Formule 1

Formule 1: Mugello aan kalender toegevoegd, Sochi op originele datum

200062-f1-charles-leclerc-mugello

De Formule 1 heeft twee Grands Prix toegevoegd aan het initiële zomerschema van acht races dat vorige maand werd bekendgemaakt. De week na Monza vindt op het circuit van Mugello de GP van Toscane plaats, terwijl eind september de GP van Rusland gewoon doorgaat op de oorspronkelijk geplande datum. De kaartverkoop voor die race is inmiddels hervat, wat betekent dat de Russische race de eerste met publiek wordt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari

Het is de eerste keer dat het circuit van Mugello op een WK-kalender verschijnt, al werden er in de jaren twintig wel relatief onbetekenende Grands Prix gereden op het Circuito di Mugello, het toenmalige stratencircuit van het Toscaanse stadje. De Alfa van Giuseppe Campari won de eerste twee edities in 1920 en '21, in 1929 won Gastone Brilli-Peri op Talbot de laatste. Ook Alfieri Maserati, Giuseppe Morandi, Emilio Materassi en langvergeten merken als Steyr, OM en Itala behoren tot de winnaars van de toenmalige race.

De GP van 2020 wordt in navolging van de GP van Stiermarken dit weekend waarschijnlijk de GP van Toscane genoemd. Ferrari, die eigenaar is van het circuit, gaat de gelegenheid aangrijpen om er een groot feest van te maken. De race wordt de aanleiding om de 1000e GP van Ferrari te vieren. De teller staat nu officieel op 992, maar dat zijn dan uiteraard alleen de races die meetelden voor het wereldkampioenschap.

200058-f1-charles-leclerc-mugello

De race op Sochi wordt de eerste race van 2020 die helemaal zoals gepland plaatsvindt. Niet alleen wordt de oorspronkelijke datum van 27 september gehandhaafd, ook de kaartverkoop voor het evenement is weer hervat, nadat die eerder dit jaar was stilgelegd. Sochi wordt ook de eerste race waar het materieel naartoe wordt gevlogen.

Gisteren was de verwachting nog dat de Formule 1 vandaag ook de drie races in oktober zou bevestigen, maar dat gebeurt nu op een later tijdstip. Het is alom de verwachting dat Portimão begin oktober het tweede compleet nieuwe circuit op de F1-kalender wordt. Daarna liggen de uitgestelde GP's van China en Vietnam in het verschiet, al zijn er weer aarzelingen opgekomen ten aanzien van China.

Er blijven grote twijfels bij de drie Amerikaanse races op het programma. De coronasituatie in de Verenigde Staten en Brazilië is op zijn zachtst gezegd nog lang niet onder controle, terwijl Europeanen tot eind 2020 sowieso niet welkom zijn in de VS. Ook de Mexicaanse GP is een twijfelgeval. Imola en Hockenheim staan in dat geval nog altijd startklaar om in te springen.

Het seizoen sluit vrijwel zeker af met twee races in Bahrein en een race in Abu Dhabi. Die afsluitende race vindt dan op 13 december plaats. In het gunstigste geval zijn er dan 18 GP's in 2020 verreden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet