GT

GT: TOKsport WRT opent ADAC GT Masters seizoen met overwinning. Indy Dontje 7e

Het ADAC GT Masters-seizoen kon eindelijk op 1 augustus beginnen. Vanwege Covid-19 vier maanden later dan gepland. Voor het team van TOKsport WRT betekende het na vijf deelnames hun eerste overwinning op de Lausitzring. Het team behaalde vanaf pole de overwinning en die leek na een touché met Robert Renauer(Herbert Porsche 911 GT3 R) even in gevaar te zijn maar uiteindelijk ondernamen de sportcommissarissen geen verdere actie. De T3-HRT Motorsport Audi van de combinatie Maximilian Paul/Niels Langeveld kwalificeerde zich als tweede maar kwam uiteindelijk als 12e over de eindstreep.


2020 Start Start van een enerverende ADAC GT Masters wedstrijd op de Laustizring. Eindelijk kon het seizoen geopend worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

TOKsport WRT opent ADAC GT Masters seizoen met overwinning. Indy Dontje 7e
Het team van TOKsport HRT behaalde met Luca Stolz haar eerste pole in de geschiedenis van de ADAC GT Masters. Met een tijd van 1.21.867 stelde Stolz op de Lausitzring zijn zesde ADAC GT Masters-pole veilig. Het was overigens zijn eerste sinds drie jaar. Maxmilian Paul van T3HRT Motorsport kwalificeerde zich als tweede. Helaas was er voor de combinatie Paul/Langeveld niet meer dan een 12e plek weggelegd. Al in de eerste ronde verdween Maxmilian Paul in de grindbak en viel naar de staart van het veld terug. Het duo Paul/Langeveld reed nog een fulmineuze inhaaljacht waardoor ze net buiten de top 10 eindigden helaas.Direct bij de start nam Alfred Renauer met de Precote Herberth Porsche 911 GT3 R de leiding maar in de negende ronde kwam het tot een confrontatie met Luca Stolz. De TOKsport WRT Mercedes-coureur draaide Renauer in de rondte maar beiden konden hun weg vervolgen.

Luca Stolz: "Een idiote situatie. Ik zat al aan de binnenkant. Hij heeft mij gewoon de pas afgesneden." De wedstrijdleiding was het met hem eens.De combinatie Renauer/Asch zou nog als tiende geklasseerd worden. De TOKsport HRT AMG Mercedes GT3 behield vervolgens eigenlijk (met een korte onderbreking tijdens voor de pitwindow) tot aan het einde van de wedstrijd de leiding in handen.

2020 Indy Dontje
Ondanks een matige kwalificatie toch een goed begin voor Indy Dontje.

Maro Engel: "Een fantastisch resultaat. Ik verheug mij enorm voor het team, speciaal in deze moeilijke tijden. Wij hebben extreem hard gewerkt." Ook Luca Stolz was tevreden maar had eigenlijk liever toch een minder turbulente wedstrijd voor zijn rekening genomen.Vier ronden later kwam voor het team van Precote Herberth Motorsport het volgende drama toen Markus Pommer met de Callaway Corvette C8 zich ongelofelijk verremde, daarbij eerst de Porsche van Ammermüller/Engelhart raakte en vervolgens Alfred Renauer van achteren torpedeerde. Zowel de Callaway Corvette als de Precote Herberth Motorsport Porsche moesten allebei direct opgeven. Alfred Renauer: "Markus heeft de situatie totaal overschat. Hij heeft mij geraakt maar ik had er eigenlijk niet meer op gerekend door hem afgeschoten te worden." Ammermüller kon zijn weg zonder verdere problemen vervolgen maar moest wel zijn positie aan Klaus Bachler aan de KÜS Team 75 Bernhard Porsche vrijgeven.

Bij de daaropvolgende herstart ging Bachler direct met een fraaie actie aan Stolz voorbij. Kort daarop ging de pitwindow open en moest Bachler aan De Silverstro overgeven. Simona de Silvestro deed het bij haar debuut in de ADAC GT Masters eigenlijk uitstekend totdat zij veertien minuten voor het einde in de strijd om een podiumplek bij een incident met Christopher Mies(Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS) betrokken was. Zowel laatstgenoemde als De Silvestro(75 KÜS Team Bernhard Porsche 911 GT3 R) werden door de wedstrijdleiding bestraft. Het leverde niet meer dan een 19e en een 20e plek op.

2020 Fitje
Sterke wedstrijd van Fitje/Jahn in de tweede Team 75 KÜS Bernhard Porsche.

De combinatie Maximilian Götz/Indy Dontje eindigde als zevende nadat Götz in de slotfase helaas nog twee posities verloor. Overigens had Indy Dontje zich als 17 geklasseerd. De combinatie Jannes Fitje/David Jahn deed het in de tweede KÜS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R nog beter. Een prachtige inhaalwedstrijd leverde uiteindelijk een vierde plek algemeen op

De GRT Grasser Lamborghini van Tim Zimmermann/Steijn Schothorst werd als 15e geklasseerd. Bij de Junioren deden zowel Maximilian Paul en Tim Zimmermann het dan weer goed. Zij werden als derde en vierde geklasseerd. Na de eerste wedstrijd op de Lausitzring bezetten Indy Dontje en Niels Langeveld in de tussenstand van het kampioenschap de zevende en de twaalfde plek.

2020 Steer by Wire
De Steer by Wire Porsche eindigde als zestiende maar beschikt duidelijk over veel potentieel.

De Space Drive Racing operated by KÜS Team 75 Bernhard Porsche 911GT3 R van de combinatie Norbert Siedler/Martin Ragginger eindigde als zestiende. Volgens Norbert Siedler had er gemakkelijk een Top 10 klassering in kunnen zitten maar de competitiviteit van het kampioenschap verhinderde dit. Op zondag nieuwe ronden nieuwe kansen.


2020 Podium
De eerste winnaar van 2020 in de ADAC GT Masters.

Top 10
1. Luca Stolz/Maro Engel – Toksport WRT – Mercedes-AMG GT3 allen 43 ronden
2. Michael Ammermüller/Christian Engelhart – SSR Performance – Porsche 911 GT3 R
3. Max Hofer/Christopher Haase – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3
4. Jannes Fittje/David Jahn – KÜS Team75 Motorsport – Porsche 911 GT3 R
5. Albert Costa Balboa/Franck Perera – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3
6. Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3
7. Indy Dontje/Maximilian Götz – HTP-Winward Motorsport – Mercedes-AMG GT3
8. Igor Salaquarda/Frank Stippler – Team ISR – Audi R8 LMS GT3
9. Marvin Dienst/Philipp Frommenwiler – Schütz Motorsport – Mercedes-AMG GT3
10. Alfred Renauer/Sebastian Asch – Precote Herberth Motorsport – Porsche 911 GT3 R
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet