Sportscars

Sportscars: Van Uitert en co winnen op Paul Ricard, De Vries tweede

32 Oreca 07 Gibson UNITED

United Autosports heeft op het Circuit Paul Ricard de seizoensopener van de European Le Mans Series gewonnen. Job van Uitert, Alex Brundle en Will Owen profiteerden van pech bij teamgenoten Phil Hanson en Filipe Albuquerque, die in de slotfase in leidende positie een lekke band kregen. Nyck de Vries kwam met G-Drive Racing als derde over de streep, maar een straf voor de Graff Oreca leverde De Vries uiteindelijk de tweede plaats op in de eindklassering.
 
Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: European Le Mans Series
 
United Autosports was in Zuid-Frankrijk oppermachtig en lange tijd leken de Oreca 07s af te stevenen op een 1-2 finish in de eerste ronde van het nieuwe seizoen. Hanson wist vanaf pole de leiding te behouden, terwijl Owen de G-Drive Racing Aurus van Mikkel Jensen wist te passeren. Net voor de eerste ronde pitstops wist Owen teamgenoot Hanson te passeren.
 
Een crash in Signes leverde een safety car, waarbij op G-Drive Racing na, alle teams opnieuw besloten de pits op te zoeken. Door de afwijkende strategie kwam G-Drive Racing pas enkele ronden later binnen, maar het leverde het team geen enkel voordeel op in het vervolg van de race. Een crash van Julien Canal bij het opkomen van start-finish leverde een nieuwe safety car op, waardoor Brundle een voorsprong van bijna 20 seconden ten opzichte van Albuquerque als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. In de volgende ronde pits stops namen Hanson en Van Uitert plaats achter het stuur van de Orecas en wisselden de auto's van positie.

32 Oreca 07 Gibson UNITED
Tussenstand in de strijd Van Uitert vs De Vries: 1-0 na de eerste race
 
Hanson wist vervolgens een gaatje te slaan naar teamgenoot Van Uitert en Nyck de Vries, maar kwam vervolgens de pechduivel tegen. Een lekke band betekende een extra, ongeplande stop voor Hanson, die daardoor buiten de top drie terecht kwam. Op de baan had De Vries inmiddels Van Uitert weten te passeren, maar 20 minuten voor tijd moest De Vries alsnog naar binnen, waardoor Van Uitert alsnog de leiding in handen kreeg.
 
Na 132 ronden kwam Van Uitert als winnaar over de streep, op 17 seconden gevolgd door de Graff Oreca. Na afloop bleek echter dat Alexandre Cougnaud minder dan 70 minuten had gereden, waardoor Graff drie ronden straf kreeg. De G-Drive Racing Aurus van De Vries, Rusinov en Jensen werd hierdoor toch nog tweede, voor de United Autosports Oreca van Hanson en Albuquerque. IDEC Sport, de kampioen van afgelopen seizoen, kende een dramatisch begin van het nieuwe seizoen. Lafargue, Chatin en Bradly kenden in hun thuisrace veel malheur en werden uiteindelijk niet geklasseerd. Het prolongeren van de titel lijkt nu al onbegonnen werk voor het Franse team.

2 Ligier JS P320 Nissan
Succesvol weekeinde op Paul Ricard voor United Autosports met winst in de LMP3
 
United Autosports wint ook in LMP3 klasse
Wayne Boyd, Tom Gamble en Rob Wheldon waren met hun United Autosports Ligier JS P320 het sterkste in LMP3. Het drietal versloeg Inter Europol Competition-coureurs Nigel Moore en Martin Hippe. Moore kwam na de laatste pit stops als eerste terug op het 5,7 kilometer lange circuit, maar kon uiteindelijk Boyd niet achter zich houden. RLR MSport kwam met een ronde achterstand als derde over de finish in een race waarin de Ligiers overduidelijk het sterkst waren. De eerste zeven plekken in de klasse gingen naar een Ligier, de eerste Duqueine M30 D08 was pas op plaats acht te vinden.

77 Porsche 911 RSR Proton
De Proton Competition Porsche versloeg een armada aan Ferrari's
 
Porsche wint GTE klasse op Paul Ricard
Alessio Picariello, Michele Beretta en Christian Ried wisten met de Porsche 911 RSR op overtuigende wijze de LMGTE klasse op hun naam te schrijven. Het Proton Competition-trio had na vier uur racen een ronde voorsprong op de Kessel Racing Ferrari 488 GTE EVO van Michael Broniszewski, Niki Cadei en David Perel. Iron Lynx-dames Manuela Gostner, Michelle Gatting en Rahel Frey completeerden het podium op het Circuit Paul Ricard. Ondanks een lekke band in de slotronde wist JMW Motorsport de vierde plaats te behalen, terwijl de titelkansen van Spirit of Race-coureurs Duncan Cameron, Matt Griffin en Aaron Scott flink afnamen. Het drietal viel door een crash aan het einde van het eerste uur uit, terwijl Michael Fassbender in zijn stint van de baan door toedoen van een LMP. Fassbender en co kwamen wel over de finish, maar wel op ruime achterstand.

UITSLAG ELMS 4 UUR VAN LE CASTELLET
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet