GT

GT: Dubbele zege Bas Schouten tijdens eerste weekeinde GT4 European Series, Bogaerts/Van der Aa derde

0P4A2955

Bas Schouten en Gabriele Piana zijn hun GT4 European Series seizoen perfect begonnen. De Nederlander en zijn Italiaanse teamgenoot wonnen op de Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari in Imola beide races van het openingsweekend en gaan daardoor als leiders in het kampioenschap naar de volgende ronde in Misano.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: SRO Motorsports Group - Chris Schotanus

Drie Nederlanders op podium eerste race seizoen 2020
Na een lange onderbreking door het coronavirus mochten de teams dit weekeinde eindelijk weer aan de slag op het circuit van Imola. Na vrije trainingen in de stromende regen, op de dag dat de Formula 1 Emirates Gran Premio Dell'Emilia Romagna werd aangekondigd, ging het vanaf zaterdagochtend voor de prijzen. Zowel Schouten als zijn teamgenoot pakten in hun kwalificatie de pole voor de races van zaterdag en zondag.

Op zaterdag moest Schouten in de race de Turkse coureur Cem Bölükbasi nog voor zich dulden tijdens zijn stint, maar een slechte stop van het Turkse team zorgde ervoor dat Piana na de rijderswissel voor de turquoise BMW terug op de baan kwam. De Italiaan reed vervolgens eenzaam naar de finish, waarbij de hitte en het brandstofverbruik de grootste tegenstanders waren.

3S3A8985 1
De BMW M4 GT4 van Mark van der Aa en Koen Bogaerts

Mark van der Aa en Koen Bogaerts wisten met de tweede RN Vision STS BMW als zevende over de streep te pakken en werden derde in hun klasse. De in het kampioenschap debuterende Jou Rappange en Thijmen Nabuurs eindigden met de V8 Racing Chevrolet Camaro GT4.R net buiten het podium. Kay van Berlo werd als laatste geklasseerd, maar haalde de finish niet rijdend.

3S3A7291
Pech voor Van Berlo in race 1, maar gelukkig was er nog een tweede race

Opvallend tijdens de eerste race van het seizoen was een code rood vroeg in de race. Een losgekomen reclamebord zorgde voor het stilleggen van de wedstrijd, maar het incident werd door de camera's niet opgepikt. Het debuut van de nieuwe Toyota GR Supra GT4 leek met een mooie podiumplaats te worden beloond, tot de door CMR ingezette auto in de slotminuten zonder brandstof kwam te staan.

3S3A9297
De eerste wedstrijd duurde voor de nieuwe Toyota GR Supra GT4 een ronde te lang

Twee uit twee voor Schouten en Piana. Nabuurs en Rappange uit strijd om podiumplaats getikt
Op zondag tijdens de tweede race van het weekeinde waren Schouten en Piana opnieuw onverslaanbaar. Piana wist bij de start de leiding te behouden, bouwde die verder uit en gaf vervolgens tijdens de pit stops de auto over aan Schouten, die het vervolgens mocht afmaken en daarmee voor een perfecte score na het eerste raceweekeinde zorgde.

3S3A9564
Tevreden gezichten in Imola - deels verscholen achter het verplichte mondkapje

Stéphane Lémeret kwam op bijna negen seconden achterstand als tweede over de streep, gevolgd door twee Allied-Racing Porsches, die daarmee de eerste 1-2 van het seizoen wisten te behalen. Teambaas Jan Kasperlik en het jonge Deense talent Bastian Buus versloegen de meer ervaren teamgenoten Jörg Viebahn en Nicolaj Møller-Madsen.

Thijmen Nabuurs en Jop Rappange leken lange tijd op weg naar het podium in de Silver Cup, maar de V8 Racing Camaro kreeg een tik van een tegenstander en spinde. De Nederlanders finishten daarom uiteindelijk slechts als negende, een plaats voor de Selleslagh Racing Team Mercedes van Kay van Berlo, die wel nog op het Pro-Am podium eindigden.

3S3A7383
Thijmen Nabuurs en Jop Rappange waren in beide races betrokken bij aanrijdingen

Mark van der Aa en Koen Bogaerts hadden de pech dat zij net hun rijderswissel hadden gedaan toen een van de Autorlando Sport Porsches crashte en de wedstrijdleiding besloot tot een 'full course yellow'. Het duo viel hierdoor terug en eindigde als 12e algemeen en zesde in de Silver Cup.

UITSLAG RACE 1 - GT4 European Series - Imola
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet