NASCAR

NASCAR: Cole Custer wint sensationele Quaker State 400 Kentucky

Aan spectaculaire autosport was er op de diverse livestreams en beeldschermen op zondag 12 juli j.l. geen gebrek. NASCAR-coureur Cole Custer zorgde waarschijnlijk wel voor het klapstuk van de dag. In een vier auto's breed duel behaalde rookie zijn allereerste Cup-zege.

2020 Finish
Wat een geweldige afsluiter van een prachtige autosportzondag. De fans kwamen afgelopen weekend niets tekort. Winnaar Cole Custer bevindt zich geheel aan de buitenkant.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Cole Custer wint sensationele Quaker State 400 Kentucky
Voor het eerst sinds vier jaar zegevierde er weer een rookie in de MEN's Cup. In een spectaculaire slotfase van de Quaker State 400 behaalde Stewart Haas-coureur Cole Custer zijn allereerste Cup-zege. In 2016 zegevierde er in de voortijdig afgebroken wedstrijd op Pocono voor de laatste maal een rookie-coureur. Die eer viel toen aan Chris Buescher te beurt.

2020 Blaney Truex Jr
Martin Truex Jr. en Ryan Blaney gingen met lege handen naar huis.

Bij de laatste herstart vochten Martin Truex Jr. en Kevin Harvick keihard om de kop. Terwijl de leiders twee ronden voor het einde om de kop streden kon de 22-jarige Custer met een push van Matt DiBenedetto aan de buitenkant van de backstretch de kop grijpen. Custer gleed eigenlijk langzaam aan de Toyota van Martin Truex Jr. voorbij. Di Benedetto eindigde als vierde, gevolgd door Kevin Harvick en Kyle Busch die vorig jaar deze wedstrijd op zijn naam wist te schrijven.

Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van Aric Almirola te staan nadat Kyle Busch vanaf pole had mogen vertrekken. In de eerste 137 ronden reed Almirola er ruim 128 op kop. Bijna 40 meer dan het aantal ronden dat hij tot nu toe op kop gelegen heeft. Ook het tweede wedstrijdsegment werd ruim door Almirola gedomineerd. Het tweede wedstrijdsegment kreeg Penske-coureur Brad Keselowski eigenlijk een beetje in de schoot geworpen. De Penske-coureur was juist onder groen naar binnen gekomen als Matt Kenseth met zijn Ganassi-Chevrolet in Turn 4 in de rondte ging en daarmee voor een neutralisatie zorgde. Verdedigend rijden bij de herstart bezorgde Keselowski dit seizoen zijn tweede segment-overwinning.

2020 Jimmie Johnson
Sterke wedstrijd van Jimmie Johnson die uiteindelijk ook met lege handen naar huis ging.

In het derde segment lag Martin Truex Jr. gedurende lange tijd op kop.Overigens moest Truex Jr. achteraan starten omdat zijn auto door de TC tot tweemaal toe niet conform bevonden werd. Het laatste segment telde maar liefst drie herstarts. Daarbij verloor Truex Jr. eenmaal de kop aan Ryan Blaney(Penske Ford) en vervolgens ging Harvick bij de de voorlaatste herstart ook nog eens aan beide kemphanen voorbij en bij de allerlaatste herstart reden Truex Jr, Blaney, Harvick en Custer met z'n vieren naast elkaar. Daarbij toucheerden Blaney en Harvick elkaar waarbij laatstgenoemde een beschadigd spatbord opliep en heel snel snelheid verloor. Cole Custer ging vervolgens buitenom aan Martin Truex Jr. voorbij en pakte in zijn 20e Cup-wedstrijd de allereerste overwinning.

2020 Johnson spint Johnson spint er aan het eind van de wedstrijd af.

De 22-jarige Cole Custer wiens vader als President bij Stewart Haas Racing actief is: "We waren de gehele dag goed en dit is wel de beste auto die ik in mijn leven gereden heb." Wel was Custer ervan overtuigd dat hij een kans op de eindzege had. Zeker omdat zijn auto hier zo sterk was. Voor het team van Stewart Haas Racing betekende het de allereerste overwinning op de Kentucky Speedway.

A.s. donderdagavond vindt op de Bristol Speedway voor de eerste maal de All Star wedstrijd plaats. Daarvoor worden 30.000 toeschouwers verwacht. De volgende Cup-wedstrijd vindt a.s. zondag op de Texas Motor Speedway plaats.

2020 Winnaar Cole Custer
Voor het eerst sinds vier jaar weer een rookie winnaar. Cole Custer deed het uitstekend.

Uitslag Quaker State 400
1. Cole Custer Ford 267 ronden
2. Martin Truex Toyota 267 ronden
3. Matt DiBenedetto Ford 267 ronden
4. Kevin Harvick Ford 267 ronden
5. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
6. Ryan Blaney Ford 267 ronden
7.Christopher Bell Toyota 267 ronden
8. Aric Almirola Ford 267 ronden
9. Brad Keselowski Ford 267 ronden
10.Tyler Reddick Chevrolet 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet