Formula 4

Drie uit drie voor Kas Haverkort bij Spaans Formule 4-debuut

KHaverkort Navarra.01

Kas Haverkort heeft op meer dan overtuigende wijze zijn debuut gemaakt in de autorensport. Op het circuit van Navarra schreef het 16-jarige TeamNL-talent tijdens de openingsronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap bij zijn allereerste optreden in de autorensport alle drie de wedstrijden op zijn naam. De wijze waarop de voor MP Motorsport uitkomende Nederlander dit deed maakte indruk. Naast twee polepositions en twee keer de snelste raceronde leidde Haverkort alle drie de races van start tot finish en reed daarbij uiterst constant en gecontroleerd. "Super, helemaal top. Mijn eerste drie races meteen winnen, wie had dat kunnen bedenken", aldus een nog van zijn succes nagenietende Haverkort.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Na een zeer succesvolle kartcarrière heeft het 16-jarige TeamNL-talent Kas Haverkort dit seizoen de overstap gemaakt naar de autorensport. Voor zijn debuutjaar viel de keuze voor de in het Overijsselse Heemserveen woonachtige coureur op het Spaans Formule 4 kampioenschap. De Formule 4 is de opstapklasse voor jong formulewagentalent en met drie wedstrijden per weekend is de Spaanse titelstrijd de uitgelezen kans om veel rijervaring op te doen. Haverkort komt uit voor MP Motorsport, het Nederlandse team dat al diverse TeamNL-talenten in de Formule 4 begeleidde en kan bogen op een mooie erelijst.

KHaverkort Navarra.03

Met een door de coronacrisis veroorzaakte vertraging van bijna drie maanden ging dit weekend op het Spaanse circuit van Navarra het Spanish F4 Championship dan eindelijk van start. In de diverse testsessies had Haverkort zijn snelheid al laten zien en het TeamNL-talent maakte in de kwalificatie zijn bedoelingen nogmaals duidelijk door als enige van de 18 rijders onder de 1 minuut en 40 seconden te duiken en overtuigend de poleposition voor zowel race één als twee voor zich op te eisen. Bij zijn allereerste start in de autorensport pakte Haverkort gedecideerd de leiding om vervolgens zijn voorsprong met zeer constante rondetijden steeds verder uit te bouwen. Na 16 ronden bedroeg de afstand van de TeamNL-rijder naar de nummer twee bijna drie seconden en daarmee pakte Haverkort bij zijn autorensportdebuut meteen een soevereine zege. Op weg naar zijn eerste overwinning zette Haverkort ook nog eens de snelste raceronde op de klokken.

KHaverkort Navarra.02

De tweede wedstrijd leek min of meer een kopie van race één. Vanaf de eerste startplaats reed Haverkort meteen een seconde weg van de nummer twee om ook nu weer als winnaar te worden afgevlagd. Daarbij liet de MP Motorsport-rijder ook weer de snelste raceronde noteren. In de derde en afsluitende wedstrijd van het weekend moest de TeamNL-rijder van de tweede positie vertrekken, maar dat vormde voor hem geen beletsel om ook nu weer direct de leiding te nemen. Bijna de gehele race bedroeg de voorsprong van Haverkort op de rijder op de tweede positie iets meer dan een seconde, waarna dit bij de finish was opgelopen tot 1,5 seconden. Alleen de snelste raceronde ging dit keer naar een andere rijder. Met drie overwinningen uit zijn eerste drie races leverde Haverkort de perfecte score af.

KHaverkort Navarra.04

"Op basis van de snelheid in de testsessies wist ik dat een top vijf zeker mogelijk moest zijn, maar dit resultaat is super, helemaal top. Ik ben steeds blijven pushen tot het gat naar de nummer twee groot genoeg was en daarna heb ik geen risico meer genomen. Het ziet er dan misschien gemakkelijk uit, maar makkelijk is het nooit. De auto was super en het team heeft perfect werk geleverd", keek Haverkort op zijn prachtige debuutweekend terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet