NASCAR

NASCAR: Record voor Austin Cindric in Kentucky. Vechtpartij tussen Burton en Gragson

Austin Cindric had er 81 races voor nodig om zijn eerste Xfinity-wedstrijd op een oval te winnen. De tweede won hij 24 uur later op de Kentucky Speedway. Daarmee evenaarde hij het record van Richard Petty die eveneens in 1971 in een nationale series op twee verschillende avonden op dezelfde baan wist te winnen. Na afloop liepen de gemoederen tussen Harrison Burton en Noah Gragson hoog op.

2020 Burnout Twee overwinningen binnen 24 uur op dezelfde baan betekent een record voor Austin Cindric.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Record voor Austin Cindric in Kentucky. Vechtpartij tussen Burton en Harrison
In de 200 ronden tellende wedstrijd was Cindric dominant, hij reed er maar liefst 130 aan de leiding en schreef twee wedstrijdsegmenten op zijn naam. In het eerste segment eindigde hij overigens als derde.Vanaf een 15e startplek begon Cindric aan de wedstrijd en het duurde niet lang voordat hij voor de eerste maal de kop greep. In de 62e ronde nam hij voor de eerste maal de leiding van rookie Harrison Burton over. Vanaf dat moment verloor Cindric alleen nog maar gedurende de pitstopcyclus kortstondig de leiding.

2020 Myatt Snider Briscoe duel
Chase Briscoe in gevecht met Myatt Snider. De Ford Performance Mustang eindigde als tweede.

In het laatste wedstrijdsegment ging Cindric in de 148e ronde voor de laatste maal naar binnen en reed 11 ronden later alweer op kop. Daarna wist hij een voorsprong van meer dan elf seconden op de Chevrolet van Daniel Hemric op te bouwen. De laatste neutralisatie kwam in de 180e ronde toen Brandon Jones de muur hard raakte terwijl hij met Daniel Hemric in een fel duel om de tweede plek verwikkeld was. Daarna was Cindric ook weer als eerste uit de pitlane.

Met nog dertien ronden te gaan werd de wedstrijd hervat. Hemric greep kortstondig de leiding maar kwam een beetje buiten de "groove" terecht waarop Cindric de leiding greep. Hemric viel naar de negende plek terug overigens.Met een voorsprong van 2.262 secs. versloeg hij collega Mustang-coureur Chase Briscoe, die overigens nog steeds de leiding in de tussenstand van het kampioenschap heeft. Interessant genoeg reed Cindric voor beide wedstrijden op Kentucky met twee totaal verschillende set-ups die succes opleverden.

2020 Riley Herbst
Riley Herbst in gevecht met Justin Allgaier die geen nadelige gevolgen van de crash een dag eerder overhield.

Austin Cindric: "Wij begonnen het weekend met één set-up maar besloten om voor de rest van het jaar nog iets te leren. De kunst om met twee verschillende set-ups te winnen is indrukwekkend voor mijn team. Daar ben ik trots op en ook trots om in deze snelle auto's te mogen rijden en Ford Performance een dubbeloverwinning te bezorgen. Prachtig om partner Snap On in het 100e jaar van hun bestaan twee overwinningen te bezorgen. Je kunt nauwelijks omschrijven hoeveel werk er nodig om een weekend als dit mogelijk te maken." Overigens reed veteraan Justin Allgaier een schitterende wedstrijd nadat hij in de allereerste ronde bij een incident betrokken was en een ronde verloor. Uiteindelijk eindigde hij als vijfde.

2020 Harrison Burton
Vechtersbaas 1 Harrison Burton.

Fysiek contact Harrison Burton en Noah Gragson
Terwijl Cindric, de zoon van Team Penske President Tim Cindric, zich in Victory Lane bevond, was er fysiek contact tussen Harrison Burton en Noah Gragson die elkaar in de slotfase van de wedstrijd in de weg zaten. Beide auto's schampten langs de betonnen muren maar kwamen in zevende en twaalfde positie over de streep.

Harrison Burton: "Na de comeback tijdens Covid-19 pandemie is dit nu al tweemaal tijdens de herstarts gebeurd. Wij probeerden de gehele avond met onze Supra de vierde plek te behouden en dan start de No 9 Gragson in derde positie bij de herstarts en vergeet even op wat voor baan wij ons bevinden en rijdt ons in de muur. Het gebeurde ook al op Charlotte. Er kwamen veel mensen naar mij toe en die zeiden gewoon dat dit eraan zat te komen. Ik vermoed dat dit dus de "populaire move" was. Het spijt mij voor mijn team maar ik was gewoon een beetje gefrustreerd.

2020 Noah Gragson
Vechtersbaas 2 Noah Gragson.

Het commentaar van Gragson: "We racen toch allemaal hard. Ik heb geen commentaar en heb ook niet gezien wat er gebeurd is." Burton hield zijn mondkapje bij het incident op. Gragson niet. Voor beiden gaat dit zeker op korte termijn consequenties hebben.

2020 Austin Cindric winnaar R2
Austin Cindric lijkt nu zijn draai gevonden te hebben.

Uitslag Alsco 300 Kentucky
1. Austin Cindric Ford 200 ronden
2. Chase Briscoe Ford 200 ronden
3. Justin Haley Chevrolet 200 ronden
4. Ross Chastain Chevrolet 200 ronden
5. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
6. Anthony Alfredo Chevrolet 200 ronden
7. Noah Gragson Chevrolet 200 ronden
8. Michael Annett Chevrolet 200 ronden
9. Daniel Hemric Chevrolet 200 ronden
10. Riley Herbst Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet