NASCAR

NASCAR: Vijfde seizoensoverwinning voor Denny Hamlin in Kansas

Met nog dertien ronden te gaan ging JGR-coureur Denny Hamlin definitief aan Kevin Harvick voorbij en behaalde zijn vijfde seizoensoverwinning in Kansas en de tweede achtereenvolgende op deze baan. Voor Hamlin betekende het overigens zijn 42e Cup-zege overall. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Kyle Busch en Brad Keselowski te staan.

2020 Harvick Logano
Joey Logano en Kevin Harvick nemen het commando bij de start.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Vijfde seizoensoverwinning voor Denny Hamlin in Kansas
Denny Hamlin schreef in Kentucky de 15e seizoenswedstrijd op zijn naam en de achtste waarbij inmiddels weer wat publiek werd toegelaten. Hamlin is overigens de eerste rijder die dit seizoen als eerste vijf overwinningen wist te behalen.Na een break van drie races was Hamlin weer terug in Victory Lane. Gedurende die periode was een 12e plek of lager zijn beste resultaat.

Denny Hamlin: "Ik weet niet of we over de beste auto beschikten maar we hadden de gehele dag een Top 3 auto. Op het einde ging ik ervoor. Ik zag dat Kevin Harvick "loose" was en dan kun je normaal gezien niet van de bovenste lijnen gebruik maken. Voor ons was dit een voordeel zodat we ons momentum konden behouden. De pitcrew deed fantastisch werk om ons voor iedereen met vier banden te houden. Ik ben trots op dit gehele FedEX team. Wij hebben drie zware weken achter de rug. Wij hadden een klapband toen we op Indy aan de leiding reden maar nu loopt dit team weer op alle cilinders.

2020 Kyle Busch Eerste segment overwinning dit jaar voor Kyle Busch. Een prachtig kleurenschema op de JGR Toyota overigens.

Brad Keselowski reed in 30 ronden viermaal aan de leiding en behaalde dit seizoen zijn 14e Top 10 resultaat. Brad Keselowski: " In de tweede wedstrijdhelft vanavond waren Denny en ik aan elkaar gewaagd. Het was gewoon een kwestie van wie er op kop lag. Bij de herstarts lag we niet op kop en hij wist hier voordeel bij te behalen. In zijn totaliteit gezien was het een goede dag."

Voor de 12e maal dit seizoen geschiedde de grid bij loting en Kevin Harvick mocht samen Joey Logano vanaf pole vertrekken. Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van Kyle Busch te staan. Zijn eerste dit seizoen overigens. Ricky Stenhouse Jr. moest met een brandende Chevrolet definitief opgeven.

Bij de start van het tweede segment was Hamlin als eerste terug uit de pitlane en lagen de drie JGR-Toyota's van Hamlin, Busch en Truex Jr. aan de leiding. Na een klapband van Bubba Wallace in de 101e ronde was Keselowski met een twee banden optie de drie JGR Toyota's te slim af. Daarna wisselde de leiding tussen Keselowski, Truex Jr. verschillende malen tot de Chris Buescher in de 143e ronde de controle over zijn Mustang verloor en voor de vierde neutralisatie zorgde.

2020 Logano Blaney
Intern Penske duel tussen Joey Logano en Ryan Blaney.

Bij de herstart lag Ryan Blaney op kop gevolgd door Hamlin en Aric Almirola. Na een touché met de muur viel Hamlin naar de vierde plek terug. Kort voor het einde van het 80 ronden tellende segment nam Keselowski definitief de leiding en behaalde voor de vijfde maal een segment overwinning dit seizoen. Achter hem volgden Blaney, Almirola, Kyle Busch en Kevin Harvick.

2020 Truex Jr. Keselowski duel
Martin Truex Jr. in duel met Brad Keselowski. Ford en Toyota even sterk op Kansas afgelopen donderdagavond.

Zware crashes in derde segment
Bij de herstart kwamen Hamlin en Elliott met twee verse Goodyears als eersten weer terug op de baan. In de 170e ronde was er een crash tussen Bubba Wallace en Matt Kenseth. Vervolgens ging Matt DiBenedetto na klapband hard de muur in en na de herstart was er een tweede zware crash waarbij Ryan Preece, Matt Kenseth en Christopher Bell waren betrokken. Het betekende Code Rood. In de 187e ronde volgde de herstart. Vervolgens wisselde na de herstart de kop vele malen. Tien ronden voor het einde kon Hamlin definitief afstand van Keselowski nemen en zegevierde na 267 ronden voor de derde maal in Kansas. Ryan Blaney en Kyle Busch werden in de slotfase het slachtoffer van klapbanden en werden resp. als 20e en 11e geklasseerd.

Brad Keselowski na afloop over Denny Hamlin's titelkansen: " Het hoofd van een autocoureur is een enge plek om te zijn. De mijne alleen is al eng genoeg, het laatste wat ik wil doen, alsof ik weet wat er in zijn hoofd omgaat."

2020 Hamlin doughnut
Vijfde seizoensoverwinning voor Denny Hamlin in Kansas.

Uitslag Superstart Batteries 400
1. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
2. Brad Keselowski Ford 267 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
4. Kevin Harvick Ford 267 ronden
5. Erik Jones Toyota 267 ronden
6. Aric Almirola Ford 267 ronden
7. Cole Custer Ford 267 ronden
8. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
10. William Byron Chevrolet 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet