Sportscars

Sportscars: Pipo Derani zet Action Express-Cadillac op pole in Sebring, Van der Zande rijdt derde tijd

200718 IMSA quali Derani
Pipo Derani was het snelst in de kwalificatie op Sebring

De Cadillacs kregen een wat betere BOP voor de Cadilllac Grand Prix of Sebring, de derde wedstrijd van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, en prompt reed Pipo Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac DPi naar de pole-position. Renger van der Zande nam de kwalificatie in de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadillac voor zijn rekening en reed de derde tijd. Snelste in LMP2 was Patrick Kelly in de PR1/Mathiasen Motorsport-Oreca. In GTLM was Jordan Taylor het snelst met de nummer 3-Corvette, terwijl Oliver Gavin er een volledige eerste startrij voor Corvette van maakte. In GTD bezette het AIM Vasser Sullivan-team met de Lexus RCF de eerste twee startplaatsen, met Frankie Montecalvo voor het eerst in zijn IMSA-loopbaan als pole-sitter.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, PR

Pipo Derani reed in de prototype-klasse een tijd van 1:46,733, waarmee hij 0,216 seconden sneller was dan Juan Pablo Montoya in de nummer 6-Penske-Acura. Renger van der Zande eindigde in de WTR-Cadillac als derde. "In de vrije training vanmorgen gingen we echt heel slecht en we hebben de hele auto omgegooid qua set-up", meldde hij. "Dat was best een riskante aanpak, maar het pakte leker uit. Ik had een heel goed rondje, vooral bocht 1 met nieuwe banden en weinig benzine is echt een ontzettend gave bocht! Volgens mij was ik de snelste van iedereen daar. Toch altijd een persoonlijk succesje om daar de snelste sectortijd te klokken. Uiteindelijk werden we derde, anderhalf tiende voor Bourdais die in de vrije training toch wel hard ging. De Action Express-Cadillac ging nog wel een stapje harder dan wij, maar we denken ook te weten waar we dat tijdsverschil kunnen gaan halen. Lange tijd was er kans op regen, maar het lijkt er nu toch op dat het niet gaat regenen en dat we dus een droge race hebben. Hopelijk heeft Ryan Briscoe, mijn teamgenoot, ook de snelheid om voor het podium te vechten, maar we kijken hoe ver we gaan komen." In de LMP2-klasse was de tweede tijd achter Kelly in de PR1/Mathiasen-Oreca voor Henrik Hedman in de Dragonspeed-auto, die op zijn beurt Cameron Cassels in de Performance Tech-Oreca voor wist te blijven.

200718 IMSA quali Corvette Jordan Taylor behaalde zijn eerste IMSA-pole voor Corvette Racing

Corvette domineerde met de eerste twee startplaatsen in GTLM, waarbij Jordan Taylor zijn eerste pole als fabrieksrijder voor Corvette behaalde. Achter de twee Corvettes reed Fred Makowiecki in de nummer 911-Porsche de derde tijd, drie tienden sneller dan teamgenoot Laurens Vanthoor in de 912-Porsche. De GTD-pole ging in 2:01,190 minuten naar Frankie Montecalvo, die 0,067 seconden sneller was dan Aaron Telitz in de andere Lexus van het AIS Vasser Sullivan-team. De Scuderia Corsa-Ferrari start vanaf de derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet