Porsche Cups

Porsche Supercup: Larry ten Voorde beste Nederlander bij seizoenstart op de Red Bull Ring

porschemobil1supercupspielberg2020-1

Ruim twee maanden later dan aanvankelijk gepland ging in het voorprogramma van de Formule 1 op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg ook het seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup van start. Dit jaar komen er maar liefst zes Nederlanders in actie tijdens de in totaal acht races van de snelste merkencup van Europa. Van hen behaalde Larry ten Voorde van Team GP Elite de beste klassering in de eerste race van het seizoen en eindigde als vijfde: omdat Güven die oorspronkelijk vierde werd, een tijdstraf kreeg opgelegd vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan, werd Ten Voorde uiteindelijk als vierde geklasseerd.

Tekst: aangeleverde berichten
Foto's: PR

In totaal kent de Porsche Mobil 1 Supercup dit jaar 25 deelnemers, waarvan ongeveer de helft als nieuwkomer geldt. Met Team GP Elite, dat naast kopman Larry ten Voorde ook Jesse van Kuijk, Lucas Groeneveld, Daan van Kuijk en Max van Splunteren aan de start brengt, is er voor het eerst sinds jaren weer een Nederlands team dat het volledige seizoen in de Supercup rijdt. Naast de vijf genoemde rijders komt ook routinier Jaap van Lagen dit jaar weer in de klasse uit, de rijder uit Ede komt in actie voor de Zwitserse renstal Fach Auto Tech. Met in totaal zes rijders is Nederland de natie met de grootste vertegenwoordiging in het deelnemersveld van de Porsche Mobil 1 Supercup. Nooit eerder kwamen er zoveel Nederlanders een heel seizoen in de prominente merkencup uit.

16 rijders binnen een seconde
In de kwalificatie was het als vanouds spannend met de tijden van de 16 snelste rijders binnen een seconde van elkaar. Porsche-juniorrijder Jaxon Evans uit Nieuw Zeeland veroverde de pole-position. De best geklasseerde Nederlander in de startopstelling was Larry ten Voorde op de zevende startplaats. Ook zijn Team GP Elite-teamgenoot Max van Splunteren kwalificeerde zich als negende in de top tien. De startplaatsen van de overige Nederlanders: Jaap van Lagen 12e, Daan van Kuijk 14e, Jesse van Kuijk 16e en Lucas Groeneveld 17e.

  porschemobil1supercupspielberg2020-3

Dubbel succes voor BWT Lechner Racing

In de wedstrijd profiteerde Jaxon Evans gelijk bij de start van zijn optimale uitgangspositie. Hij nam direct de leiding en stond die gedurende de 17 ronden lange wedstrijd ook niet meer af, zodat hij zijn eerste overwinning in de Porsche Mobil 1 Supercup kon laten aantekenen. En daarmee was het nog niet gedaan met het succes voor het Oostenrijkse team BWT Lechner Racing, want Evans' Luxemburgse teamgenoot Dylan Pereira passeerde al in de openingsronde de Duitser Leon Köhler en veroverde zo de tweede plaats, die hij ook tot aan de finish vasthield. Köhler eindigde als derde en was daarmee de beste 'rookie' in het klassement.

Ten Voorde na spannende strijd vierde
Larry ten Voorde vocht gedurende de race een aantal mooie gevechten uit. Het spannendste moment kwam in de tiende ronde, toen hij met een gewaagde manoeuvre in één keer zowel Florian Latorre als Jean-Baptiste Simmenauer wist te verschalken en zo opklom van de zevende naar de vijfde plaats. Op die positie kwam hij ook over de eindstreep, maar omdat de rijder die oorspronkelijk vierde werd, een tijdstraf kreeg opgelegd vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan, werd Ten Voorde uiteindelijk als vierde geklasseerd.

  porschemobil1supercupspielberg2020-2

De beide broers Daan en Jesse van Kuijk en Lucas Groeneveld eindigden in deze volgorde op de plaatsen 13 tot en met 15. Max van Splunteren reed aanvankelijk ook keurig in de top tien, maar ging in het strijdgewoel eenmaal in de rondte en viel daardoor terug. Vervolgens wist hij nog de nodige plaatsen te winnen en kwam als 17e over de eindstreep. Jaap van Lagen leek eveneens op weg naar een klassering bij de eerste tien, maar liep in de vierde ronde een lekke linker achterband op en moest daardoor voortijdig de strijd staken.

  van-lagen-actie

'Slow puncture' plaagt Jaap van Lagen bij start Porsche Supercup

Met een mondkapje op vloog Jaap van Lagen naar de Red Bull Ring in Oostenrijk, om bij aankomst op het circuit meteen getest te worden op corona. "Vooral het wattenstaafje zo diep in je neus is geen pretje. De tranen schieten je in de ogen." Tijdens het weekeinde werden alle coureurs, monteurs en andere teamleden in totaal twee keer getest.

Voor het 'echie'
Gelukkig werd er ook geracet op het uitdagende circuit nabij Salzburg. Jaap van Lagen is weer terug bij Fach Auto Tech, het Zwitserse team waarmee hij de Porsche Supercup race van Monaco wist te winnen. "Het voelde heerlijk om weer voor het 'echie' achter het stuur te zitten", meldde de routinier na de eerste vrije training.
Het resultaat in de kwalificatie was niet zoals gehoopt. Jaap moest genoegen nemen met een 12e tijd. "Tijdens de kwalificatie bleek dat we niet de juiste keuzes hebben gemaakt. De Porsche was teveel overstuurd. Bij het aanremmen en insturen van de bochten brak de auto teveel uit."

In de aanloop naar de race op zondagmiddag pasten de techneuten van Fach Auto Tech de afstelling van de 485 pk sterke Porsche GT3 Cup aan en dat had direct effect. Jaap van Lagen schoot uit de startblokken en meldde zich al na twee ronden in de top 10. Dat was ook het moment dat de eerste waarschuwing op de display verscheen: lage bandenspanning linksachter.

'Toen wist ik hoe laat het was'
"Ik drukte de melding eerst een paar keer weg, omdat we de race altijd beginnen met lage bandenspanning in de banden die het meest worden belast", vertelt Jaap van Lagen. "Maar de melding bleef komen en ik begon het ook al snel te voelen. In bochten naar rechts gleed de auto veel teveel. Toen wist ik hoe laat het was..."
Jaap probeerde met aangepaste snelheid de pits te bereiken, maar kon niet voorkomen dat de band alsnog explodeerde. Na de race werd de band door het team geïnspecteerd. Een gaatje aan de binnenkant van de band bleek de boosdoener.

"Ik heb onderweg niets geraakt, dus dit is domme pech. Echt jammer, want de auto ging in de race echt super. Ik denk dat ik anders voor plaats 6 of 7 had kunnen knokken." Volgende week krijgen de Porsche coureurs een nieuwe kans op mooie resultaten. Voor de 2e ronde van de Porsche Supercup is de Red Bull Ring opnieuw de plaats van handeling.

  porschemobil1supercupspielberg2020-4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet