NASCAR

NASCAR: Dubbeloverwinning voor RCR met Austin Dillon en Tyler Reddick in Texas

Het team van Richard Childress Racing behaalde in de O'Reilly Autoparts 500 in Texas met Austin Dillon en Tyler Reddick een dubbeloverwinning. Daarmee behaalde Dillon al het felbegeerde ticket voor de Playoffs later dit jaar. Voor Tyler Reddick betekende het zijn beste Cup-resultaat in zijn eerste Cup seizoen. Na de zege van Cole Custer in Kentucky vorige week begint de nieuwe generatie zich duidelijk aan te dienen.

2020 Social Distancing
Weinig social distancing na de crash in de 218e ronde. Dit gaat zeker consequenties hebben.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/TV

Dubbeloverwinning voor RCR met Austin Dillon en Tyler Reddick in Texas 
Het team van Richard Childress Racing behaalde in 2011 op Talladega de laatste dubbeloverwinning met de combinatie Clint Bowyer en Jeff Burton. Voor het team van RCR betekende het overigens de 107e Cup-overwinning waarvan er maar liefst 67 door Dale Earnhardt Sr. en Kevin Harvick behaald werden. Stewart Haas coureur Aric Almirola mocht vanaf pole vertrekken maar had er in feite weinig profijt van omdat hij in de opwarmronde al met remproblemen naar binnen moest en vervolgens werd bestraft voor te snel rijden in de pitlane. Hij werd nog als 10e geklasseerd, Ryan Blaney beschikte duidelijk de gehele dag over de snelste auto en schreef beide wedstrijdsegmenten op zijn naam. Opvallend genoeg speelde Blaney in de slotfase geen rol van betekenis meer toen het er werkelijk op aan moest komen en eindigde als zevende.

2020 Start Texas 1
Start in Texas toen het publiek nog keurig verspreid over de tribunes zat.

Het derde wedstrijdsegment begon in de 219e ronde met een crash die veel stof deed opwaaien en moest enige tijd met een Code Rood onderbroken worden. Het incident werd mogelijk veroorzaakt omdat Blaney loose was en zich een trechterhals vormde waardoor auto's met elkaar contract maakten. Daarbij torpedeerde Kyle Busch zijn JGR-teamgenoot Martin Truex Jr. die werd uitgeschakeld. Penske-coureur Joey Logano wist Truex Jr. ternauwernood te omzeilen. Cole Custer en elf anderen waren niet zo gelukkig.Na wilde rit over het gras kreeg Busch zonder al teveel schade zijn auto weer onder controle en wist zelfs nog als vierde te eindigen.


2020 Crash Busch Kyle Busch wordt van achteren geraakt. De inleiding tot een Code Rood.

Flop
Dat de wedstrijdleiding bij Code Rood de auto's voor de tribunes liet parkeren mag als flop worden bestempeld. En zoals te verwachten flitsten honderden bezoekers naar beneden om een glimp van hun idolen op te vangen. En daarbij werd de social distancing regel totaal niet meer in acht genomen. Hetgeen tot zeer veel kritiek op de social media leidde. Misschien had de organisatie er beter aan gedaan om de rijders op de backstretch te laten stoppen. Anderzijds konden track marshalls de rijders, onder de enorm hoge temperaturen, wel van vocht voorzien. Er werden geen bezoekersaantallen vrijgegeven maar het vermoeden betond dat er ongeveer 20.000 bezoekers waren op een baan met een capaciteit van 135.000.

In de laatste 30 ronden moest er nog driemaal geneutraliseerd worden waardoor Blaney langzaam de leiding kwijtraakte. Daarbij was JGR-coureur Denny Hamlin maar liefst tweemaal betrokken. De eerste maal was er een incident met Alex Bowman en vervolgens ging de Toyota-rijder in Turn 4 achterstevoren.

2020 Rode vlag
En toen stond iedereen stil.

Keselowski haalt uit!
Het laatste incident werd veroorzaakt door ene Quinn Houff, die nu niet bepaald een bijster goede staat van dienst heeft. Houff wilde in de 306e ronde naar binnen maar ging behoorlijk in de fout waarbij de kansen van Christopher Bell en Matt DiBenedetto verwoestte.

DiBenedetto werd nog als 17e geklasseerd. Houff liet via zijn twitteraccount weten dat hij zijn spiegel verloren had en de mensen aan de binnenkant niet kon waarnemen. De pas 22-jarige Houff maakte vorig jaar zijn Cup debuut en maakte tot nu toe 17 starts. Dit seizoen vervangt hij veteraan Landon Cassill en zag al vijfmaal niet het zwartwit geblokt Een 34e plek op Texas eerder dit seizoen en een 23eplek op Indianapolis waren de magere resultaten.

2020 Johnson Blaney
Jimmie Johnson in gevecht met Ryan Blaney.

Brad Keselowski was niet mals in zijn kritiek op het systeem. "Met dit pakket zijn de auto's supergemakkelijk te besturen. Maar voor NASCAR zelf is het moeilijk om te bepalen wie het kan en wie het niet kan.Eén ding is zeker, ik wil dat de rijders naar de hoogste level een vorm van gradatie maken en dat ze bij herhaalde incidenten gewoon naar een opstapklasse teruggezet worden zodat ze zich daar kunnen bewijzen en hun wonden kunnen likken. Wij hebben dit nu te vaak gezien en het is niet aan mij om dit bepalen."

Kyle Busch eindigde als vierde en mocht van geluk spreken dat hij er nog zo mee wegkwam. Busch won in de Truckseries maar moest zijn Xfinity-overwinning dit weekend inleveren. Achter Busch eindigde Kevin Harvick in zijn 700e Cup race als vijfde. Overigens won Harvick de laatste drie jaar driemaal in de herfst op de Texas Motor Speedway.

2020 Finish
Mooie overwinning voor Austin Dillon.

De basis voor de dubbeloverwinning van RCR werd met nog 23 ronden te gaan gelegd. Dillon nam slechts twee linker banden terwijl Reddick alleen voor brandstof ging. "Deze beslissing won het. Telkens als we voor vier banden kozen verloren we. We waren beter op twee banden. Het was krap maar twee linker banden hebben mij wel bevrijd. Die strategie staat nu haaks op het typische racer denken.

2020 Austin Dillon winnnaar
Het is alweer een tijdje geleden dat Dillon kon juichen.

Uitslag O'Reilly Autoparts 500 Texas Motor Speedway
1. Austin Dillon Chevrolet 334 ronden
2. Tyler Reddick Chevrolet 334 ronden
3. Joey Logano Ford 334 ronden
4. Kyle Busch Toyota 334 ronden
5. Kevin Harvick Ford 334 ronden
6. Erik Jones Toyota 334 ronden
7. Ryan Blaney Ford 334 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 334 ronden
9. Brad KeselowskI Ford 334 ronden
10. Aric Almirola Ford 334 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet