GT

GT: WRT Audi wint GT World Challenge Europe Endurance Cup op Imola

Audi WRT Imola SRO

De eerste wedstrijd van de GT World Challenge Europe Endurance Cup op het circuit van Imola is gewonnen door Belgian Audi Club Team WRT. De Audi R8 LMS van Mirko Bortolotti, Kelvin van der Linde en Matthieu Vaxiviere was in de drie uur durende race op het Italiaanse circuit het sterkste in een veld van 46 GT3-auto's.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: SRO Motorsports Group

Vaxiviere mocht de start voor zijn rekening nemen en de Fransman reed in het begin van de race op de vijfde plaats ronde, achter de leidende Attempto Racing Audi. De Audi wist aan de leiding te blijven, deels omdat de wedstrijdleiding een aantal keer voor een full course yellow besloot, maar tijdens de pit stops ging het toch mis voor Attempto Racing. Een langzame stop zorgde ervoor dat de #51 AF Corse Ferrari de leiding kon overnemen, voor de #72 SMP Racing Ferrari van voormalig Williams F1-coureur Sergey Sirotkin.

Van der Linde nam het stuur over van Vaxiviere en al snel zette de Zuid-Afrikaan de aanval in op de voor hem rijdende tegenstanders. Eerst werden Louis Deletraz (GPX Racing Porsche) and Timur Boguslavskiy (AKKA ASP Mercedes-AMG) voorbijgereden, maar ook de Ferrari's hadden geen schijn van kans tegen Van der Linde. De WRT-coureur wist beide auto's te passeren en reed vervolgens weg van de rest van het veld. Aan het einde van zijn stint had Van der Linde een voorsprong van bijna 20 seconden op weten te bouwen. De beide Ferrari's vielen terug als gevolg van een drive-through voor de #51 en een lange pit stop van de #72.

In de volgende serie pit stops nam Mirko Bortolotti het stuur over van Van der Linde. Bortolotti zag zijn voorsprong van ruim 25 seconden door een aantal safety car periodes verdwijnen. De Italiaan liet zich echter nooit verrassen en wist ook na de laatste safety car de leiding te behouden en uit te bouwen. Uiteindelijk kwam Bortolotti met een voorsprong van 3,4 seconden over de streep en bezorgde hij daarmee WRT en Audi hun eerste zege in meer dan twee jaar tijd.

Achter de WRT Audi was het de GPX Racing Porsche met startnummer 12 die de tweede plaats opeiste, na een mooi gevecht met de nummer 88 AKKA ASP Mercedes-AMG. Dries Vanthoor eindigde met zijn WRT Audi net buiten het podium, voor de #25 Sainteloc Racing Audi, de #99 ROWE Racing Porsche en de #51 AF Corse Ferrari.

In de Silver Cup ging de overwinning naar de Barwell Motorsport Lamborghini van Patrick Kujala, Alex MacDowall en Frederik Schandorff. Het drietal pakte in het tweede deel van de race de leiding en stond deze niet meer af. Garage 59 wist met de #159 Aston Martin als tweede te eindigen, gevolgd door de #15 Tech1 Racing Lexux. Garage 59 greep naast de overwinning in de Silver Cup, maar wist met de #188 wel de overwinning in de Pro-Am klasse te pakken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet