Formule 1

Formule 1: Hamilton geeft Verstappen geen kans op natte Red Bull Ring

Paddock regen

Op een kletsnatte Red Bull Ring heeft Lewis Hamilton een masterclass regenrijden gegeven. Verstappen was zijn voornaamste uitdager, maar de wereldkampioen hield 1,2 seconde over op de Nederlander. Het was lange tijd de vraag of de kwalificatie überhaupt kon plaatsvinden, maar de regen was uiteindelijk te handelen. In de natte omstandigheden lagen verrassingen op de loer, maar het waren uiteindelijk toch weer de usual suspects die kwamen bovendrijven. De grootste verrassingen waren Sainz op p3, Ocon op p5 en Russel op p12.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Racing Point & Renault

Drie kwartier uitstel
De grote vraag die al dagen boven de kwalificatie voor de Styrian GP, ofwel de GP van Stiermarken, was of hij wel door kon gaan. Zware regenval werd voorspeld en die voorspelling komt uit. Q1 wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Mocht de kwalificatie niet door kunnen gaan, dan wordt die zondagochtend mogelijk ingehaald. Als dat ook niet kan, wordt de uitslag van FP2 als startopstelling gebruikt. Dan zou Verstappen op pole staan.

Maar na drie kwartier wordt er toch een iets droger momentje gevonden om de kwalificatie te starten. Omdat de omstandigheden zo onvoorspelbaar zijn, staan alle rijders al twee minuten voor de sessie begint opgesteld in de pitstraat, om maar zo snel mogelijk van start te kunnen gaan en zo weinig mogelijk auto's voor je te hebben. Ferrari doet het het beste; Vettel en Leclerc staan vooraan. Verstappen in het middenveld geeft het probleem al aan in zijn outlap: "Ik zie helemaal niets."

In eerste instantie is de tijdenlijst een loterij waarin zelfs Latifi en Russel mee doen om de snelste tijden. Maar uiteindelijk lijken de Mercedessen en Verstappen toch wel weer veilig.

Met nog 2 minuten te gaan spint Giovinazzi in de voorlaatste bocht van de baan. Hij gaat door het grind in de muur, maar houdt zijn auto aan de praat en kan door. Op start/finish gooit hij wat onderdelen op de baan, maar de sessie kan doorgaan. Twee bochten verder strandt de Italiaan echter alsnog, en daar staat hij op een vervelende plek. De sessie wordt afgevlagd en wordt niet meer hervat. Dat is vooral zuur voor Perez, want hij staat met zijn competitieve Racing Point op de zeventiende plek. Grote winnaar is George Russel, want hij mag door naar Q2. "Yes boys!" De andere uitvallers zijn ondanks de omstandigheden minder verrassend: Räikkönen, Latifi, Giovinazzi en Grosjean.

Ferrari's aan de bak
Q2 ziet er hetzelfde uit als Q1: alle auto's blijven op de baan. Verstappen en de Mercedessen staan al weer snel bovenaan – het lijkt een fijne bevestiging voor beide teams dat hun auto goed uit de voeten kan met een natte baan. De Ferrari's gaan in de regen net zo matig als op de droge baan. Vettel staat tiende, Leclerc elfde op 0.083 als de slotfase aanbreekt. Leclerc haalt nog nieuwe regenbanden, maar dan begint het weer harder te regenen. Kan de Monegask nog in Q3 komen? Hij heeft drie rondjes de tijd, rijdt onorthodoxe lijnen op de natte baan, maar slaagt er niet in zijn tijd te verbeteren.

Vettel wordt nog bijna gepiepeld door Lance Stroll. De Canadees zit na twee sectoren onder de tijd van de Ferrari, maar maakt een fout in de laatste sector en blijft steken op p13. George Russel rijdt een knappe twaalfde tijd, en is slechts 0.091 verwijderd van Q3.

Verstappen voorop
Voor Q3 maakt Verstappen zijn intenties direct duidelijk: hij staat vooraan in de pitstraat en heeft vrij zicht voor zijn eerste poging. Gezien de tijden van Q1 en Q2 maakt de Nederlander serieus aanspraak op poleposition. Zijn eerste sector is super, de tweede minder, de derde weer prima. Met 1:21.800 houdt hij Hamilton op 0.265 en Bottas op 0.424. De Nederland plakt er direct een rondje achteraan en schuift op naar 1:21.570. De Mercedessen vinden echter nog meer tijd: Bottas pakt de voorlopige pole met een 1:21.0, Hamilton rijdt 1:21.272.

Nieuwe banden halen is niet nodig, iedereen stampt gewoon door. Hamilton vindt weer tijd en pakt de pole weer van zijn teamgenoot. Verstappen vindt de snelheid even niet, een vrije baan evenmin, en ziet zelfs Albon, Sainz en Gasly voor hem komen.

Dan vindt Verstappen ook weer grip en hij pakt p1 terug. Dat is van korte duur; Hamilton komt er weer onderdoor – met maar liefst 0.787. Verstappen heeft, met p2 in handen, nog één poging. De eerste sector is paars, de tweede is groen, in de derde moet hij iets uitwijken voor Vettel en daardoor spint de Nederlander. Hij vangt zijn bolide knap op, maar kan de pole uit zijn hoofd zetten.

Hamilton heeft het laatste woord, en onderstreept dat die spin van Verstappen geen verschil had gemaakt. Hij rijdt drie paarse sectoren en grijpt met meer dan een seconde voorsprong de pole. Bottas haalt de volle potentie niet uit zijn Mercedes, want hij komt niet aan de tijd van Verstappen, die dus wel op de voorste startrij mag staan.

Bottas start zelfs niet als derde, want die plek grijpt Carlos Sainz. Achter hem kwalificeren Ocon en Norris zich, maar omdat laatstgenoemde drie plaatsen straf krijgt, schuift Albon door naar p6.

Verstappen: "Het was een goede kwalificatie. In Q3 was er veel meer regen, daar hadden we moeite mee. Er was veel aquaplaning, ik kon maar niet op het gas op de rechte stukken. Ik probeerde dichter achter iemand te rijden om een drogere lijn te hebben, maar dat maakte ook niet genoeg verschil. De laatste poging was niet genoeg geweest om Lewis te verslaan. P2 is echter een goed uitgangspunt voor morgen."

Uitslag Grand Prix van Steiermark
1. Lewis Hamilton, 1:19.273
2. Max Verstappen, op 1.216
3. Carlos Sainz, op 1.398
4. Valtteri Bottas, op 1.428
5. Esteban Ocon, op 1.649
6. Lando Norris, op 1.652*
7. Alex Albon, op 1.738
8. Pierre Gasly, op 1.755
9. Daniel Ricciardo, op 1.919
10. Sebastian Vettel, op 2.378

11. Charles Leclerc, 1:19.628
12. George Russel, 1:19.636
13. Lance Stroll, 1:19.645
14. Daniil Kvyat, 1:19.717
15. Kevin Magnussen, 1:20.211

16. Kimi Räikkönen, 1:21.372
17. Sergio Perez, 1:21.607
18. Nicholas Latifi, 1:21.759
19. Antonio Giovinazzi, 1:21.831
20. Romain Grosjean, geen tijd

* 3 gridplaatsen straf

Ricciardo paraplu
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet