, waarmee hij voor het eerst dit seizoen de pole-position behaalde. Met zijn tijd van 2:00,590 minuten was de Belg 0,264 seconden sneller dan Jordan Taylor in de nummer 3-Corvette. Oliver Gavin kwalificeerde de nummer 4-Corvette als derde, voor Bruno Spengler in de nummer 25-BMW.

200802 IMSA quali Telitz
Aaron Telitz was op zijn thuiscircuit het snelst in de GTD-klasse

In GTD behaalde Aaron Telitz op zijn thuiscircuit voor het eerst de pole-position dankzij een tijd van 2:06,251 minuten in de nummer 14-Lexus. Teamgenoot Frankie Montecalvo in de nummer 12-AIM Vasser Sullivan-Lexus volgde op 0,787 seconden. Voor het team was het de tweede opeenvolgende pole-position. De derde tijd was voor Corey Fergus in de Compass Racing-McLaren, gevolgd door Robby Foley in de Turner Motorsport-BMW.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet